VIDEOCONFERINŢA "INVESTIŢII IMOBILIARE ŞI ACHIZIŢII PUBLICE ÎN PANDEMIE" / LASZLO BORBELY, CONSILIER DE STAT LA CABINETUL PRIM-MINISTRULUI:"Sper ca anul viitor să pornim cu un inventar digital al clădirilor"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 iulie 2020

Laszlo Borbely

Laszlo Borbely

Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de investiţii şi să le corelăm cu noile măsuri europene - Green Deal, noua strategie pe biodiversitate, noua taxonomie şi Just Transition Fund, a afirmat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.

Laszlo Borbely a precizat: "Cred că cel mai import lucru este Just Transition Fund, pentru care se alocă 7,5 miliarde euro, din care România va primi iniţial 750 de milioane euro. Aceşti bani pot fi folosiţi şi pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau pentru construirea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Măsura a fost luată deoarece 70% din emisiile de CO2 sunt emise de clădirile din oraşele lumii. Din păcate, noi suntem întârziaţi în privinţa reglementării, deşi avem încă din luna ianuarie o strategie alcătuită cu Banca Mondială, până în anul 2050, de renovare pe termen lung a parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, publice şi private, cu privire la eficienţa energetică. Conform înţelegerii cu Banca Mondială până în 2050 trebuie să cheltuim 12,8 miliarde lei. În strategia respectivă sunt prevederi clare, iar ea a fost aprobată, în 1 iulie, prin legea 101. În curând, va fi aprobată şi hotărârea de guvern care va stabili normele de aplicare ale legii respective".

Domnia sa a arătat că un punct nevralgic în aplicarea strategiei este reprezentat de faptul că până acum nu există un inventar al imobilelor, în special al clădirilor publice.

"Sper ca anul viitor să pornim cu un inventar digital al clădirilor. Trebuie să pregătim tot sistemul, deoarece, în momentul de faţă, dacă mişti o părticică sau aceasta nu este la locul ei, nu mai funcţionează sistemul de reabilitare şi realizare a construcţiilor din România. Vom avea o întâlnire în 21 iulie cu toate asociaţiile autorităţile publice locale pentru prezentarea unui ghid de pregătire a strategiilor de dezvoltare locală. Avem nevoie de investiţii, de o piaţă imobiliară flexibilă, dar şi de decizii guvernamentale care vin în sprijinul decarbonizării şi de o eficienţă mai mare în privinţa fondului de locuinţe", a arătat Laszlo Borbely.

Domnul Borbely a mai spus că strategia prevede în ultima parte care sunt măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile publice centrale şi locale: transparenţa, inventarierea, comunicarea.

"Trebuie să ştii ce să spui cetăţenilor pentru a-i convinge că poate vor achiziţiona un pic mai scump o casă ori vor da mai mulţi pe renovare, dar în timp, pe baza eficientizării energetice, vor constata că vor avea un profit de pe urma investiţiei respective. Apoi trebuie văzut cum sprijinim industria şi cum vom colabora cu companiile din domeniu. (...) Vom urmări ca primarii oraşelor şi comunelor cu peste 5000 de locuitori să îşi respecte obligaţia pe care o au din anul 2017 cu privire la iniţierea de planuri sau proiecte pentru construirea unor clădiri eficiente energetic şi cu zero emisii de CO2. Noi vom face un plan de acţiune. Avem un proiect de 5 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru a realiza până în 2022 acest plan de dezvoltare durabilă, plan la care vor lucra 34 de eminenţe cenuşii din toate domeniile de activitate", a afirmat Laszlo Borbely.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a precizat că la şedinţa de săptămâna viitoare a comitetului interdepartamental va vorbi despre necesitatea realizării unui inventar al clădirilor din ţara noastră, despre necesitatea unui corp bine pregătit de auditori şi a unui sistem clar în privinţa certificatelor energetice, care să propună soluţii cu consum energetic mai puţin şi cu emisii mai mici de CO2.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. tov etern Lotzi, ce inseamna in 2021, cand vrei dumneata sa pornesti, un inventar digital al cladirilor ? oi fi vrand sa se faca ca acum 100 de ani, pe hartie ? mare specialist. O fi o problema de traducere, asa cum spune udemereul adeseori

  1. borbereala se cheama inventaru' digitalu' la mine in troglodania secuiescum

  Mă întreb ca un nespecialist:

  Dacă vom reduce la zero CO2, cu ce se va mai realiza fotosinteza plantelor?

  Eu cred că CO 2 este o sursă de oxigen și că nu trebuie redus excesiv. 

  Domnul este umplutură; ca pe vremea lui Ceaușescu, trebuie să se asigure "reprezentarea proporțională" in structuri.

  De arhitectura clădirilor se mai ocupă cineva? Polistirenizarea clădirilor a devenit sport national si a măcelărit mii de case și blocuri valoroase.

  Incetati cu prostia asta! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9580
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6276
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7110
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro