VALERIU GHEORGHIŢĂ: "Intenţionez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a 2-a"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 05 ianuarie 2021

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatul campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid 19 a declarat, ieri, că intenţionează ca etapa a II-a a vaccinării să înceapă la mijlocul lunii ianuarie, cu persoanele cele mai vulnerabile.

"Intenţionez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a 2-a, în mod deosebit cu cele mai vulnerabile persoane, persoane cu risc să dezvolte infecţii severe şi de asemenea cu risc să răspândească rapid infecţia, cum este cazul celor internaţi în centrele medico-sociale şi centrele rezidenţiale", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că, până în acest moment, au fost aduse în ţara noastră 150.000 de doze de vaccin, din care au fost folosite peste 13.000, şi că până la sfârşitul lunii ianuarie vor ajunge încă 600.000 de doze.

"Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze. Practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât şi social. Dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de 100%, chiar şi în acest caz vom putea asigura atât doza iniţială, cât şi rapelul, şi mai avem un rest de circa 150.000 de doze care vor putea fi alocate, cel puţin în prima fază, pentru personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, pentru că vorbim de un număr de circa 40.000 de persoane internate în aceste centre", a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid 19.

Conform acestuia, capacitatea de vaccinare pentru etapa a doua, în momentul în care vor fi active toate cele peste 900 de centre de vaccinare, va fi de peste 140.000 de persoane zilnic, dar ritmul vaccinării trebuie dozat în funcţie de disponibilitatea vaccinului.

În cursul lunii februarie, ţara noastră ar urma să primească săptămânal aproximativ 160.000 de doze de vaccin.

Referitor la etapa a treia de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă a precizat că aceasta nu va putea să înceapă mai de vreme decât a fost programată (n.r. - în lunile martie-aprilie), chiar dacă o parte importantă dintre persoanele incluse în etapele 1 şi 2 ar refuza să se vaccineze.

"Nu avem o disponibilitate practic infinită a acestor vaccinuri. În cazul în care am fi în această situaţie, categoric nici nu ar mai fi nevoie de prioritizare şi atunci toate persoanele care doresc să se vaccineze s-ar prezenta la un centru de vaccinare şi s-ar vaccina, însă având în vedere că disponibilitatea este treptată şi vorbim de o eşalonare săptămânală a tranşelor de vaccinuri, noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice, eficacitatea de peste 95% intervine ca urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile", a arătat Valeriu Gheorghiţă.

În privinţa personalului medical care este vaccinat în prima etapă, Valeriu Gheorghiţă a arătat că peste 90.000 sunt programate până în prezent pentru efectuarea vaccinului în cursul lunii ianuarie şi înscrierea în program continuă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro