VALENTIN LAZEA, ECONOMIST ŞEF BNR:"Ţara noastră nu a învăţat, din ultimele crize, să se pună la adăpost"

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 februarie 2018

"Ţara noastră nu a învăţat, din ultimele crize, să se pună la adăpost"

Lazea: "Suntem structural mai îndepărtaţi de statele din centrul şi estul Europei, pentru că, în 2015, am luat decizia să stimulăm consumul"

Ţara noastră este structural mai îndepărtată de statele din centrul şi estul Europei, pentru că în 2015 a luat decizia să stimuleze consumul, este de părere economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR) Valentin Lazea.

Specialistul din Banca Centrală a menţionat, citat de Agerpres: "Ceea ce se întâmpla prin 2014 - 2015, când tindeam cu deficitul de cont curent spre zero şi aproape că deveneam exportatori neţi, aproape că deveneam excedentari la export, adică exporturile tindeau să depăşească importurile, ne-ar fi apropiat de zona Vişegrad, de Cehia, Ungaria şi Slovacia. Polonia este o excepţie, fiindcă are încă un deficit mic. Ce era rău pe acele politici dacă noi deveneam o altă ţară net exportatoare? Cu alte cuvinte, atelierul de producţie al Germaniei, Austriei, al Franţei, al Olandei şi aşa mai departe. Acela era modelul. Când colo, în 2015, s-a luat decizia să se stimuleze consumul prin primele runde de reducere de TVA. Bineînţeles că aceste runde au dus la o creştere a importurilor şi aşa mai departe".

Economistul a atras atenţia asupra faptului că există patru mituri false care circulă în societatea românească despre deficitul extern. Primul este acela că la nivelul nostru de dezvoltare este nevoie de deficit, al doilea că suntem latini, iar aceştia au o tendinţă spre importuri, faţă de nordici care fac excedent. Al treilea mit fals este acela că deficitul de cont curent este mic, de numai 6,7 miliarde de euro, iar al patrulea mit fals susţine că avem nevoie de deficit de cont curent pentru că avem nevoie de investiţii.

Lazea susţine că, "până când în societatea românească aceste patru mituri nu vor fi aruncate la gunoi, ne vom complace să zicem că merge şi aşa". În context, Valentin Lazea a explicat că 20 de ţări europene au surplus de cont curent, iar dacă România îşi propune să fie, din punct de vedere structural, ca europenii, atunci va trebui să crească prin export şi prin investiţii, nu prin consum.

În ceea priveşte vulnerabilitatea la care suntem expuşi în cazul unei viitoare crize internaţionale, specialistul a subliniat că ţările emergente au învăţat din crizele din 1998 şi 2008 că trebuie să se pună la adăpost prin surplusuri de cont curent şi deficite cât mai mici, însă România nu a învăţat lecţia aceasta.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce ne mai ramane sa exportam in afara de forta de munca?

    1. Nu uita si de materiile prime trimise aproape gratis si aduse inapoi ,prelucrate si la preturi exorbitante.

      Pai cumparale tu daca sunt aproape gratis, prelucreazale si vindele la preturi exorbitante daca tot te pricepi. Sau daca e pe banii tai nici nu mai sunt "aproape gratis" si nici "exorbitante"?

    De parca romanul de rand ar fi trebuit sa invete din crizele anterioare,nu cei care au functii pentru a regla jocurile din economie,precum tov Lazea....De la nivelul functiei,platita cu maldare de dolari,ce simplu e sa dai vina pe strungarii,macaragii si soferii unei tari!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro