Abonament gratuit

UNSAR ŞI UNSICAR ACUZĂ:"Înfiinţarea unui corp de experţi pentru evaluarea daunelor va încălca normele UE şi afectează piaţa"

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Proiectul de lege pentru înfiinţarea unui corp al experţilor şi evaluatorilor tehnici auto ar putea avea ca efect încălcarea normelor europene şi ar afecta funcţionarea pieţei româneşti de asigurări, potrivit asociaţiei asigurătorilor din România (UNSAR) şi celei a brokerilor (UNSICAR).

Proiectul de lege pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) se află în Senat cu termen de aprobare tacită 15 decembrie, având aviz negativ de la Comisia economică, industrii şi servicii şi de la Comisia pentru transporturi şi energie, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

În luna mai a acestui an, UNSAR şi UNSICAR au afirmat că înfiinţarea CEETAR ar putea conduce la majorarea tarifelor poliţelor RCA şi la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto

Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordarea despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).

Astfel, proiectul de lege încalcă principiul libertăţii contractuale şi prevederile Codului Civil în vigoare, impunând efectuarea constatării daunelor numai de către experţi tehnici auto membri CEETAR.

"Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare", se mai spune în comunicat.

De asemenea, companiile independente de regularizare daune, care activează în industria locală de asigurări, ar putea fi eliminate din această piaţă sau ar putea fi obligate să adere la un organism nereglementat şi nesupravegheat de ASF.

Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de soluţionare a daunelor pe segmentul auto.

"Mai mult decât atât, dacă proiectul de lege ar fi votat şi ar intra în vigoare, asiguratul român ar ajunge să fie discriminat prin comparaţie cu ceilalţi cetăţeni ai Spaţiului Economic European. Astfel, acesta ar avea o procedură mult mai complicată de urmat în cazul în care ar fi implicat într-un accident în afara ţării. Ar trebui să se adreseze nu numai reprezentantului de despăgubiri al asigurătorului RCA ce urmează să suporte despăgubirea, ci şi unui membru al CEETAR", se mai arată în comunicat.

Potrivit proiectului de lege, soluţia stabilită de evaluatorul CEETAR poate fi acceptată de către părţi prin semnare, sau poate fi contestată doar în instanţă, ceea ce îi conferă evaluatorului drepturi depline şi intangibile, determinând pentru părţile care înţeleg să o conteste costuri substanţiale pentru soluţionarea litigiului în instanţă.

De asemenea, intrarea în vigoare a unui asemenea proiect ar însemna şi monopolizarea unei componente importante a activităţii de asigurări, respectiv a activităţii de regularizare de daune, aceasta fiind făcută de către un organism privat, care nu se află sub controlul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Propunerea legislativă intră în conflict cu reglementările speciale privind activitatea Registrului Auto Român, conform acestei propuneri experţii CEETAR dobândind dreptul de a stabili dacă, după o daună, vehiculul poate fi introdus în trafic cu sau fără o nouă viză ITP.

"Considerăm, aşadar, că funcţionarea sistemului de asigurări din România este periclitată de acest proiect de lege nefundamentat", se mai spune în comunicat.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi deţine o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări, potrivit Mediafax. Activitatea asociaţiei are drept obiectiv reprezentarea, gestionarea şi apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor săi în faţa organismelor, organizaţiilor publice sau private, atât în România, cât şi în străinătate.

UNSICAR a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa a 12 societăţi de intermediere şi consultanţă în asigurări. În prezent, cei 95 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% în totalul primelor intermediate.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Dupa cum bine se poate observa, motivele invocate de UNSAR si UNSICAR sunt strict subiective.

  TRADUCERE: - de ce sa nu mai facem, tot noi, constatarile dupa bunul nostru plac, de ce sa beneficieze asiguratul de o despagubire corecta, cand noi putem sa stabilim orice plafon de despagubire? Oricum asiguratul nu are nici o sansa, pt ca orice plangere trebuie adresata tot unuia de-al nostru, ASF-ului? De ce sa se adreseze asiguratul din Romania, in cazul unui accident in afara tarii si unui reprezentant CEETAR? Noi nu avem de nevoie de martori cand furam asiguratul roman! Dupa opinia noastra, infiintarea CEETAR va duce la cresterea politei RCA. Acest lucru contravine politicii noastre de protejare a asiguratului, pt ca, dupa cum bine se poate observa, noi (UNSAR si UNSICAR) nu am marit de ani buni politele RCA, ba chiar mai mult, din ianuarie 2015 le vom diminua cu cel putin 30%.

  Am oferit in expunerea de mai sus o traducere a principalelor motive invocate de brokeri si reprezentantii asiguratorilor pt inoportuna infiintare a CEETAR. 

  Totul mergea asa de bine , iar acum trebuia sa apara ceva care sa dezechilibreze conturile private ale TUTUROR celor din asigurari. Fereasca Sfantul sa apara ceva bun si pentru asiguratii romani.

  HOTII :Considerăm, aşadar, că funcţionarea sistemului de asigurări din România este periclitată de acest proiect de lege nefundamentat" 

  Intrebare : Dar voi considerati ca sistemul functioneaza corect ? 

  CEETAR este masura corecta care va tine departe de asigurati si pagubiti labele jegoase ale acestor mafioti din asigurari.

  Firmele de asigurari si brokerii se opun acestui proiect pt ca ar fi vrut sa il faca ei si sa simuleze astfel, externalizarea daunelor catre un corp al expertilor pe care sa ii controleze tot ei - vezi gluma Claim Expert pt Omniasig si Asirom.

  Le este teama sa aiba altcineva decat ei controlul unei institutii care sa stabileasca de acesata data corect, complet si integral valoarea despagubirilor. Ei vor sa fure in continuare. Asa au fost obisnuiti de catre mafia din ASF cu care impart prada si in prezent. Negritoiu nu uita, DNA -ul te va lua! 

  1. SEFU NOSTRU MISU ESTE ASIGURAT SI REASIGURAT PE ACEASTA FUNCTIE DE CATRE ASIGURATORII POLITICI DE CARE NU SE POATE ATINGE NIMENI. PE SEFU CHIAR DACA IL SALTA DNA-UL ARE SPATELE ASIGURAT SI IN PUSCARIE. INTR-UN FINAL MISU VA STA DUPA NISTE GRATII DIN FER ROMANESC SI NU DIN "FAIR" DE CARE II PLACE LUI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie