Abonament gratuit

Vaccinul antigripal ajunge pe masa DNA

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate /

Vaccinul antigripal ajunge pe masa DNA

Scandalul privind achiziţia făcută în condiţii suspecte de Ministerul Sănătăţii cu privire la vaccinul antigripal a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu a depus, ieri, o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) prin care arată că ministerul de resort a achiziţionat un alt produs decât cel solicitat şi a rămas descoperită grupa de vârstă cuprinsă între şase luni şi trei ani. Conform estimării făcută de deputatul USR, prejudiciul ar ajunge la 11 milioane de euro.

Ungureanu arată că în acest an Ministerul Sănătăţii a iniţiat o procedură de licitaţie pentru achiziţia de vaccin antigripal tetravalent prin acord cadru pentru o perioadă de 4 ani. Cantitatea de vaccin estimată pentru achiziţionare a fost de minimum 50.000 de doze şi de maximum 8 milioane de doze. Ca urmare a referatului nr. 35528 din 14 martie 2019, Ministerul Sănătăţii a demarat procedura licitaţiei pentru acord cadru cu o valoare minimă de două milioane de lei şi maximă de aproape 10 milioane de euro. Caietul de sarcini pentru această procedură de licitaţie prevedea atribuirea către oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. Conform clarificărilor ulterioare întocmirii caietului de sarcini, se prevede ca vaccinul care urma să fie achiziţionat să poată să fie administrat populaţiei de la şase luni în sus.

Deputatul USR susţine că membrii comisiei de evaluare a ofertelor depuse şi direcţiile responsabile din cadrul Ministerului Sănătăţii şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu.

Emanuel Ungureanu a declarat în faţa sediului DNA: "Direcţia Generală de Asistenţă Medicală, Direcţia de Achiziţii Publice şi membrii comisiei de evaluare au dispus achiziţia unui produs care nu este în consens cu caietul de sarcini. Mai precis a fost achiziţionat un vaccin care se poate administra persoanelor peste trei ani, deşi caietul de sarcini şi clarificările ministerului solicitau ca acesta să poată fi administrat persoanelor de la şase luni în sus".

El îi acuză pe toţi funcţionarii publici care au participat la achiziţie de săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă şi abuz în serviciu.

Parlamentarul USR solicită DNA să verifice modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală. Ungureanu arată că Amalia Şerban a ocupat acest post prin concurs în timpul mandatului de ministru al Sorinei Pintea, în condiţiile în care fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a demis-o din funcţia de director din cauza proastei gestionări a achiziţiei vaccinurilor.

El susţine că prin faptele comise s-a încălcat legea achiziţiilor publice, s-a pus în pericol sănătatea a peste 9000 de copii din grupa de risc şase luni - trei ani şi că prejudiciul se ridică la 11 milioane euro, sumă ce reprezintă valoarea achiziţiei.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a reacţionat, la începutul săptămânii, cu privire la aceste acuzaţii şi a afirmat că la procedura de achiziţie comisia de evaluare a procedat "oarecum corect". Ministrul de resort a spus că nu se teme de niciun dosar penal, aşteptându-se la "un val de plângeri penale", pentru că este campanie electorală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie