USR ŞI UDMR SE OPUN PROIECTELOR CCIRTransferul gratuit de proprietate, de la stat la Camera de Comerţ, contestat la Curtea Constituţională

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2020

"Tunul imobiliar dat prin votul Parlamentului trebuie oprit", susţine Uniunea Salvaţi România care a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a sesizat împreună cu UDMR, Curtea Constituţională cu privire la legea votată săptămâna trecută în Parlament, prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României obţine proprietatea, în mod gratuit, asupra tuturor terenurilor ce aparţin statului, dar pe care instituţia le administrează şi pe care a ridicat diferite construcţii. Prin intermediul legii, 46 hectare de teren de la Romexpo, vor trece, în urma unei hotărâri de guvern, din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

"Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi tunuri imobiliare, în centrul Bucureştiului. Unul din terenurile care va intra sub incidenţa noi legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea aici a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală", a declarat deputatul Cristina Prună, vicepreşedinte al USR şi membru în Comisia pentru industrii şi servicii.

Cătălin Drulă, liderul grupului deputaţilor USR a menţionat:

"Prin contestaţia depusă la CCR vom opri devalizarea statului român cu sute de milioane de euro. Legea votată de PSD, PNL şi PMP, prin care o suprafaţă de 46 de hectare din nordul Capitalei este privatizată pe gratis, trebuie să fie oprită. Avem încredere că decizia CCR va da dreptate motivelor invocate de USR în sesizare".

Printre motivele de neconstituţionalitate, USR a arătat că legea încalcă principiul bicameralismului, o condiţie extrinsecă de constituţionalitate. În forul decizional, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator.

Parlamentarii USR menţionează în sesizare că se încalcă alineatul 5 al articolului 1 al Constituţiei prin lipsa studiului de impact. Nu există nici un studiu de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelelor care fac obiectul legii. Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neindentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului dar şi a economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie.

În textul trimis Curţii Constituţionale se mai arată că actul normativ care a trecut de Parlament încalcă prevederile alineatelor 1 şi 2 ale articolului 44 şi alineatului 5 al articolului 136 din Constituţie ca urmare a încălcării drepturilor de proprietate al statului - înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului. Articolul III din propunerea legislativă 452/2020 aşa cum a fost adoptată prevede că "terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României".

Cei de la USR mai consideră că noul act normativ mai încalcă prevederile alineatelor 3 şi 5 ale articolului 1 din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic confuz al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate.

Legea care permite Camerei de Comerţ să se asocieze cu dezvoltatorii imobiliari în vederea realizării unor proiecte urbane de dezvoltare durabilă, a fost aprobată miercuri, 2 septembrie, de către Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Proiectul a trecut cu voturile parlamentarilor PSD, PNL şi PMP şi prevede transmiterea din proprietatea statului, cu titlu gratuit, Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii. Terenul de la Romexpo, de 46 de hectare, este doar unul dintre ele. USR şi UDMR au votat împotrivă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ACEST TRANSFER ESTE UNA DIN CELE MAI MARI PORCARII POLITICE DIN ULTIMII ANI!

    CONCEPTUL LIBERAL ESTE DE A DISTRUGE ROMANIA N U DE A O RECONSTRUI!!!! 

    oare belina nu era tot asa tranferata

Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
aages.ro

Curs valutar BNR

06 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8344
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9860
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7743
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro