Zelenski: "Va veni ziua în care vom elibera Mariupol şi toată Ucraina va fi liberă"

D.T.
Internaţional / 17 martie

Zelenski: "Va veni ziua în care vom elibera Mariupol şi toată Ucraina va fi liberă"

Preşedintele Volodimir Zelenski a evocat, ieri seară, bombardarea teatrului din Mariupol, care se întâmpla exact în urmă cu un an şi le-a promis compatrioţilor că Ucraina va elibera acest oraş, acum controlat de ruşi, alături de celelalte localităţi ocupate, iar responsabilii pentru crimelor de război vor da socoteală în faţa justiţiei internaţionale, informează News.ro.

"În urmă cu un an, armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime din acest război. Bombele ruseşti au distrus un teatru din Mariupol. O clădire care era folosită ca adăpost. Acolo se aflau femei cu copii, femei însărcinate şi bătrâni. Un obiectiv civil distrus în mod deliberat de către ocupant. Încă nu ştim numărul exact al victimelor. Sute de persoane? O mie? Inscripţiile "Copii" de lângă clădire indicau clar cine devenise ţinta Rusiei. Una dintre multele astfel de ţinte. Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare dintre ele", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de aseară către compatrioţi.

El i-a încurajat pe ucraineni şi le-a dat încredere în victorie, arătând ce că în urmă cu un an, ruşii ocupau mult mai mult teritoriu, care în prezent a fost eliberat. "La jumătatea lunii martie a anului trecut, ocupantul se afla încă în nordul ţării noastre, în multe locuri din regiunea Harkov. Inamicul avea poziţii complet diferite în sud. Dar deja atunci am început să îi alungăm. Va veni ziua în care vom elibera Mariupol, întregul nostru sud, întregul nostru est, la fel cum am eliberat şi celelalte oraşe ale noastre", şi-a asigurat Zelenski compatrioţii.

În ultima vreme, liderul ucrainean îşi concentrează discursurile pe ideea de speranţă şi încredere, în condiţiile în care războiul a intrat în al doilea an, Rusia, deşi împotmolită în luptele din est, controlează circa o cincime din teritoriul ucrainean, iar ucrainenii încep să resimtă puternic trauma războiului, adaugă sursa.

"Toţi cei care au bombardat Ucraina, care ne-au incendiat satele, care au bombardat oraşele ucrainene... Mikolaiv, Herson, Nikopol şi Marhaneţ, Zaporojie, oraşele din Donbas, Harkov, regiunea Harkov. Toţi cei care efectuează tiruri teroriste împotriva comunităţilor din regiunile Cernihiv şi Sumî, toţi cei care au adus războiul în Doneţk şi Luhansk, toţi cei care au încercat să înrobească Crimeea, toţi raşiştii vor fi traşi la răspundere, vor fi traşi la răspundere pentru fiecare viaţă ucraineană luată", a spus Zelenski folosind termenul peiorativ "raşist", o combinaţie între "ruşi" şi "nazişti", pe care ucrainenii îl folosesc la adresa ocupanţilor după declanşarea invaziei.

"Va veni ziua în care va fi înfiinţat un tribunal care va face dreptate poporului nostru, un tribunal care va pedepsi acest agresor în acelaşi mod în care au fost pedepsiţi agresorii din trecut. Va veni ziua în care toţi autorii crimelor de război împotriva ucrainenilor vor fi aduşi în faţa justiţiei în sălile Curţii Penale Internaţionale şi în instanţele naţionale. Noi vom face toată munca juridică. Vom mobiliza toţi partenerii care sunt necesari pentru acest lucru. Acest lucru este deja în curs de realizare. În fiecare zi aducem justiţia mai aproape de Ucraina. Lucrăm pentru acest lucru în fiecare zi. Procurorul general şi biroul său, forţele de ordine ucrainene, serviciile speciale, guvernul, diplomaţii, biroul meu. Raşismul nu va putea rămâne un rău nepedepsit. Va exista o pedeapsă. Iar dacă unii terorişti speră să se ascundă undeva, nu le va merge", a promis Zelenski.

Preşedintele ucrainean le-a vorbit compatrioţilor şi despre contactele sale diplomatice pe care le-a avut în cursul zilei, menţionând în special convorbirea cu premierul britanic, Rishi Sunak, cu care a vorbit despre "sporirea capcităţilor de apărare", mai precizează sursa.

"Vor exista rezultate ale acestei conversaţii. Războinicii noştri le vor vedea", a menţionat Zelenski.

Prim-ministrul Letoniei a fost ieri la Kiev, iar Zelenski i-a mulţumit pentru "noul pachet de apărare, pentru sprijinul de principiu la toate nivelurile - de la arme la politică, de la sancţiunile împotriva Rusiei la chestiuni juridice". De asemenea, Zelenski a spus că discuţiile s-au axat pe integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei. "Ucraina a fost întotdeauna Europa. Ucraina va fi întotdeauna Europa. Bombele ruseşti nu vor schimba realitatea obiectivă, realitatea pe care ucrainenii o apără", a subliniat Zelenski.

În finalul discursului său, Zelenski le-a mulţimit unităţilor care luptă pe front, nominalizând câteva dintre ele şi le-a promis încă o dată compatrioţilor că "toată Ucraina va fi liberă".

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. si iar imi voi bate joc de romani pe scena...

  1. pe romani ii lasa sa ii conduca rusii ca sunt rusofili...

  A vorbit din nou GOD(ZILLA)

  Peste ani de zile textul va fi acelasi, daca

  turnam banii+armele in razboiul rusnac, 

  ptr. fericirea/interesul si profitul ALTORA

  Criza economica va trezi la realitate populatia,

  care nu va fi fericit ca se arunca cu bani+arme

  degeaba in Ucraina 

  La calendele grecesti, circarule! Scapa de prafurile halucinogene si ai sa vezi si tu apoi realitatea dura pt Ucraina!

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

20 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6021
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9593
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6180
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.9991

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro