VIDEOCONFERINŢA "INVESTIŢII IMOBILIARE ŞI ACHIZIŢII PUBLICE ÎN PANDEMIE" / RAMONA VELEANU, VICEPREŞEDINTE FGS FAMILIA: "Un lucru care ne preocupă este munca nedeclarată din construcţii"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 iulie 2020

Ramona Veleanu

Ramona Veleanu

Un lucru care preocupă partenerii sociali din piaţa construcţiilor este munca nedeclarată, a afirmat Ramona Veleanu, vicepreşedinte al Federaţiei Generale a Sindicatelor Familia (FGS Familia). Aceasta a indicat că o soluţie ar fi negocierea contractelor colective de muncă la nivel sectorial.

Veleanu a precizat: "Se vorbeşte foarte mult despre faptul că sunt oameni în sectorul de construcţii astăzi dar că este nevoie de mai mulţi oameni, că dacă nu vor fi lucrări ei vor pleca. Sigur că există discuţii şi preocupări în a face sectorul de construcţii atractiv. Uitându-ne la ce au făcut alte ţări, au creat tot felul de sisteme pentru a atrage forţa de muncă în sectorul de construcţii. Din fericire şi noi, încă de la începuturi, având nevoie de astfel de sisteme pentru că sectorul de construcţii este un pic diferit faţă de celelalte sectoare, au fost create entităţi paritare astfel încât să putem să acoperim anumite nevoi ale sectorului cum ar fi de exemplu Casa Socială a Constructorilor, pe timp de iarnă. Părerea noastră ca mişcare sindicală este că sunt şi alte lucruri existente în alte ţări care să atragă forţa de muncă acolo care ar trebui să existe şi la noi şi pe care ar trebui să le dezvoltăm. Iar din punct de vedere guvernamental ar trebui să existe posibilitatea negocierii contractelor colective de muncă sectoriale care, în opinia noastră, ar asigura aceleaşi condiţii în ceea ce priveşte lucrătorii pentru toate companiile care acţionează într-un sector. Astfel încât acea concurenţă neloială, care poate să apară dacă vorbim de companii care la un moment dat vin cu muncă nedeclarată, cu cine ştie ce alte condiţii.

Din păcate, Guvernul României nu prea înţelege că trebuie să găsească o soluţie astfel încât să permită negocierea contractelor colective de muncă la nivel sectorial. Un alt lucru care ne preocupă şi pe noi, ca partener social, este munca nedeclarată. În sensul ăsta am făcut câţiva paşi. Am văzut nişte lucruri făcute în alte ţări, foarte eficiente de altfel, altele pe care noi le putem face care să mai diminueze din acest fenomen, cel puţin în sectorul de construcţii. De aceea, de exemplu, noi considerăm, alături de foarte multe companii din construcţii, că OUG 114 este benefică pentru sectorul de construcţii, şi studiind acest fenomen în cadrul unui proiect european am constatat din date pe care ni le-a pus la dispoziţie Inspecţia Muncii că într-adevăr numărul contractelor (de muncă) din sectorul de construcţii, după apariţia acelei ordonanţe, a crescut. Nu ştiu dacă au fost foarte mulţi care au venit din afară pentru a lucra în România, probabil însă că au fost şi între acele contracte nou apărute şi destul de multe apărute din zone gri. Ceea ce e important pentru noi ca ţară (este) să diminuăm acest fenomen de muncă la negru".

Ramona Veleanu a mai afirmat că reprezentanţii guvernului la conferinţă au discutat foarte mult despre pregătirea planurilor şi a investitorilor, însă aproape nimic despre oamenii simpli din sector.

"Oamenii care pun în operă orice fel de lucrare ar trebui să fie pregătiţi. În sertarele Ministerului Dezvoltării sau cu siguranţă (la alte ministere) care au participat la diverse întâlniri în care, în România, s-au făcut paşi în această direcţie şi a existat preocupare tocmai pentru a aduce în prim-plan (faptul) că oamenii care lucrează trebuie să capete nişte competenţe pentru ca lucrările pe care le fac să aibă acele caracteristici (din proiect). (...) Nu poţi să faci calitate şi lucruri extraordinare şi să ceri oamenilor să facă lucrurile astea atâta vreme cât nu creezi sisteme care să-i pregătească în acest sens. Asta apropo de formare. (...) Legat de certificarea firmelor de construcţii: şi noi am participat, ca federaţie, la discuţii despre aceasta, ştim de exemplu sistemul de certificare în care partenerii sociali au şi ei un rol, adică inclusiv sindicatele. Pentru că atunci când este certificată o firmă apropo de ce tip de lucrări poate să facă inclusiv implicarea sindicală este acolo. Este un sistem simplu şi eficient şi care funcţionează şi astăzi. Dar nimeni nu ignoră partenerii sociali. Iarăşi, dacă ne uităm la toate programele şi proiectele pe care le pune la dispoziţie Uniunea Europeană, Recovery Plan, programul SURE de a ajuta să fie păstraţi salariaţii, peste tot este vorba şi despre dialog social. Partenerii sociali sunt organizaţiile patronale şi sindicale şi desigur în multe cazuri Guvernul".

Aceasta a conchis spunând că sectorul de construcţii poate fi dezvoltat, poate fi atractiv dacă partenerii sociali, împreună cu Guvernul "atunci când este nevoie", înţeleg nevoile "tuturor actorilor de pe această piaţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb