"Volkswagen" a vândut acţiuni de două miliarde euro pentru preluarea "Scania"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Livrările "Volkswagen" au crescut cu 4,9% în 2013, la recordul de 9,73 milioane de vehicule.

Livrările "Volkswagen" au crescut cu 4,9% în 2013, la recordul de 9,73 milioane de vehicule.

"Volkswagen" AG (VW), cel mai mare producător auto din Europa, a vândut acţiuni preferenţiale în valoare de două miliarde euro (2,7 miliarde dolari) pentru finanţarea preluării grupului suedez "Scania" AB.

Investitorii instituţionali au cumpărat 10,5 milioane de titluri la un preţ de 191 de euro fiecare, cu un discount de 2,4% faţă de cotaţia de închidere din data de 3 iunie, potrivit anunţului făcut ieri de compania germană.

Vânzarea de acţiuni, administrată de "Bank of America" Corp., "Deutsche Bank" AG, "Goldman Sachs Group" Inc. şi "JPMorgan Chase & Co.", se înscrie într-un program mai extins de finanţare pentru achiziţia producătorului de camioane "Scania".

Tranzacţia mai este finanţată printr-o emisiune de obligaţiuni hibrid de trei miliarde euro şi din rezerve de două miliarde euro. Lichidităţile nete deţinute de VW la 31 martie 2014 se ridicau la 17,7 miliarde euro.

În februarie, "Volkswagen" a prezentat o ofertă de 6,7 miliarde euro pentru deţinerea de 37% din "Scania" pe care nu o avea în proprietate. Obiectivul grupului german este să-şi unească diviziile MAN şi "Scania" ca să dea naştere unui producător de camioane capabil să concureze cu liderii mondiali "Daimler" AG şi "Volvo" AB.

Luna trecută, "Volkswagen" a anunţat că a ajuns să controleze 98,19% din acţiuni şi 99,02% din drepturile de vot de la "Scania" AB.

În perioada ianuarie-martie 2014, vânzările VW au atins nivelul record de 2,4 milioane de vehicule, faţă de 2,27 milioane de unităţi în perioada similară din 2013.

"Volkswagen" aşteaptă să vândă peste zece milioane de vehicule anul acesta, sperând, astfel, să-şi atingă obiectivul pe termen lung cu patru ani mai devreme decât era planificat. Compania urmăreşte ca, până în 2018, să devanseze rivalii "General Motors" Co. (SUA) şi "Toyota Motor" Corp. (Japonia), ca să devină cel mai mare producător auto din lume.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS