Vasile Dîncu: "România poate deveni o platformă importantă pentru reconstrucţia Ucrainei"

S.B.
Politică / 30 mai

Vasile Dîncu: "România poate deveni o platformă importantă pentru reconstrucţia Ucrainei"

România poate deveni o platformă importantă pentru reconstrucţia Ucrainei în perioada următoare, a afirmat senatorul Vasile Dîncu, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, marţi, la Forumul "Rebuilding Ukraine", organizat la Palatul Parlamentului de Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina, sub auspiciile Ambasadei Ucrainei, informează Agerpres.

"M-am uitat la cifrele noastre de schimburi din anii trecuţi şi am văzut că aveam schimburi sub posibilităţi. Deci, avem economii complementare, suntem în aceeaşi zonă, cel mai simplu este să comunici şi să colaborezi cu vecinul. (...) Dacă am fi avut mai multă inteligenţă strategică şi ne-am fi gândit la viitor, am fi văzut un lucru foarte simplu - acela că şi noi, şi ucrainenii avem un duşman comun. Cel mai mare duşman a fost neîncrederea şi sper că acest duşman o să reuşim să-l eliminăm mai ales cu ajutorul oamenilor de afaceri, pentru că economia schimbă totul. (...) Cred că România poate deveni o platformă importantă pentru reconstrucţia Ucrainei în perioada următoare şi acest lucru rămâne doar să-l punem noi la punct", a declarat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, prin Camera bilaterală de Comerţ România - Ucraina se poate construi o colaborare economică şi culturală între cele două ţări.

"Au trecut vreo 15 luni de când Rusia a pornit un război nedrept şi cumplit împotriva unei ţări independente, vecinii noştri din Ucraina. (...) Statul român a făcut foarte mult, atât cât a putut, pentru a sprijini Ucraina şi poporul ucrainean; statul a venit după ce a fost un efort spontan al populaţiei. Deci, vreau să spun că aşa s-a născut emoţia. Dacă războiul scoate ceea ce este mai rău din oameni, în cazul acesta s-a văzut că dezastrul umanitar, suferinţele la care a fost supusă populaţia ucraineană au creat ocazia construcţiei în relaţiile de solidaritate între România şi Ucraina", a explicat parlamentarul.

El consideră că va trebui depăşită această fază a emoţiei şi trebuie să urmeze o etapă mult mai pragmatică şi şi-a exprimat speranţa că acest război nedrept împotriva Ucrainei se va termina şi că relaţiile dintre cele două ţări "vor rămâne pentru încă o mie de ani de acum încolo şi că vom construi în UE un spaţiu mai ales al încrederii reciproce".

"Cred că trebuie să facem paşi importanţi în viitor. În primul rând cred, că trebuie să conectăm comunităţile din România de comunităţi din Ucraina. Acest lucru există. În mod spontan s-a născut după începerea războiului în localităţile de graniţă în judeţele Maramureş sau Bistriţa-Năsăud sau în Suceava. (...) Este nevoie să construim înfrăţiri între localităţile noastre, pentru că astfel relaţiile noastre se vor dezvolta spontan viitor. Cred de asemenea că va trebui să ne gândim, mai ales noi, politicienii, la un proiect şi mai mare, pe care prietenii noştri din Ucraina l-au sugerat la un moment dat şi mi s-a părut că birocraţia diplomatică l-a ignorat sau l-a amânat. Este nevoie să construim un spaţiu economic şi cultural comun Polonia - Ucraina - România - Slovacia eventual. Despre Ungaria nu mă pronunţ, pentru că nu cred că face parte din acest spaţiu. Deci, putem să construim un spaţiu economic, social, cultural comun, în condiţiile în care Ucraina face paşi importanţi şi noi sprijinim efortul Ucrainei de a se integra în UE. De facto, Ucraina este membră a Uniunii Europene şi evident că în aceste momente şi membră a NATO, dar sigur că birocraţia şi celelalte nu trebuie să ne blocheze pe noi în a construi împreună cu prietenii noştri ucraineni un spaţiu social şi economic comun", a transmis senatorul social-democrat.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Platforma betonata,sa betonam si parcurile sa devenim o platforma si mai mare!

  Hotii de aici au forat tot, nu putem plati profesori si medici, importam cam tot ce consumam, in timp ce hotii ne mint ca fac planuri de dezvoltare, planuri despre cum vom reconstrui noi tari bombardate.

  Dancu produce ceva pentru export, sau mare antreprenor este dependent de stat? 

  ... voci din ambele tabere au vorbit cum ca, conflictul va fi unul lung ... ideal ar fi ca inainte de a "parca" banii sa ai siguranta destinatiei ... poate domnul dincu stie ceva ce nu ne spune ... s-a investit si in pandemie, unii s-au ales cu dosare, altii cu demisii ...

  Perlele sunt scumpe in ziua de azi

  Te ai trezit ghiorghita?

  Vai de steaua noastră cu asta om,sa nu zic politician 

  Omul are perfecta dreptate, el spune "poate deveni", nu "va deveni".

  Si exact asa si este, poate deveni, dar deja polonezii ne-au luat-o inainte, aia deja se pregatesc. Deci noi vom ramane doar cu speranta. Poate si cu niste firimituri, ce va scapa de la masa polonezilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb