"Vimetco" scoate pe piaţă 20% din "Alro" Slatina

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2011

"Vimetco" scoate pe piaţă 20% din "Alro" Slatina

Fondul Proprietatea, interesat de acţiunile "Alro"

Banii vor fi folosiţi pentru proiecte şi capital de lucru

"Vimetco", acţionarul majoritar al "Alro" Slatina, şi-a anunţat, ieri, intenţia să vândă 20,96% din acţiunile producătorului de aluminiu, prin ofertă publică secundară (SPO). Marian Năstase, CFO "Vimetco", a declarat că fondurile obţinute din vânzarea pachetului de acţiuni vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor grupului pentru capitalul de lucru şi obiective decise de conducerea companiei.

Domnul Năstase a mai spus: "Ne propunem ca SPO (n.r. oferta publică secundară) să permită acţionarilor < Alro > să capitalizeze pe o lichiditate mai mare a acţiunilor lor, ca urmare a creşterii free float. SPO va promova, de asemenea, imaginea de afaceri şi vizibilitatea < Alro > în pieţele de capital. Mai mult decât atât, SPO ar fi o oportunitate pentru acei acţionari minoritari, care cred în < Alro >, să-şi mărească miza lor în companie, şi pentru alţii să se alăture în calitate de acţionari".

Reprezentanţii Fondului Proprietatea (n.r. FP deţine 10,02% din "Alro" Slatina) ne-au declarat că nu au fost informaţi despre planurile celor de la "Vimetco", înainte ca aces-tea să fie anunţate. "Suntem interesaţi de oferta de acţiuni, însă vom lua o decizie finală numai când vor fi prezentate toate detaliile referitoare la această ofertă", potrivit reprezentanţilor FP.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat un Prospect Preliminar pentru evaluarea intenţiei de investiţie privind SPO. Decizia finală de realizare a SPO va fi luată de către "Vimetco" NV şi va depinde de o serie de factori, inclusiv, aprobarea prospectului final de către CNVM, condiţiile de piaţă şi primirea aprobărilor necesare.

"Vimetco", înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, ar putea să conducă SPO împreună cu subsidiara sa indirectă, "Conef", acţionarul minoritar al "Alro", care deţine aproximativ 3,77% din capitalul social al companiei.

Coordonatorul global al SPO, în cazul în care aceasta se va materializa, va fi UniCredit Bank AG (prin intermediul SSIF UniCredit CAIB Securities România SA) şi Joint Bookrunners vor fi UniCredit Bank AG, ING Bank N.V. şi Raiffeisen Capital&Investment S.A.

"Alro" Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a raportat un profit net în valoare de peste 120,2 milioane lei, în primul trimestru din acest an, dublu faţă de rezultatul net consemnat în perioada similară a anului trecut. După primele trei luni din 2010, Alro a anunţat un profit net de 50,5 milioane de lei, potrivit Agerpres.

Compania a consemnat venituri totale de peste 732,6 milioane lei şi a efectuat cheltuieli de 587,9 milioane lei, la o cifră de afaceri de 564,35 milioane lei. După primele trei luni ale acestui an, Alro a înregistrat datorii totale de 759,7 milioane de lei şi avea de încasat creanţe de 277,2 milioane de lei.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi şi în Statele Unite şi Asia.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb