ZIARUL BURSA

26 septembrie
Moartea unei mari puteri

Moartea unei mari puteri

Cătălin AvramescuEditorial / 15 martie

Cătălin Avramescu

Imaginaţi-vă ca Rusia ar fi invadat Italia. Nu o superputere ca Statele Unite sau o mare putere precum Franţa. Să zicem Italia, o putere regională. Dacă aviaţia Rusiei în Ucraina are probleme cu aviaţia Ucrainei care are 37 Mig-29 şi 61 Suhoi 24/25/27, ce ar face în faţa Aeronautica Militare, care are 95 Eurofighther Typhoon, 17 F-35 şi 51 Panavia Tornado? Sprijinite, printre altele, de 16 avioane de război electronic?

Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

Călin RecheaMacroeconomie / 15 martie

Călin Rechea

Administraţia Biden a oprit toate importurile de petrol şi gaze din Rusia şi consideră că această decizie va avea consecinţe deosebit de grave asupra capacităţii Rusiei de finanţare a războiului din Ucraina, în special pe fondul blocării şi celei mai mari părţi a rezervelor sale valutare. Datele oficiale de la Energy Information Administration (EIA) din cadrul Departamentului Energiei arată că 7,9% din petrolul importat de SUA a venit din Rusia în 2021, în condiţiile în care media anuală din perioada 2007 - 2018 a fost de circa 4,2%.

Ar putea China să urmeze modelul Rusiei şi să invadeze Taiwanul?

Ar putea China să urmeze modelul Rusiei şi să invadeze Taiwanul?

Ben MadadiInternaţional / 15 martie

Ben Madadi

Repercusiunile economice ar fi devastatoare, greu de imaginat în comparaţie cu cele din ultimele săptămâni 

După invazia Ucrainei, pentru mine şi pentru mulţi alţi investitori în piaţa de capital, cea mai importantă întrebare a devenit "Când urmează să fie invadat Taiwanul?". Posibilitatea unei acţiuni militare a Chinei în Taiwan n-ar trebui exclusă, având în vedere că Republica Populară Chineză nu recunoaşte suveranitatea Republicii China (denumirea oficială a Taiwanului).

Sectorul construcţiilor - aproape de colaps

AVERTISMENT LANSAT DE CONSTRUCTORISectorul construcţiilor - aproape de colaps

M.G.Companii / 15 martie

Cristian Erbaşu, preşedinte FPSC: "Numărul de insolvenţe şi falimente din rândul firmelor de construcţii este mai mare decât în 2010, când au fost cele mai multe falimente în sector; lucrurile devin din ce în ce mai dificile" Irinel Gheorghe, vicepreşedinte FPSC, propune blocarea exporturilor de materiale de construcţii din România: "Sunt deja ţări în UE în care PNRR-urile naţionale funcţionează şi acolo există nevoie de materiale de construcţii" 

Constructorii au tras, ieri, un semnal de alarmă cu privire la un potenţial colaps al sectorului de construcţii, cauzat de majorarea preţurilor materialelor de construcţii şi materii prime, migraţia specialiştilor în Vestul Europei şi schimbările legislative pregătite de Guvern pentru sector pentru contractarea lucrărilor de investiţii finanţate prin PNRR.

Finalizarea hidrocentralei Răstoliţa şi a celor de pe Jiu depinde de Camera Deputaţilor

LEGEA ARIILOR NATURALE, MODIFICATĂ DE SENATFinalizarea hidrocentralei Răstoliţa şi a celor de pe Jiu depinde de Camera Deputaţilor

George MarinescuPolitică / 15 martie

Daniel Zamfir (PSD): "Punerea în funcţiune a celor trei hidrocentrale ar însemna o producţie de un terawatt/oră, ceea ce înseamnă jumătate din importul de energie al României pe anul trecut" Dragoş Popescu (USR): "Scopul modificării legislative este acela de a legaliza două proiecte fără autorizaţie de mediu în Parcul Naţional Călimani şi în Parcul Naţional Valea Jiului" Diana Şoşoacă (senator independent): "Pornirea hidrocentralelor va diminua drastic debitele râurilor, va afecta întreaga biodiversitate şi în mod direct speciile de vidră şi populaţiile de peşti - zglăvoaca şi lostriţa - care sunt pe cale de dispariţie" 

Finalizarea lucrărilor la hidrocentralele Răstoliţa, Bumbeşti şi Dumitra (ultimele două situate pe Valea Jiului) ar putea fi demarată în curând, dacă proiectul legislativ adoptat, ieri, de Senat, va trece şi de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Rusia nu mai are acces la jumătate din rezervele valutare

Rusia nu mai are acces la jumătate din rezervele valutare

A.V.Internaţional / 15 martie

Cu rezerve de 300 de miliarde de dolari blocate, Rusia mizează pe China FMI: "Intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este un eveniment improbabil" 

Rusia nu mai are acces la aproape jumătate din rezervele sale în aur şi valută, iar într-un asemenea context se bazează pe ajutorul Chinei, însă presiunea crescută exercitată de Occident asupra Beijingului ar putea împiedica acest lucru, potrivit Reuters.

CCIB eliberează certificate de forţă majoră firmelor afectate de conflictul din Ucraina

ÎN REGIM DE URGENŢĂCCIB eliberează certificate de forţă majoră firmelor afectate de conflictul din Ucraina

F.A.Miscellanea / 15 martie

În contextul în care din ce în ce mai multe firme sunt afectate de conflictul militar din Ucraina şi de instituirea Legii marţiale în această ţară, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) emite cu celeritate certificate pentru confirmarea existenţei cazurilor de forţă majoră, în termen de maximum trei zile de la data depunerii ultimului act solicitat pentru completarea dosarului, potrivit unui comunicat de presă.

"Vrem ca în următorii trei-cinci ani să avem un portofoliu mult mai diversificat"

PAUL PRODAN, PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE SUPRAVEGHERE AL TRANSILVANIA INVESTMENTS:"Vrem ca în următorii trei-cinci ani să avem un portofoliu mult mai diversificat"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 15 martie

Radu Roşca, preşedintele executiv al Transilvania Investments: "Vrem să dezvoltăm un portofoliu de private-equity, de venture capital" 

Vrem ca în următorii trei-cinci ani să avem un portofoliu mult mai diversificat decât cel din momentul actual, care este puţin cam concentrat, a spus ieri Paul Prodan, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transilvania Investments, cu ocazia evenimentului ce a marcat rebranding-ul fondului de investiţii.

Federal Reserve începe ciclul de majorare a dobânzilor

Federal Reserve începe ciclul de majorare a dobânzilor

M.G.Bănci-Asigurări / 15 martie

Şedinţa de politică monetară a Federal Reserve (Fed) de săptămâna aceasta se anunţă a fi una din nou extrem de importantă, având în vedere evoluţia recentă a pieţelor financiare americane şi globale, dinamica inflaţiei şi şocul economic provocat de războiul Rusiei cu Ucraina.

SIF Oltenia cere ca Alimentara Slatina să acorde dividende de şapte milioane lei

DIN REZERVE ŞI REZULTATUL REPORTATSIF Oltenia cere ca Alimentara Slatina să acorde dividende de şapte milioane lei

A.I.Piaţa de Capital / 15 martie

Cu tot cu alocarea din rezultatul anului trecut, este posibil ca societatea să distribuie dividende de opt milioane lei, echivalentul a 60% din evaluarea bursieră 

SIF Oltenia a cerut Consiliului de Administraţie al Alimentara Slatina să introducă pe ordinea de zi a adunării de bilanţ din data de 14 aprilie un punct privind alocarea de dividende excepţionale în sumă şapte milioane de lei, din rezerve şi rezultatul reportat, conform unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Desfiinţarea SIIJ - punctul forte al ministrului Justiţiei, în ochii majorităţii deputaţilor

CĂTĂLIN PREDOIU A SCĂPAT DE MOŢIUNEA USRDesfiinţarea SIIJ - punctul forte al ministrului Justiţiei, în ochii majorităţii deputaţilor

G.M.Politică / 15 martie

Moţiunea simplă iniţiată de 51 deputaţi ai USR împotriva lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost respinsă ieri de plenul Camerei Deputaţilor, în acest sens exprimându-şi votul parlamentarii PSD-PNL- UDMR şi o parte dintre cei a minorităţilor naţionale, pro-moţiune votând doar iniţiatorii şi aleşii din partea USR şi cei ai AUR.

Ediţia din 26.09.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 15 martie 2022

MACRO NEWSLETTER 15 martie 2022

Macroeconomie / 15 martie

Preţurile de consum din Germania şi-au accelerat creşterea anuală în februarie 2022, până la 5,1%, de la 4,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%, după un avans de 0,4% în luna anterioară.

Creşteri pe linie pentru indici

Creşteri pe linie pentru indici

A.I.Piaţa de Capital / 15 martie

Tranzacţii de 70 milioane lei, peste cele din sesiunea anterioară  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un start de săptămână pozitiv, în ton cu aprecierile din pieţele europene, apărute în contextul unor noi negocieri între...

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

PE SCURT

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo