Zelenski propune Rusiei un schimb de prizonieri

D.I.
Internaţional /

Volodimir Zelenski (Sursa foto: Twitter)

Volodimir Zelenski (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri Rusiei, înaintea alegerilor legislative anticipate din weekend, un schimb între cineastul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat de Moscova, şi jurnalistul ucraineano-rus Kirilo Vîşinski, judecat de "înaltă trădare" la Kiev, relatează AFP.

"Suntem pregătiţi să-l dăm pe Vîşinski în schimbul" lui "Senţov, de exemplu", a declarat şeful statului ucrainean, citat de preşedinţie într-un comunicat.

În cazul unui acord în acest sens, eliberarea lor este necesar să fie "simultană", subliniază preşedinţia ucraineană în comunicat.

Moscova nu a reacţionat imediat faţă de această propunere.

Oleg Senţov a fost arestat în mai 2014 în Crimeea, după ce a participat la manifestaţii de protest faţă de anexarea acestei peninsule din sudul Ucrainei.

Cazul său este cel mai cunoscut între alte zeci de cazuri ale unor ucraineni deţinuţi în Rusia şi consideraţi drept "deţinuţi politici" de către Kiev.

Condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de "terorism" şi "trafic de armament" în Rusia, în urma unui proces catalogat drept "stalinist" de către ONG-ul Amnesty International (AI), acest regizor în vârstă de 43 de ani este încarcerat într-o închisoare în Marele Nord rus.

Ucraina, Occidentul şi numeroase celebrităţii internaţionale au îndemnat în numeroase rânduri la eliberarea sa.

Kirilo Vîşinski, în vâestă de 52 de ani, un fost conducător în Ucraina al agenţiei ruse publice de presă RIA Novosti, a fost arestat în mai 2018, la Kiev, şi inculpat de "înaltă trădare", o infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.

Arestarea sa a fost denunţată vehement de către Moscova.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat joi că "întoarcerea" lui Kirilor Vîşinski în Rusia ar fi "un excelent prim pas" către o restabilire a relaţiilor între aceste două foste republici sovietice vecine, aflate "la cuţite" de cinci ani.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS