Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării Naţionale

V.G.
Politică / 24 octombrie 2022

Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării Naţionale

Dîncu şi-a motivat demisia prin imposibilitatea colaborării cu preşedintele Klaus Iohannis, care este comandantul suprem al Armatei.

Demisia ministrul Apărării are loc cu o zi înainte de şedinţa CSAT, convocată de preşedintele Klaus Iohannis

Actualizare Ciolacu nu exclude posibilitatea ca PSD să renunţe la funcţia de ministru al Apărării Naţionale în favoarea PNL

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, nu exclude posibilitatea ca social-democraţii să renunţe la funcţia de ministru al Apărării Naţionale în favoarea PNL, informează Agerpres.

Întrebat, astăzi, la Palatul Parlamentului, dacă există posibilitatea ca PSD să cedeze Ministerul Apărării Naţionale liberalilor, Ciolacu a spus: "Este posibil orice în politică. (...) Haideţi să nu intrăm într-o zonă de supoziţii. Eu am spus că este posibil orice, se poate negocia. Întotdeauna când există o coaliţie avem şi astfel de dialoguri".

Ciolacu nu a vrut să discute despre eventuale nume din PSD care ar putea să preia portofoliul de la Apărare, dar a spus că din profilul candidaţilor ar trebui să existe condiţia ca aceştia să fi făcut armata. "Câţiva ani mai avem de unde alege dintre cei care au făcut armata", a spus el.

---

Actualizare MARCEL CIOLACU: "Am avut o discuţie cu Nicolae Ciucă şi i-am spus că ar fi cel mai potrivit să preia atribuţiile la Ministerul Apărării"

Marcel Ciolacu a precizat că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă şi i-a transmis că ar fi cel mai în măsură să preia interimar conducerea Ministerului Apărării... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Conducerea PSD se reuneşte astăzi după-amiază, în urma demisiei lui Vasile Dîncu din Guvern

Biroul Permanent Naţional al PSD se va reuni, astăzi, de la ora 18.00, la sediul central al partidului, arată un anunţ al formaţiunii. Întrunirea vine în urma demisiei lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării, notează News.ro.

Vasile Dîncu a afirmat că nu a primit niciun reproş concret din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi nici nu a vorbit cu şeful statului, nici în weekend, nici astăzi. El a adăugat că nu i-a solicitat nimeni să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării.

Vasile Dîncu a anunţat, astăzi pe Facebook, că şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Apărării Naţionale. El a precizat că l-a informat pe premierul Nicolae Ciucă despre decizia pe care a luat-o. Acesta a invocat "imposibilitatea colaborării" cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a mulţumit premierului pentru colaborare.

---

Actualizare VASILE DÎNCU: "Nu am avut niciun reproş concret din partea preşedintelui"

Vasile Dîncu a afirmat că nu a primit niciun reproş concret din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi nici nu a vorbit cu şeful statului, nici în weekend, nici astăzi. El a adăugat că nu i-a solicitat nimeni să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării, relatează News.ro.

"Nu vreau să dau niciun detaliu. Nu ştiu de când (e această ruptură - n.r.). Aud pe surse că trebuie să demisionez şi toate celelalte. Eu am declarat foarte clar în acel comunicat motivul demisiei mele. Nu am avut niciun reproş concret din partea preşedintelui. Nu am vorbit nici azi, nici ieri cu preşedintele Iohannis. Nu mi-a cerut nimeni până acum demisia. Nu vreau să afectez în a cest moment funcţionarea Apărării", a afirmat Vasile Dîncu, astăzi la Parlament.

Întrebat dacă i-a fost cerută semnarea pentru achiziţia unor corvete de către şeful statului, Dîncu a răspuns: "Nu mi-a cerut nimic domnul preşedinte. Nu mi-a cerut nimeni să fac ceva ilegal".

---

Actualizare CĂTĂLIN DRULĂ: "Ministrul Dîncu, vulnerabilitatea de la Apărare, a demisionat"

Preşedintele USR Cătălin Drulă a declarat că a demisionat "vulnerabilitatea de la Apărare", ministrul Vasile Dîncu şi aşteaptă şi demisia lui Lucian Bode, "vulnerabilitatea de la Interne", transmite News.ro.

"Ministrul Dîncu, vulnerabilitatea de la Apărare, a demisionat. Aşteptăm şi demisia lui Bode, vulnerabilitatea de la Interne", a scris Cătălin Drulă, astăzi pe Facebook.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu anunţă că şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al apărării naţionale. El precizează că l-a informat pe premierul Nicolae Ciucă despre decizia pe care a luat-o. El invocă "imposibilitatea colaborării" cu preşedintele Klaus Iohannis şi îi mulţumeşte premierului pentru colaborare.

---

Actualizare IONUŢ MOŞTEANU (USR): "Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni"

Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a afirmat că Vasile Dîncu trebuia demis de două săptămâni de către premierul Nicolae Ciucă, însă acesta "tremură în faţa PSD". "USR va taxa în continuare orice derapaj al guvernării", a adăugat el, potrivit News.ro.

"Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni. Dar Ciucă tremură în faţa PSD. USR va taxa în continuare orice derapaj al guvernării. Guvernanţii sunt în slujba ţării şi nu trebuie să uite asta nici o clipă. România are nevoie de un ministru al apărării care să îşi înţeleagă rolul extrem de important în vremurile astea tulburi. Sper din tot sufletul ca actuala coaliţie să nu mai privească portofoliile guvernamentale ca premii pentru grupurile din partid şi să pună la apărare un om compentent", a scris Ionuţ Moşteanu, astăzi pe Facebook.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu anunţă că şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al apărării naţionale. El precizează că l-a informat pe premierul Nicolae Ciucă despre decizia pe care a luat-o. El invocă "imposibilitatea colaborării" cu preşedintele Klaus Iohannis şi îi mulţumeşte premierului pentru colaborare.

---

Actualizare MARCEL CIOLACU: "Îi respect decizia lui Vasile Dîncu şi îi mulţumesc pentru activitatea sa în cadrul MApN"

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că respectă decizia lui Vasile Dîncu de a demisiona din funcţia de ministru al Apărării Naţionale şi îi mulţumeşte acestuia pentru activitatea lui în cadrul ministerului, notează Agerpres.

"Îi respect decizia lui Vasile Dîncu şi îi mulţumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Am avut deja o discuţie cu premierul Ciucă şi i-am solicitat să preia interimatul la MApN, pentru că România are obligaţia să asigure stabilitate pe Flancul estic al NATO", a scris Ciolacu, astăzi, pe pagina sa de Facebook.

---

Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării Naţionale în această dimineaţă.

"În cursul acestei dimineţi, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcţia de ministru al apărării naţionale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deţinător al portofoliului apărării, vă rog să luaţi act de demisia mea din această funcţie.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu Preşedintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă şi pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcţionarea optimă a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulţumesc pentru colaborarea onestă şi deschiderea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul activităţii guvernamentale comune şi vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele şi programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României", a scris Vasile Dîncu, astăzi, pe Facebook.

Opinia Cititorului ( 22 )

 1. Mă pufni râsul!

  Auzi, ministrul colaborează! 

  Din motivaţie, care e de departe de prisos în o demisie, se pare că mai mult a încurcat procesul decizional şi programele din lanţul de comandă!

  Dar parcă l-a luat gura pe dinainte ... 

  1. Domnule VASILE DANCU.Daca tot ati avut ONOAREA si DEMNITATEA sa nu fiti PARTAS la UMILIREA MILITARILOR ROMANI,aici incluzandu-i pe toti militari din sistemul de ORDINE PUBLICA si APARARE si SECURITATE NATIONALA ,iesiti si spuneti-le ADEVARUL ROMANILOR dar mai ales MILITARILOR. Adevaratul MOTIV pentru care nu ati dorit sa mai colaborati cu TRADATORUL IOHANNIS,se deduce din ce a spus astazi ministrul BUDAI cu privire la HOTARAREA luata la BRUXSSELES in cardasie cu BANCA MONDIALA si cu acordul TRADATORILOR IOHANNIS si CIUCA de a trece pensiile militare pe contributivitateate si astfel de a fi taiate. Aveti taria de caracter si spuneti adevarul. TRADATORII de mai sus,nu mai au nevoie de ARMATA ROMANIEI,intrucat la fel ca si fostii TRADATORI FANARIOTI,au vandut ROMANIA STRAINILOR si au adus pe teritoriul ROMANIEI,ARMATE STRAINE care sanchi sa ne apere ,de cine.? Incepand de azi,ROMANIA nu mai exista ca STAT,CURTEA CONSTITUTIONALA a fost pusa pe BUTUCI de cei din noua STAPANIRE de la BRUXELLESS,ARMATA gata a fost desfiintata,ea,preluand in tara postul de PAZA CONTRACTUALA comandata din afara romaniei.SOLDELE si PENSIILE militarilor nostrii,vor fi date STRAINILOR,iar militarii romani vor activa ca SLUGI ai altor armate. Incet dar sigur,TARA v-a fi pregatita de RAZBOI,iar ROMANIA v-a fi ARATA de bombele TERORISTULUI RUS,ca STRAINII sa ii dea o lectie TERORISTULUI. Cei care vor MURI,vor fi ROMANII NEVINOVATI si VANDUTI pe un PUMN de ARGINTI.!

   kaghebiciule, tu esti mha? :))))))

   Pai și nu e normal să ai pensie cât ai contribuit? Daca ai pensie specială nu mai dă Puțin cu racheta în România? Treci la muncă și lasă gargara pomanagiule

  Pacat ca a demisionat... Era cam singurul ministru cu coloana vertebrala din guvern.. Iohannis se indrepta spre dictatura liberala... Armata a pierdut un ministru care chiar ii pasa de sectorul militar....

  1. Exact :=) dictatura liberala, ministru care ii pasa....

   Tocmai ce urmeaza ca generalul lui IOHANNIS care conduce guvernul sa mearga la SSTAPANII COLONIEI si sa isi dea acordul ca PENSIILE MILITARE sa fie declarate PENSII SPECIALE,ale alora din NATO cred ca sunt pensii ocupationale.Parca asa s-a semnat in TRATATUL de ADERARE a Romaniei la NATO,cand au fost diponibilizati 80.000 de ofiteri si subofiteri ca salariile si pensiile militare,se vor alinia celorlalte armate din NATO. Numai ca atunci,Romania erea condusa de catre ROMANI ADEVARATI in comparatie cu TRADATORII care conduc azi COLONIA. Poate se vor trezi TRADATORII saltati de militari si dusi unde este locul. ! TRADATORILOR.!

  Multumirile lui Ciolacu sunt normale, dar nu pentru ce bate el campii! El e f.multumit ca Dancu a dat in Klaus, caci altfel a fost un nimic intr-un domeniu pe care nu-l cunoaste!

  Dincu demisia si motiveaza "nu ma pot intelege cu presedintele Iohannis si nu vreau sa stau in calea proceselor de DECIZIE".

  Ce decizii? Pot fi doua ipoteze... 

  1) Decizia privind asaltul asupra Ucrainei pornind din Romania, a se vedea brigada 101 aeroportata, reportajul de la CBS in care comandantul spune ca "sunt gata sa intre in Ucraina". 

  2) Decizii privind licitatii aranjate pentru a da spaga majora olandezilor pentru Schengen.

  Liberalii par a fi dispusi sa dea spaga mare sa isi atinga obiectivul. Dincu (din relatia lui cu serviciile) stie ca daca el aranjeaza aceste licitatii, peste 2-3 ani va ajunge in puscarie. 

  E simplu! Tradatorii vor sa ne bage intr-un razboi care nu ne priveste! In loc sa fim neutri, ne implicam si pentru ce?

  Ucraina nu e in UE, nu e in NATO, nu e democratie. In Ucraina e o semi decitatura, condusa de oligarhi, fara partide de opozitie sau presa libera. Si mai mult Ucraina a fost un stat ostil Romaniei de-a lungul timpului. 

  Foarte bine sa ii ajutam umanitar, dar de ce sa facem parte din conflictul lor?  

  Noi ii provocam pe rusi, trimitem arme, mercenari, etc si pentru ce? De ce sa fim bombardati si sa murim, sa ne moara familiile si copii pentru ca niste politicieni slugi si-au vandut tara?  

  De ce nu se face un referendum, sa intrebe populatia daca vrea sa sufere si sa moara pentru Ucraina? Daca DA, foarte bine sa continue ceea ce fac. Au facut referendumuri pentru lucruri mai putin importante! 

  Chiar din tara asta nu se gaseste mcar un politician / partid si pentru romani care sa initieze acest referendum? Suntem condusi si bagati in conflict de un grup de politicieni care la momentul actual nu au nici macar 15% din increderea populatiei, fara legitimitate! 

  1. exact asa vad si eu situatia

   Absolut normal. Suntem împinși într-un conflict de către o conducere absolut opacă care ia decizii ascunse fără să comunice nimic celor ce au votat-o.

   P.S. Nu mai durează mult și apare cretinoidul care te va acuza că ești cu rușii. 

  Securitatea a castigat din nou.

  America, triumfa.

  Macron a sustinut ca numai Ucraina poate determina pacea acolo. Si Dincu a spus la fel. Nu declaratiile lui Dincu au fost nepotrivite. Nepotrivite sunt existenat acolo a lui Ciuca, Johanis si a celor ca ei care vor sa antreneze Romania intr-un conflict din care ea va iesii bine jumulita, asa ca in razboiul in care a fost antrenata de criminalul Antonescu. Blestematii.  

  Rezervisti militari, pensionari, militari,

  Luati-va adio de la actualizarea pensiilor voastre, de la acordarea derepturilor cuvenite in baza legii 153, de la drepturile stabilite de legea 223.  

  Astazi, cu plecarea lui Dincu s-a incheiat o ultima incercarea unui patriot, de a aduce sistemul militar la normalitate, de a aduce salarizarea la nivelul stabilit prin lege, de a restabilii respectarea legii 223, asa cum a fost ea emisa de Parlamentul Romaniei.  

  Astazi, prin demisia lui Dincu, se spulbera ultima speranta ca militarii sa fie respectati si ultima lor speranta ca isi vor primii drepturile legale cuvenite.  

  Securitatea a invins din nou. Jigodiile care au ucis floarea intelectualitatii romanesti, nemernicii aliati cu americanii, care ne-au ascultat, urmarit, torturat, arestat, condamnat au invins din nou.  

  Dincu a fost ultima speranta a rezervistilor si a militarilor activi ai armatei romane.Cu el s-a sfarsit Statutul cadrelor militare, eliminarea discriminarilor dintre pensionarii militari si actualizarea pensiilor militatre. Ciuca cel care a ucis sistemul de pensii militare, criminalul sistemului militar de pensii a reusit din nou. Banii cuveniti rezervistilor militari, se vor duce la americani, pe rebuturi si fier vechi.  

  Traiasca Rusia. Moarte Americii si americanilor.  

   

   

  1. Normalitatea "sistemului militaur" inseamna ca bugetul de aparare al Romaniei sa fie papat de pensionarii mili taureni. Pardon, rezervisti!

   Asta cred mili taurenii. Ca bugetul e al lor. Al cefelor lor late. Al pintecelor revarsate peste centiron. Al mugetelor de mili tauri facuti la apelul bocancilor. Al "creierelor" cu unica circumvolutiune facuta de cascheta.

  “Cel mai deştept cedează”, spune o zicală inspirata din înţelepciunea populară. Numai că in cazul demisiei lui Vasile Dîncu din fruntea Ministerului Apărării Nationale pe motivul imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei, s-ar potrivi mai bine zicala “Cel mai deştept cedează după ce si-a arătat prostia”.

  Oricum, Vasile Dîncu a nimerit ca musca-n lapte la Ministerul Apărării, fără să aibă nici o legătură cu domeniul. Incă de la inceput fiind întrebat ce anume îl recomandă pentru a deţine funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Dîncu a dat un răspuns idiot: „Eu sigur că nu sunt militar sau nu am fost militar pentru zona apărării, dar am lucrat în domeniul strategiilor pentru… să zicem aşa, cultură de securitate, am scris studii despre chestiunea asta, am făcut stagiul militar şi asta ar putea să fie o condiţie. De-a lungul cercetărilor mele am studiat, am construit o revistă – Sinteza, o revistă de cultură şi gândire strategică de securitate şi evident că este şi o propunere politică aceasta.” 

  Faptul că a contat mai cu seamă „propunerea politică” rezultă evident din gafele pe care Dîncu le-a făcut în mai putin de un an la conducerea Ministerului Apărării. 

  Nu este prima dată când ministrul Apărării îşi dovedeşte din plin incompetenţa . Prin luna iulie, 2022, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o gafă de proporţii, spunând pe un post de televiziun că Austria este una dintre puţinele ţări din NATO care mai are armată obligatorie, în condiţiile în care statul UE nu face parte din alianţa militară vestică: 

  “Sigur că sunt ţări, Austria, de exemplu, care este o ţară modernă, face parte din NATO şi are un sistem de armată obligatorie. Dar este o excepţie aproape în zonele noastre. Sigur, este şi o ţară cu populaţie mică”. Acest individ nu stie că Austria nu a fost niciodată membră NATO, declarându-şi “neutralitatea perpetuă” după Al Doilea Război Mondial. 

  Ba mai mult, chiar şi în contextul războiului din Ucraina, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a afirmat în mai, anul acesta, că Austria nu are nicio intenţie de a adera la organizaţia nord-atlantică. 

  Ultimele declaraţii ale lui Dîncu, potrivit cărora NATO şi SUA trebuie să negocieze cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-şi pot asuma pierderi de teritorii, le întrec pe toate. Președintele Klaus Iohannis a reactionat la aceste ineptii, sugerându-i lui Dîncu să citeasca revista presei: „În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”. 

  Până si seful PSD Marcel Ciolacu si-a manifestat indignarea fată de declaratiile lui Dîncu: ”Când ești ministru al Apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat, părerea mea este că nu mai ai crezuri. Ai o politică a statului român și te exprimi în cunoștință de cauză. Repet, președintele, având atribuții, este comandatul suprem al armatei, nu? Așa scrie la Constituție”. 

  Aceste critici aspre ale presedintelui Iohannis, premierului Ciucă si presedintelui PSD Ciolacu la adresa lui Vasile Dâncu au fost făcute in timp ce se afla la Bruxelles unde a participat la Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, acesta se aștepta ca să i se ceară demisia, fapt pentru care inainte de intoarcerea in tara a postat pe pagina sa de Facebook, din interiorul unei librării din Bruxelles un mesaj in care a a folosit cuvinte grele, cu substrat fără a da nume, lăsând in mod voit loc la speculații : “După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici. 

  De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează. 

  Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat”.

  Cu alte cuvinte, Dîncu si-a făcut-o cu mâna si cu incompetenta lui . 

  1. A fost nai bun ca cică care era militar

   Dacă demisiile din țara asta se făceau pe motiv de incompetența neamțul era de mult pa.

  inca unul ce ajunge acolo unde merita, la groapa de gunoi a politicii/istoriei, cale batuta.

  Deh, Dincule! MApN nu e FRF!

  1. Dancu a vrut pace in Ukraina... Ori SUA vrea continuarea razboiului in Ukraina.. Asa ca Iohannis a primit ordin sa l demita pe Dancu de la aparare...

   Adica Dincu s-a pus in contra la SUA!? Asa tare e Dincu!?

   Pai bine ca ne-ai atras atentia, frate! Votez, Dincu Pesedinte!

   Huooo Ciolacu! Sclavu la americani! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8858
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4803
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8787
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5520
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.0697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro