USR cere contestarea la CCR a legii de politizare a ANCOM

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

USR cere preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituţională modificările aduse structurii organizatorice a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"Faptul că 4 din cei 7 membri ai aşa-zisului Comitet de Reglementare pot fi şi membri de partid compromite independenţa acestei instituţii", transmit reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

În solicitarea transmisă şefului statului, premierului şi Avocatului Poporului, parlamentarii formaţiunii politice condusă de Dan Barna susţin că modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt de natură să politizeze iremediabil instituţia, slăbind independenţa ANCOM şi abilitatea acesteia de a controla eficient şi imparţial modul în care funcţionează piaţa de comunicaţii din România, o piaţă în valoare de peste 4 miliarde de euro.

"Prin modificările aduse structurii de conducere a ANCOM nu avem doar încă o încercare de politizare a unei instituţii de reglementare a pieţei din România sau o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid, ci un atac direct la siguranţa naţională. Suntem înainte de lansarea licitaţiei pentru tehnologia 5G, o licitaţie de aproape un milliard de euro, şi am văzut eforturile financiare extraordinare şi PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranţa naţională. Ori exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-i confere controlul asupra autorităţii care va organiza licitaţia şi care va desemna câştigătoarea ei", a afirmat senatorul Radu Mihail, conform comunicatului de presă emis de USR .

La rândul ei, senatorul Silvia Dinică precizează că nu există nicio justificare pentru înfiinţarea unui comitet de reglementare ANCOM care extinde conducerea Autorităţii de la trei la şapte membri.

"Fără nicio justificare reală se înfiinţează un Comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri adăugaţi în noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge să conducă o instituţie care ar trebui să fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicaţie pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat şi vorbim de 6 ani în conducerea ANCOM plătiţi din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabileşte în cuantum de 4 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an", a explicat Silvia Dinică.

USR mai spune că modificările propuse contravin codului european al comunicaţiilor, care prevede o serie de garanţii pentru a asigura independenţa autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor. Astfel, contrar directivei europene, noua lege permite mAcţiunile au fost vândute la un preţ de 412 dolari HK (53,16 dolari SUA) fiecare, în cadrul listării secundare, iar în sesiunea bursieră de ieri au pierdut 5,3%, ajungând la 390,20 dolari HK.embrilor Consiliului de reglementare să fie membri ai unui partid politic, expunându-i pe aceştia unor influenţe externe.

În preambulul Directivei 2009/140/CE este prevăzut: "Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare ar trebui întărită pentru a asigura o aplicare mai eficientă a cadrului de reglementare şi pentru a spori autoritatea şi gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. În acest scop, ar trebui prevăzute dispoziţii exprese în dreptul naţional pentru a se asigura faptul că, în exercitarea atribuţiilor sale, o autoritate naţională de reglementare responsabilă pentru reglementarea ex ante a pieţei sau pentru soluţionarea diferendelor dintre întreprinderi este protejată de intervenţii externe sau de presiuni politice de natură să pună în pericol evaluarea independentă a chestiunilor înaintate acesteia. O astfel de influenţă din exterior face ca un organism naţional legislativ să fie nepotrivit pentru a acţiona în calitate de autoritate naţională de reglementare în temeiul cadrului de reglementare"

Mai mult, schimbările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar.

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege care modifică OUG 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, prin care funcţia de preşedinte al ANCOM este asimilată uneia de ministru, iar cea de vicepreşedinte al instituţiee e asimilată funcţiee de secretar de stat. Salariul preşedintelui instituţiei este stabilit la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar cel al vicepreşedinţilor ANCOM la nivelul a 4,5 salarii medii, mai prevede propunerea legislativă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro