Valentin Ionescu, BVB: "Nu sunt chiar mulţumit de lichiditatea tranzacţiilor FP"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 martie 2011

Valentin Ionescu, BVB: "Nu sunt chiar mulţumit de lichiditatea tranzacţiilor FP"

Pe ultima sută de metri la redactarea Bugetului pentru 2011, conducerea Bursei de Valori Bucureşti stă cu ochii pe tranzacţiile cu acţiuni "Fondul Proprietatea", conştientă că profitul pe care BVB l-ar putea obţine anul acesta depinde în mare parte de valoarea schimburilor cu titlurile FP. Conducerea BVB va prezenta Bugetul de Venituri şi Cheltuieli în Adunarea Generală de la finele lunii aprilie, când va fi supus aprobării acţionarilor.

Deşi valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de la BVB în primele două luni ale anului s-a dublat faţă de 2010, la peste zece milioane de euro, conducerea Bursei declară că nu prea este mulţumită de lichiditatea tranzacţiilor de la BVB, cu atât mai mult cu cât creşterea numărului de market-makeri pe "Fondul Proprietatea" nu a determinat majorarea valorii schimburilor în a doua lună de tranzacţionare, comparativ cu prima. În prezent, pe acţiunile FP sunt aprobaţi cinci market-makeri, dintre care "Broker" Cluj, BCR, Raiffeisen Centrobank şi "Wood" sunt activi.

"Unicredit" a fost aprobat ca market-maker pe FP, însă nu este activ, potrivit conducerii BVB.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului "BURSA":

"Avem discuţii cu toţi market-makerii să reducă spread-ul de 2% dintre bid şi ask şi să dubleze volumul de acţiuni cu care s-au angajat să susţină cotaţia FP, în prezent acesta fiind de 100.000 de titluri. Sperăm ca, astfel, să reuşim să creştem valoarea tranzacţiilor cu acţiuni FP. Deocamdată, nu sunt atât de mulţumit de lichiditate, mă aşteptam să fie mai mare".

Directorul general al Bursei este de părere că valoarea tranzacţiilor cu acţiuni FP, sub estimările sale, poate fi pusă şi pe seama evenimentelor politice din Orientul Mijlociu şi reorientării investitorilor către pieţele de mărfuri şi materii prime, în detrimentul pieţelor de capital.

Domnul Ionescu a declarat: "Investitorii au uitat de pieţele de capital şi au investit, în schimb, în materii prime, precum petrol, grâu etc. În plus, acţiunile FP nu au avut o volatilitate ridicată, ceea ce este, de obicei, un factor care duce la tranzacţii numeroase. Cred că Fondul Proprietatea a atras şi investitori străini, brokerii ar putea să vă răspundă mai bine la întrebarea dacă au remarcat investitori străini noi în piaţă".

Bursa ar vrea conturi globale pentru toate acţiunile

Conducerea Bursei aşteaptă să treacă cele trei luni prevăzute de arbitrul pieţei de capital pentru ca brokerii să îşi facă auditul cerut pentru conturi globale, după care să ceară CNVM extinderea sistemului de conturi globale.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, ne-a precizat: "Intenţionăm să extindem sistemul de conturi globale fie numai la cele mai lichide acţiuni de la Bursă, fie la toate acţiunile de pe piaţa reglementată, asfel încât să funcţionăm ca o piaţă matură. Mai aşteptăm ca brokerii să termine auditul pentru conturi globale, după care vom începe discuţiile oficiale cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Situaţia de acum le dă bătăi de cap brokerilor mari pentru că ei sunt nevoiţi să aibă câte un cont global la fiecare custode, ceea ce, din punct de vedere tehnic, este destul de complicat. Consider că extinderea conturilor globale şi separarea decontării de tranzacţionare vor duce la simplificarea tranzacţiilor prin custode".

Valentin Ionescu: "Sunt conştient că problema pieţei Rasdaq nu se va rezolva peste noapte"

Regulile la care vor fi obligate companiile de pe Rasdaq ce decid să treacă pe ATS vor presupune mai multă trans-parenţă decât cele pe care trebuie să le res-pecte societăţile cotate acum pe Ras-daq, a precizat Valentin Ionescu.

În prezent, BVB şi CNVM lucrează la un proiect care dă societăţilor de pe Ras-daq posibilitatea să aleagă să treacă pe ATS sau la Bursa de Valori Bucureşti.

"Noi suntem operator de piaţă, nu putem să dăm un anumit statut unei pieţe", a declarat directorul general al BVB, făcând aluzie la statutul incert al Rasdaq-ului, despre care CNVM s-a eschivat să precizeze dacă este piaţă reglementată sau nu.

Valentin Ionescu a adăugat: "Vrem să simplificăm procedura de promovare a unei companii de pe Rasdaq pe BVB întrucât, în prezent, aceasta este des-tul de greoaie, echivalând cu o listare nouă. Sunt conştient că problema pieţei Rasdaq nu se va rezolva peste noapte, va fi un proces îndelungat, însă mi se pare normal să ajungem la o cale de mijloc în care organele statutare ale companiilor să aibă posibilitatea să îşi dea acceptul faţă de piaţa pe care este listată compania".

"Bursa poate să ofere o evaluare corectă a BCR"

"Noi ne dorim ca BCR să se listeze la bursă. Considerăm că Bursa poate să ofere o evaluare corectă a BCR, având în vedere actualele condiţii de piaţă. Şi Erste este listată la BVB", a declarat directorul general al Bursei, replicând preşedintelui executiv al BCR, Dominique Bruynseels, care a precizat că lichiditatea tranzacţiilor de la BVB trebuie să crească de câteva ori pentru ca BCR să fie listată.

Referitor la propunerea ca SIF-urile să poată să-şi cumpere acţiuni reciproc, directorul general al BVB spune că a fost doar o idee: "S-a înţeles greşit, nu lucrăm la un proiect cu CNVM în acest sens. Ne gândim la mai multe proiecte pentru creşterea lichidităţii de la BVB, nu ne bazăm doar pe SIF-uri".

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Indicii bursieri americani au inregistrat cresteri vineri, dupa ce Rezerva Federala a anuntat ca unele din cele mai mari 19 banci americane isi vor putea mari dividendele

  Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în regiunile sudice, iar noaptea şi în est, unde izolat vor fi precipitaţii slabe

  The Central Depository has interconnected with the similar institution of South Africa, Strate Limited, which will allow Romanian investors to settle their trades...

  1. Pai mai bine era cu Congo ca tot cam acolo e.Ma intreb can se va conecta cu Germania,de fapt Europa si Sua si de ce nu zona asiatica.Partea proasta e ca........lipsa management in toata tara .

  Ne-am saturat de vorbe.VREM FAPTE domnule Ionescu.Faceti ceva cu eliminarea pragului la sifuri,listati BCR,listati companii mari regionale,eliminati depunerea trimestriala a declaratiei de castig la fisc.Succes.

  1. El saracul cred ca ar vrea sa listeze companii mari, dar singura lui problema consta in faptul ca habar nu are cu ce se mananca listingul. Peste ani si ani poate va invata, pentru ca in afara de limba engleza altceva nu stie. Poate ca ii va da Dumnezeu minte (desi am mari dubii) si va intelege ca el are de invatat de la angajatii BVB si nu invers. Daca s-ar produce aceasta minune atunci poate mai exista vreo sansa, altfel putem spune in continuare ca bunicii nostri ca asteptam sa vina americanii sau ... austriecii sau machedonii sau grecii sau cine vor muschii lor. In rest numai de bine.

   Las' ca nici cu engleza nu sta f bine....

   Cand te schimba Siminel??? Deja ai sat foarte mult pt capul tau cu idei putine si proaste.

   Si pentru tine si pentru cel din spatele tau, scadenta se apropie.... (si pentru cele doua metrese....). Nu o sa fie bine deloc pt voi doi... 

  se plimba de la o societate la alta si a crezut ca la bvb umbla cainii cu covrigii in coada . cei care au ridicat bursa sunt salariatii. uita.te la noi si noi iti transmitem ca nu te vrem. si stii de ce ???? ... pt ca nu esti capabil, nu impui respect, NU CUNOSTI NICI MACAR CODUL BVB !!!!!!! NU ESTI UN LIDER !!!!

  1. Vezi ca prostu stie doar un singur mod de a impune respect,asa ca.......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro