Ursula von der Leyen: "Relaţiile UE-China sunt strâns legate de atitudinea Beijingului faţă de războiul lui Putin în Ucraina"

G.D.
Internaţional / 30 martie

Ursula von der Leyen: "Relaţiile UE-China sunt strâns legate de atitudinea Beijingului faţă de războiul lui Putin în Ucraina"

Viitorul relaţiilor între Uniunea Europeană şi China va depinde în mare parte de atitudinea Beijingului faţă de "războiul lui Putin" în Ucraina, a avertizat astăzi Ursula von der Leyen, relatează AFP, conform Agerpres.

"Trebuie să fim sinceri: maniera în care China va continua să reacţioneze faţă de războiul lui Putin va fi un factor determinant al relaţiilor între UE şi China", a declarat preşedinta Comisiei Europene, care urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat săptămâna trecută o vizită în mare pompă la Moscova.

China, care nu a denunţat niciodată invazia rusă din Ucraina, a propus în februarie un "plan de pace" pentru a pune capăt războiului, care durează de peste un an, dar SUA şi Europa rămân sceptice în privinţa capacităţii Beijingului de a juca rolul de mediator.

Washingtonul a avertizat de altfel China împotriva tentaţiei de a livra arme Moscovei.

"Departe de a fi deranjat de invazia atroce şi ilegală a Ucrainei, preşedintele Xi menţine prietenia 'fără limite' cu Rusia lui Putin", a subliniat Ursula von der Leyen în faţa reprezentanţilor unor centre de reflecţie la Bruxelles.

"China are datoria de a juca un rol constructiv în încurajarea unei păci juste. Dar această pace nu poate fi justă decât dacă ea este fondată pe respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei", a adăugat ea.

"Orice plan de pace care ar consacra anexările ruse pur şi simplu nu este viabil", a spus ea.

Evocând la modul mai amplu viitorul relaţiilor UE-China, Ursula von der Leyen a reafirmat că nu este "nici viabil, nici în interesul Europei" să "se distanţeze" de Beijing.

"Relaţiile noastre nu sunt nici negre, nici albe, şi nici răspunsul nostru nu poate fi. De aceea trebuie să ne concentrăm asupra reducerii riscurilor şi nu asupra distanţării", a insistat ea.

Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, se află în prezent la Beijing. El este al doilea lider al unui stat UE care se deplasează în China de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în urmă cu peste trei ani, după cancelarul german Olaf Scholz în noiembrie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa şi el în China la mijlocul săptămânii viitoare. El va fi însoţit, pentru o parte a vizitei sale, de preşedinta Comisiei Europene.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. "Relaţiile UE-China sunt strâns legate de atitudinea Beijingului

  faţă de războiul lui Putin în Ucraina" 

  Dorinela de la UE iar vorbeste ; 

  gura de nu deschideai prostia nu spuneai,

  Europa chiar nu mai are politicieni ?! 

  1. N-are nici minte nici țâțe ! ...

   Ursula este Ur sula . Dar și colegii din UE sunt tot ... Ur sula !

   adolescentii sau batrani necopti?

  RELAȚIILE UE-CHINA SUNT STRÂNS LEGATE DE RELAȚIILE UE-FEDERAȚIA RUSĂ, iar RELAȚIILE UE-FEDERAȚIA RUSĂ SUNT STRÂNS LEGATE DE RELAȚIILE UE-CHINA ! SUNT STRÂNS LEGATE RELAȚIILE CHINA-FEDERAȚIA RUSĂ ! N-AI PRICEPUT ASTA NICI PÂNĂ ACUM ? CE VREI SĂ SPECULEZI, FEMEIE ?! ...

  Fara suparare, chiar dc eu sunt pro Ucraina, dar regiunile acelea deja erau separatiste, erau asa zisele REpublici separatiste donetc si lugansk, in cadrul ucraina.

  si locuite de rusi separatisti ca si transnistria. 

  Acelea ar trebui recunoscute independente si sa terminam cu razboiul.Transnistria la fel. Independenta de Moldova. Ce nevoie are Moldova de acea fasie de teren, unde oricum nu are nici un control si de unde apar mereu probleme? Independenta si du-te.

  Altfel ce crede d-na Ursula ca se va intampla? Cu separatistii ? Vor fi mereu un m,otiv de razboi pt rusia, asa cum a fost in georgia, asa cum vor sa faca in moldova. 

  1. REALIST și LOGIC ! NU ZICI DELOC RĂU !

   Asta într-o primă fază . Urmează apoi referendum și anexarea la Federația Rusă, în a doua fază . Ambele faze cu tratatele pe masă . Drept și cinstit ! Fără război ! ...

  Ursula vorbeste sa nu adoarma. China este prietena cu Russia iar UE pentru ea nu conteaza…Aceasta Ursula v a distruge UE cu politica ei de. totul pentru Ukraina…

  liderii europeni pleaca pe rand la beijing sa se inchine la noul sultan ?

  a intrat frica in ei ca China va rupe legaturile economice cu europa ?  

  de ce nu se duc sa il pupe pe Biden ?

  americanul le este prieten , nu ?  

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro