ZIARUL BURSA

16 octombrie 2020
Monedele europene au primit numele de taleri sau cuvinte derivate din taler de la moneda bătută din argintul extras din minele din Boemia, dintr-un loc numit Valea lui Ioachim (Joachimsthal). De aici au derivat cuvintele tolar şi dolar. Puţină lume ştie că moneda spaniolă de 8 reali s-a numit dolar, iar dolarul american a împrumutat numele de la aceasta. În Regatul Boemiei a fost bătut un guldiner, de dimensiuni fizice similare, dar ceva mai puţină fineţe, care a fost numit în germană Joachimsthaler. Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, a fost portretizat pe monedă împreună cu leul boem. Monede similare au început să fie bătute în văile învecinate, bogate în zăcăminte de argint, fiecare numită după thal sau valea specială din care a fost extras argintul.
Din acest prim taler s-a dezvoltat noul taler - moneda pe care Sfântul Imperiu Roman încerca să o creeze ca standard pentru comerţul între regiunile Europei.
După prăbuşirea Sfântului Imperiu Roman, Reichstalerul german a supravieţuit sub forma talerului prusac până în 1871.
În ţările româneşti, până în secolul al XVII-lea circula moneda olandeză Löwentaler, având înfăţisat un leu rampant (ridicat în două picioare).
Moneda românească a preluat numele de leu de la aceasta. Pe teritoriul României au fost emişi taleri în monetăriile transilvănene atât în perioada principatului autonom, cât şi în perioada suzeranităţii austriece. În Principatul Moldovei, Despot Vodă a încercat să bată taleri moldoveneşti, fără prea mult succes, cunoscându-se doar câteva exemplare păstrate, emise în 1562 şi 1563. Un exemplar se află în colecţia numismatică a Academiei Române.
Următorul pas pare să fie trecerea denumirii de leu la moneda digitală românească - leul digital.

Leul digital îşi face loc între proiectele BNR

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 16 octombrie 2020

Şapte mari bănci centrale şi-au expus, vineri, viziunea cu privire la emiterea de monede digitale  

BNR discută de multă vreme despre posibilitatea de emitere a unei monede electronice, potrivit lui Adrian Vasilescu

Aurelian Dochia: "Băncile centrale nu vor să scape din mână producţia de monedă"

Monedele digitale reprezintă un subiect tot mai des abordat, în ultimii ani, de institutiile de reglementare din sectorul financiar. Dacă la început băncile centrale priveau cu reticenţă criptomonedele, acum reprezentanţii acestora discută intens despre emiterea de monede digitale.

ASF - a doua zi, credibilitate 96,66%

MAKEPiaţa de Capital / 16 octombrie 2020

MAKE

A trecut o zi de la înregistrarea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitării noastre să ne furnizeaze o copie după Adresa ASF nr. SI/DRA nr. 2690.1/18.06.2019, care a stat la baza justificării administratorului SIF Banat Crişana să manipuleze Valoarea Activului Net, umflându-l cu peste 1,5 miliarde de lei.

Profiturile raportate de băncile americane dau speranţe de redresare economică

Profiturile raportate de băncile americane dau speranţe de redresare economică

A.V.Internaţional / 16 octombrie 2020

Giganţii bancari au anunţat, pentru trimestrul al treilea, rezultate cu mult peste aşteptări Totuşi, executivii instituţiilor de credit din SUA sunt precauţi cu privire la viitorul economiei, subliniind nevoia aprobării unui nou pachet de stimulente fiscale 

Recentele raportări financiare ale marilor bănci americane au fost aşteptate cu mare interes, în condiţiile în care, după opinia multor analişti, ele vorbesc despre starea economiei SUA, iar rezultatele publicate de aceste instituţii în săptămâna curentă au surprins, depăşind cu mult estimările.

Coronavirus, valul doi surprinde Europa

O.D.Miscellanea / 16 octombrie 2020

Aşteptat încă de la începutul toamnei, valul doi al pandemiei a reuşit să surprindă majoritatea statelor. Recordurile de îmbolnăviri pentru 24 de ore cad unul după altul, iar guvernele, după experienţa din primăvară, nu mai sunt atât de grăbite să instituie starea de urgenţă. Comisia Europeană a atenţionat că statele membre ale Uniunii Europene sunt nepregătite pentru un nou val de infecţii cu COVID-19 şi a recomandat măsuri comune pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri atunci când ele devin disponibile.

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania
Sursa foto: www.bankingnews.ro

ANDREI RĂDULESCU, BT:"Consolidarea finanţelor publice - provocarea deceniului la nivel mondial"

M.G.Bănci-Asigurări / 16 octombrie 2020

Consolidarea finanţelor publice reprezintă provocarea deceniului la nivel mondial, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania. Acesta citează estimările recente ale FMI, evidenţiind faptul că ponderea datoriei publice în PIB ar putea să crească în 2020 cu 15,7 puncte procentuale la 98,7% în economia mondială.

Mascarada alegerilor

Cornel CodiţăEditorial / 16 octombrie 2020

Cornel Codiţă

De ce, în România, democraţia a fost mereu condamnată la precaritate şi prematură stingere din istorie? Sunt mai multe răspunsuri care merită atenţie. Să ne ocupăm oleacă de unul dintre ele care are aer de oarece paradox.

Ediţia din 16.10.2020
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
Trei zile de declin pe bursele din Europa

BURSELE LUMIITrei zile de declin pe bursele din Europa

A.V.Internaţional / 16 octombrie 2020

Pieţele europene au urmat un curs negativ ieri, pentru a treia zi la rând, pe fondul temerilor legate de pagubele pe care le vor produce în economie noile măsuri restrictive luate în regiune, în contextul pandemiei de Covid-19, respectiv de...

MACRO NEWSLETTER 16 Octombrie 2020

MACRO NEWSLETTER 16 Octombrie 2020

Macroeconomie / 16 octombrie 2020

Producţia industrială din zona euro şi-a accelerat scăderea anuală în august 2020, până la 7,2%, de la 7,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, după un avans de 5% în luna anterioară. Producţia industrială din UE şi-a...

Coronavirusul "joacă" pe toate posturile în sportul autohton

Coronavirusul "joacă" pe toate posturile în sportul autohton

Octavian DanSport / 16 octombrie 2020

Sportul autohton are un adversar foarte greu de învins: coronavirusul. Cazurile se înmulţesc tot mai mult, niciun sport nu este "iertat" de probleme. Marile necazuri se manifestă, aşa cum era de aşteptat, la sporturile de echipă,...

Pandemia nu a oprit bucuria dansului

EXPLORE FESTIVALPandemia nu a oprit bucuria dansului

O.D.Miscellanea / 16 octombrie 2020

Lumea mai are nevoie şi de mici bucurii într-o mare de griji sanitare. Ediţia #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfăşura anul acesta începând de astăzi şi până pe 25 octombrie la Muzeul Naţional...

OPINIIRiscul de a te înşela în turmă

CRISTIAN DOGARUMiscellanea / 16 octombrie 2020

Filosofia "mergi cu trendul" e bună pentru managerii de fonduri mutuale, dar în cazul autorităţilor guvernamentale aşteptăm ceva mai mult. Să te înşeli în turmă e mai puţin riscant decât să încerci să ai dreptate pe cont propriu când ai...

Ziarul BURSA

22 aprilie
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

21 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9260
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1031
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4735
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7173
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7214

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo