Abonament gratuit

VOINEA (BNR): "Legea dării în plată va duce la scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară cu cel puţin 10%"

A.L.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Legea dării în plată va duce la scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară cu cel puţin 10%"

Legea privind darea în plată va genera o scădere a preţurilor din piaţa imobiliară, cel puţin pe termen scurt, de 10%, într-o estimare conservatoare, ceea ce va duce la scăderea avuţiei populaţiei cu 2.000 de euro pe gospodărie, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea.

"În ceea ce priveşte avuţia netă, aceste calcule sunt prezentate de Banca Naţională a României în rapoartele privind stabilitatea financiară. Avuţia se compune din active financiare şi active nefinanciare, iar principalul activ nefinanciar este o proprietate imobiliară sau mai multe. Această lege, dacă se aplică, evident va avea impact asupra pieţei imobiliare. Cel puţin pe termen scurt, va avea loc o scădere a preţurilor. Noi am estimat-o, în mod conservator, la 10%. Chiar şi la o astfel de scădere, conservatoare, avuţia netă a populaţiei scade cu 6,3%, respectiv cu aproape 60 de miliarde de lei. Asta înseamnă, la o gospodărie medie formată din 2,9 persoane în România, aproape 2.000 de euro pe gospodărie scăderea avuţiei nete, atât a celor care au luat credit, cât şi a celor care nu au luat, dar şi a celor care vor să ia un credit, dar valoarea garanţiei pe care o pot aduce ei tocmai a scăzut cu 2.000 de euro", a spus Liviu Voinea, la prezentarea Raportului de ţară pentru România al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, consecinţele Legii dării în plată pot pune risc sistemic asupra sectorului financiar, a debitorilor şi deponenţilor, vor genera necesitatea unui avans mai mare, dobânzi mai mari, un număr mai mare de ani necesari pentru a economisi bani pentru plata avansului, posibile pierderi din partea deponenţilor, erodarea incluziunii financiare în sensul în care accesul la creditare se reduce pentru cei cu venituri mici, dar şi impact asupra avuţiei naţionale.

Totodată, oficialul BNR consideră că legea va avea consecinţe negative pentru sistemul bancar, pentru Guvern şi pentru întreaga economie, din cauza scăderii consumului.

Liviu Voinea a prezentat şi poziţia Comisiei Europene pe această temă, cuprinsă în Raportul de ţară pentru România.

"Iată ce scrie în raport: această propunere de lege privind darea în plată nu transpune Directiva 17/2014, pentru că acolo darea în plată are caracter voluntar, nu obligatoriu, ridică întrebări cu privire la aplicarea retroactivă, cu privire la aplicarea nediferenţiată, cu privire la disciplina de plată şi sentimentul investitorilor cu privire la activitatea de creditare pe viitor, spune că generează risc sistemic şi afectează stabilitatea financiară. Aceasta este poziţia CE. Comunicarea de ieri (marţi - n. r.) către Parlamentul European, Consiliu, BCE şi Eurogrup, spune la capitolul pentru România că sectorul bancar este bine capitalizat şi lichid, dar anumite iniţiative legislative care se discută în prezent pun un risc privind stabilitatea sa", a mai precizat Voinea.

În altă ordine de idei, viceguvernatorul BNR a susţinut că nu cei cu credite în valută au avut cel mai mult de suferit în ultimii zece ani, ci cei care s-au împrumutat în lei.

"Să luăm acelaşi credit pe care l-a luat un cetăţean în 2006, de 60.000 de euro, în lei, în euro şi în franci. În primii 10 ani de la accesarea unui astfel de credit, cel mai mult au avut de plătit cei care au luat un astfel de credit în lei, nu în franci. Da, este adevărat, pe următorii 20 de ani cei care au luat în franci, în condiţiile actuale de piaţă vor plăti mai mult în cele din urmă. Dar, în trecut, din 2006 până în prezent, cel care a luat în lei a plătit mai mult decât cel care a luat în euro şi chiar mai mult decât cine a luat în franci. În acest sens, nu cred că putem discrimina şi să ne referim neapărat la creditele în valută ca fiind unul din motivele pentru care vine această lege", a afirmat Voinea.

Opinia Cititorului ( 23 )

 1. Luati-va si de asta ca e de partea bancilor parsive.

  1. Stai linistit ca vin baietii, au articolul trecut in script de Cristian Dan. Acum postacii lui au program de trimis mail-uri la deputati :))))) Termina cam intr-o ora si se umple aici de balacareli !

   Zevzecule !

   Cum vrei sa treci pe la ca ca serie diseara ? 

   Lasa ca treci tu pe la caserie la Cristian Dan sa iti dea leul pentru postarile de azi, sa iti iei si tu un covrig sa-l bagi in matz.

   Pe Danut nu il stiu.

   Matzu e plin multumesc de grija.

   La ce bancuta stergeti praful ? 

   Domnul Voinea ce era extraordinar cand nu avea pozitie executiva, se degradeaza pe zi ce trece.

   E normal sa fi fost rata mai mica la CHF de 2 decat la CHF de 4,3. Se prezinta platile 2006-2010, dar se uita ca astia sunt primii 5 ani si mai sunt 25. Nu se arata cat e soldul dupa 10 ani de plati, faptul ca cel cu lei se apropie de jumatea creditului, iar cel in CHF datoreaza mai multi lei decat a luat. E ca si bancile ce spun ca rata a scazut cu 20%, dar creditul s-a lungit cu inca 10 ani. Tehnocrat adevarat, ca Olteanu 

  Conducerea bnr trebuie sa demisioneze pt ca a transformat cetatenii acestei tari in sclavi ai bancilor straine. Pt santajul din parlament.

  1. De acord.

   Si sa nu fie mandat mai mult de 4 ani la Bnr sa prinda radacini. 

   Ti se pare normal ca parlamentarul gigel, cu fra'su cu credit de 700k eur la banca sa se ocupe fix de darea in plata? Si fix el sa nu accepte propunerile bancilor cu plafon maxim al creditului? probabil ca e OK. Na, fiecare intelege corectitudinea/dreptatea/confl ictul de interese dupa cum ii dicteaza constiinta.

   Prietene, esti prost informat. Fratele parlamentarului Gigel NU beneficiaza de legea DIP fiind profesionist nu cumparator. Sau poate nu sti diferenta si atunci e scuzabil

   Ai citit tu contractul de credit al aluia? Tot "consumator" pe PF e si Negoita cu RIN-ul, ca era mai ieftin la impozit pe PF decat pe firma.

   La tine e un Crivat continuu.

  Ce poza a trimis de cand a fost student la un chef ?

  Ai mandat de la Comisia Europeana sa vorbesti in numele ei?

  Daca da trimiite te rog la Bursa sa o vad si eu . 

  Daca nu taci pe vecie. 

  CE a trimis un raport s-a discutat, dar nu a fost pozitia oficiala a CE, tu in numele BNR ne prezinti pozitia oficiala ? 

  Nu ai zis nimic in declaratie, nimic NOU. 

  10% e sustenabil mai mult de atat e apa de ploaie. 

  Cand stau sa ma gandesc ca te urmaream pe Monei C., cred ca tu ai fost propus de prim ministru din partea lui Ponta, sau ma insel. 

  Ponta unde este ? 

  Daca esti asa curajos de ce nu mergi la o emisiune tv. Iti recomand eu doua Rares B., Digi 18.15 Muscalu.

  Cu hartii de astea nu ne mai deranja! 

  Afirmatia d-nului Voinea referitoare la comparatia intre valuta in care au fost acordate creditele e superficiala si incompleta. Nu spune de faptul ca cei cu credite in lei au rambursat in 10 ani mai mult de 1/3 din credit (deci mai au de platit cca 2/3 din suma imprumutata) pe cand cei cu credite in franci elvetiei au in sold o datorie mai mare decat suma imprumutata (echivalent lei) cu toate ca au platit cca 10 ani de zile

  1. cei cu chf au un sold mai mic in chf decat la inceputul perioadei. Daca chf in loc sa creasca cu 80%, scadea cu 80% veneau cei imprumutati sa spuna ca vor conversia la cursul acordarii creditului??? Cei care au avut apartamente luate de pe vremea lui Ceasca au ajus in 1998 sa plateasca rate mai mici decat costa un timbru postal. Niciunul nu a mers sa spuna ca vrea indexarea cu rata inflatiei.... Asa ca nu o mai tot da pe asta cu soldul in lei... Soldul este in moneda in care te-ai imprumutat

   Ce spui tu este perfect adevarat. Sa vezi cat castigau aia cu CHF daca: intinereau in loc sa imbatranesca, castigau la 6 din 49, se maritau cu fiica lui Bill Gates, criza ocolea Romania si mai sunt. Din pacate reaitatea se cunoaste. Plus ca, avem precedentul cresterii dobanzilor de catre banci, prin marirea marjei la scaderea dobanzii. Oricum apreciez ca ai scris atat pentru 0,3 lei de la Udrea sau BNR in cazul de fata

  Acest "mare ganditor si strateg" NE SPUNE CA AVEM DREPTATE!!! Pai da, mai CREATURA, asta spuneam si noi ca O SA SCADA PRETUL LA LOCUINTE!!! Si asta O SA FIE BINE TOCMAI PENTRU TINERII DE MILA CARORA PLANGI IN MOD IPOCTRIT!!!! Nu mai plange tu de grija altora ca vezi doamne "o sa ne scada avutia"!!! Care avutie DOMNULE "DESTEPT"!!! AVUITIA NOASTRA E DE MULT IN FAPT PROPRIETATEA BANCILOR DOAR CA INCA NU S-AU FACUT ACTELE!!!

  1. daca un apartament de 70k euro, un tanar punea avans 15% (adica 10.5k de euro), el probabil ca va scadea la 60k (si aici sa vezi ca am luat o scadere de 15%) va trebui sa puna jos 24k euro, adica mai mult decat dublu. Asa ca BRUTUS ai avut dreptate, doar ca tinerii nu vor putea sa isi cumpare locuinta, iar in schimb vor plati chirii mai mari, pentru ca cei care cumpara un apartament vor rentabilitate de 10%, nu de 5% cu cat da banca.

   Prietene, gandesti prea mult.

   Mai ieftin inseamna mai putini bani. 

   Bancherule tinerii pleaca spre Anglia.

   Banca poate sa plece si ea la Londra. 

  de ce nu le plange nimeni de mila tinerilor care nu au un venit . sau crede ca acele salarii de 1250 lei ar putea reprezenta o sansa de a avea un apartament cu un avans de 10%. chiar crede cineva ca bancile doresc sa ajute? ei sunt doar in cautare de noi sclavi. in plus dobanzile pentru firme sunt de trei ori mai mari decat in vest, cu asemenea dobanzi cum ar putea o firma sa le dea" tinerilor " un salariu decent atsfel incat sa poata sa cumpere si ei o casa. ESTE CEA MAI MARE GRESEALA SA IEI UN CREDIT IN romania

  1. Exact

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie