Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

UNIUNEA BANCARĂ - DEZBATERE ÎN PREMIERĂ, ÎN ROMÂNIAO picătură de organizare, într-o mare de haos

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

O picătură de organizare, într-o mare de haos
 • document ataşat Grafice: Aproximaţii pentru datoria globală, Divergenţa dintre datoriile globale şi PIB-ul global, Dobânzile în zona euro, Evoluţia indicelui preţurilor de consum în U.E.
  apasă aici pentru a descărca.

  Prezentare de la conferinţă 

  Subiectul Uniunii Bancare captează atenţia a tot mai mulţi actori implicaţi din ţara noastră, fie că este vorba despre autorităţi, reprezentanţi ai instituţiilor de credit sau ai economiei reale, după cum s-a putut observa din numărul mare de participanţi la conferinţa organizată, ieri, în premieră în România, de ziarul BURSA.

  O temă mai degrabă exotică în peisajul autohton, până nu demult, construcţia suprastatală menită să asigure o mai bună coordonare a sistemului bancar european este privită cu interes sporit pe plan local.

  Ceea ce este şi normal, din cel puţin două motive: prezenţa masivă a capitalului străin în peisajul bancar autohton şi dorinţa autorităţilor noastre ca România să fie parte a Uniunii Bancare.

  Opiniile exprimate în cadrul conferinţei au fost, unele, în favoarea proiectului, iar altele împotriva sa.

  În timp ce reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Guvernului şi ai băncilor au susţinut aderarea la uniune, mediul de afaceri şi-a exprimat rezerve cu privire la cât de eficientă se va dovedi aceasta în rezolvarea problemelor care au dus Europa din criză în criză.

  1.Evoluţia financiară a Planetei 

  Graficul dezvăluie cum creşterea datoriilor Planetei este mai accentuată decât creşterea Produsului Intern Brut Global.

  Planeta trăieşte pe datorie.

  Trăim pe credit.

  Dar, contractarea creditului este rezonabilă, doar atunci când acesta prilejuieşte creşterea valorii producţiei, în asemenea măsură, încât să permită rambursarea principalului, a dobânzilor şi să ofere şi profit.

  Planeta nu se comportă rezonabil.

  Pentru oricare auditor, această divergenţă grafică este o dovadă certă a falimentului unităţii economice analizate.

  Terra se află în faliment.

  Ca să amâne recunoaşterea falimentului sistemului financiar planetar, autorităţile de pretutindeni rostogolosc datoria şi adoptă măsuri de represiune financiară.

  Desigur, rostogolirea datoriei este toxică, pentru că are darul să-i crească valoarea.

  Iar represiunea financiară este la fel de toxică, provocând descreşterea disponibilităţilor băneşti pentru rambursarea datoriilor.

  2. Represiunea financiară

  Noţiunea de "represiune financiară" a fost introdusă, în 1973, de doi economişti de la Stanford (Edward Shaw şi Ronald McKinnon), înţelegând prin ea măsurile pe care guvernele le adoptă pentru reducerea datoriilor statului.

  Caracteristică regimului de represiune financiară este reducerea dobânzilor la obligaţiunile de stat, concomitent cu reducerea dobânzilor bancare şi cu înălţarea inflaţiei, ca expresie a creşterii preţurilor de consum.

  Graficul acestor trei indicatori confirma că, începând din anul 2008, în Europa a fost înstăpânit regimul de represiune financiară.

  O altă caracteristică a represiunii financiare este că sistemul bancar renunţă la creditarea economiei, statul devenind clientul său prioritar, ceea ce în Uniunea Europeană a devenit, deja, o obişnuinţă, legăturile dintre cele două părţi consolidându-se toxic, cu prilejul amplelor operaţiuni de bail-out, adoptate pe model american.

  În opinia mea, noţiunea de "represiune financiară" ar trebui completată cu măsurile de "bail out" şi "bail-in", prima reprezentând o manevră imorală de spoliere a populaţiei, în favoarea menţinerii sistemului bancar - sprijinitor al statelor; iar cea de-a doua, o spoliere descurajantă pentru economisire, dar, mai ales, pentru mediul de afaceri.

  De altfel, fluxul de capital care migrează din sistemul bancar european, în bănci din afara jurisdicţiei europene, se pare că a antrenat, deja, remarcabile retrageri băneşti chiar şi din sistemul nostru bancar - este vorba despre acele conturi de peste limita garantată de 100 000 de euro.

  Tot aşa, ideea avansată în februarie, de Deutsche Bank, să fie aplicată o taxă pe avere - dar nu şi în Germania - face parte din noţiunea de "represiune financiară", după cum şi interesul manifestat de Comisia Europeană pentru utilizarea economiilor celor 500 de milioane de cetăţeni europeni, la impulsionarea investiţiilor.

  Sunt convins că ne aflăm în plin regim de represiune financiară.

  3. Va curma represiunea financiară Uniunea Bancară Europeană sau o va accentua?

  Uniunea Bancară ar vrea să stabilească un regulator şi supraveghetor continental, central, transgresând frontierele; vrea să constituie un fond de intervenţie de ultimă instanţă, după ce vor fi fost aplicate măsurile de bail-in şi nu este clar dacă, în urma celui mai recent summit, ar mai vrea să constituie şi un fond comun de garantare, pentru întreg sistemul din Uniune.

  Ceea ce poate fi sesizat de la prima ochire este că Uniunea Bancară Europeană reprezintă un efort de organizare.

  El ar putea conferi mai multă stabilitate sistemului bancar continental, în vremuri normale.

  Dar vremurile nu sunt normale şi acest lucru l-am făcut vizibil cu primul grafic - producţia nu ţine pasul cu datoria şi sunt sceptic că reorganizarea sistemului bancar putea conduce la modificarea tendinţelor celor două curbe divergente.

  În schimb, la o a doua privire, ne dăm seama că sistemul Uniunii Bancare Europene prelungeşte distanţa de la care sunt adoptate deciziile asupra fiecărei bănci, sau standardizează deciziile, limitând discernământul băncilor centrale.

  Sunt, din nou, sceptic că, dacă deraierile din piaţa bancară ale diferitelor state nu au putut fi prevenite de băncile centrale, cunoscătoare ale condiţiilor locale, atunci deraierile vor putea fi eliminate de la un centru continental, indiferent de construcţia piramidală şi algoritmii comuni, unici.

  Ba chiar, cred că o astfel de concentrare a deciziei favorizează întărirea puterii regimului de represiune financiară.

  4. Identitatea noastră naţională

  Sincer, cred că aceasta este o conjunctură favorabilă să ne regăsim identitatea naţională, sentimentul că aparţinem unei naţiuni rezonabile.

  Cred că nu trebuie să ne mai căutăm acest sentiment în temeiurile trecutului, nu în "brânză, barză, brad, moş", nici în "Mioriţa", în Mihai Viteazu sau Ştefan cel Mare - ci în temeiurile viitorului.

  Cred că situaţia este o oportunitate pentru noi, cei care am ajuns să nu ne mai respectăm şi să scriem "De ce este România altfel?"

  Cred că, într-adevăr, cu toţii vrem să fim parte a Uniunii Europene, cred că vrem cu toţii să putem călători fără oprelişti pe Continent; dar cred că nimeni nu vrea să plătească, pentru asta, cu confiscarea economiilor agonisite.

  În definitiv, călătoria fără oprelişti este un drept natural.

  El nu trebuie plătit.

  Cred că trebuie să ne oprim, atunci când sesizăm că fraţii noştri europeni accelerează apropierea de un dezastru inevitabil.

  Avem avantajul că suntem o naţiune care nu doar că a secularizat valorile creştine, ci chiar a rămas creştină prin propria credinţă.

  Cred că ar fi chibzuit, din partea noastră, să cercetăm bazele creştine ale acestei civilizaţii a creditului şi să înţelegem de ce creştinismul scriptural o interzice.

  Ar fi, cu adevărat, contribuţia noastră la familia europeană, ne-ar contura identitatea naţională viitoare.

  Şi poate că ar soluţiona şi criza mondială, prefigurând un alt fel de civilizaţie.

  Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Excelent articol! In nota obisnuita a lui Make.

   In lipsa generala de interes a publicatiilor in legatura cu ce ni se pregateste la Bruxelles, initiativa ziarului Bursa este de salutat.

   Bravo Bursa! 

   OPINIA A FOST MUTATĂ ÎN FORUM.

   1. Va rog, o pastiluta, dar trimieti-o direct in Forum, poate isi face efectul ma repede! 

   Am participat la evenimentul de ieri si m-am bucurat sa observ ca exista oameni cu functii importante din sisteme diferite care stiu ce este de facut. In teorie. Ma intreb cand o sa se treaca si la etapa practica. Din pacate, de 25 de ani Romania se scufunda (sau cufunda, cum doriti) cu toate aderarile atat de "dorite" ... (UE, NATO).

   Felicitari pentru initiativa si pentru organizare!  

   Si totusi, ca sa traiesti "pe datorie", trebuie sa-ti acorde "cineva creditul", Planeta cum sa traiasca pe datorie, cine o "crediteaza" ca, nu stiu sa fi avut "relatii cu entitati extraterestre care sa ne crediteze" atat de agresiv in cat, "planeta pamant sa fie, nu cufundata in datorii, lumea este inecata in datorii", cine are puterea de a credita o "planeta" ???, sau "NOI NU STIM" ?.

   1. Creditele sint acordate intre paminteni, cu bani facuti din nimic, pentru care nu exista limita.

    .... marfurilor. 

    Deci: 

    1) daca marfa ioc;

    2) atunci "cioc para", vorba turcului ! 

    ... datoria in bani, deoarece, si daca n-ar mai exista banii 

    - ci ar exista numai TROCUL -: 

    MARFA PRODUSA - si vanduta - PE DATORIE - in_credere - tot n-ar putea fi vreodata STOPATA ! 

   Daianu chiar nu are putin bun simt (stim, nu are) sa nu mai tina lectii (macar o perioada) si sa nu mai iasa in fata ca mare specialist? Intreb desi stiu raspunsul. Astept in continuare demisia sau retragerea sprijinului.

   A fost un eveniment bine gandit, bine structurat si mai ales bine organizat!Ceva se misca in bine totusi in elita economico-financiara romaneasca!!!Multumim BURSA!!!

   1. ar fi binevenita cu spicuiri din parerile invitatilor. Asa ar fi o audienta mult mai mare si ar arata adevaratul potential al colectivului redactiei Bursa.

    Elita economico-financiara romaneasca ? 

    Cine domnule ? Barbugii astia ? 

    O INCURCI NENE; in goana de a peria Bursa amesteci parerile invitatilor cu "potentialul" colectivului Bursa. Chiar pe toti i-ai incercat? Ce are Bursa cu Prefectura??. 

   .... se plateste, uneori chiar cu SANGE ! 

   Make, presedinte si director general al ziarului Bursa!!! general cu cate stele, domnule Make? ceva academician, doctor inginer? nu mai este loc? 

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
  Cabinet de avocatTMPS