ZIARUL BURSA

07 februarie
Ediţia din 28.03.2023
Început de an gripat

IANUARIE FINANCIARÎnceput de an gripat

George MarinescuMacroeconomie / 7 februarie

Valul de viroze respiratorii şi gripa sezonieră au dominat sistemul sanitar în prima lună a anului 2023, când autorităţile centrale tocmai se pregăteau să transmită triumfalist cetăţenilor bilanţul pozitiv al activităţii guvernamentale pe anul trecut.

Debut cu dreptul pentru indicii BVB, în acest an

IANUARIE FINANCIARDebut cu dreptul pentru indicii BVB, în acest an

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 7 februarie

Creştere de 4,1% pentru BET, în timp ce BETAeRO a avut un avans de 7,3%  

Sam Stovall, CRFA: "Când piaţa s-a apreciat în ianuarie, a continuat să urce în următoarele unsprezece luni ale anului în peste 85% din cazuri"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un debut pozitiv de an, încheind luna ianuarie cu aprecieri consistente, într-un climat general pozitiv pentru pieţele de acţiuni. Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 4,1%, la 12.139 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 5,2%, până la 2.318 puncte.

Luna ianuarie în cifre

IANUARIE FINANCIARLuna ianuarie în cifre

A.V.Macroeconomie / 7 februarie

3 ianuarie 

- BNR anunţă că, la data de 31 decembrie 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 46.636 milioane de euro, faţă de 45.594 milioane de euro la 30 noiembrie 2022. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.669 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2022 erau de 52.305 milioane de euro, faţă de 51.228 milioane de euro la 30 noiembrie 2022.

"Sperăm ca în cursul acestui an - aceasta este provocarea pe care le-o adresez celor de la Romarm şi celor de la Hanwha - vom putea veni cu un plan investiţional, cu transfer de tehnologie şi ne vom putea reîntâlni pentru a agrea proiectul concret care urmează să fie realizat în România", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, ieri, cu prilejul semnării memorandumului. (Sursa foto: facebook / Ministerul Economiei)

MEMORANDUM ÎNTRE ROMARM ŞI COMPANIA HANWHAObuziere autopropulsate coreene pentru Armata Română

GEORGE MARINESCUCompanii / 7 februarie

Compania Romarm şi compania sud-coreeană Hanwha au încheiat ieri un memorandum prin care cele două ar urma să producă obuziere autopropulsate K9 pentru Armata Română, în cazul în care Ministerul Apărării Naţionale va decide achiziţionarea acestui tip de echipament, care, sub diverse variante, face parte din dotarea forţelor militare turce, finlandeze, estoniene, poloneze, australiene şi indiene, dovedindu-şi utilitatea chiar şi în conflictul din Ucraina.

Panopticum

Panopticum

Gheorghe PipereaMiscellanea / 7 februarie

Gheorghe Piperea

Lumea contemporană se caracterizează prin fenomenul digitalizării, a cărei "gravitaţie" deformează realitatea normativă şi chiar realitatea sociologică şi antropologică.

Cu Educaţia în lanţuri

CĂTĂLIN AVRAMESCUEditorial / 7 februarie

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Examen la facultate. România, anul Domnului 2023. Specialitatea Ştiinţe Politice. Subiectul cere să comentezi un citat celebru din Contractul social ("Omul s-a născut liber, însă peste tot el este în lanţuri"). Un student scrie: "Contractualismul a fost o formă foarte des întâlnită în perioada Iluminismului, în Franţa. Oamenii se prindeau cu lanţuri singuri, renunţând la starea naturală şi devenind intelectuali".

"Fed vede începutul dezinflaţiei"

TRADEVILLE:"Fed vede începutul dezinflaţiei"

E.O.Companii / 7 februarie

Rezerva Federală Americană (Fed) a majorat rata de dobândă cu 25 de puncte de bază, până în intervalul 4,50% - 4,75%. Preşedintele Jerome Powell a semnalat alte noi majorări ale ratei de dobândă cheie.

Sursa foto: mnlr.ro

Muzeul Literaturii, concurs de postere pentru elevi

O.D.Miscellanea / 7 februarie

Literatura are o strânsă legătură cu grafica încă de la tipărirea primelor cărţi. Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) anunţă lansarea unui concurs de postere dedicat elevilor cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor, termenul pentru trimiterea materialelor fiind 20 februarie.

Sursa foto: http://www.proiectulhercules.ro/

Proiectul "Hercules", menit să atragă copiii către sport

O.D.Sport / 7 februarie

Luna aceasta, Ministerul Sportului va desfăşura a treia ediţie a Proiectului "Hercules", program destinat atragerii copiilor către sport, care oferă elevilor cu vârste între 6 şi 15 ani cursuri gratuite de iniţiere în diferite discipline.

Turcia, zguduită de seisme majore: mii de morţi şi răniţi

Turcia, zguduită de seisme majore: mii de morţi şi răniţi

V.R.Internaţional / 7 februarie

Peste 2.800 de clădiri s-au prăbuşit ONU evaluează situaţia umanitară UE a activat Mecanismul de protecţie civilă 

Circa 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 8.500 au fost rănite în urma a două cutremure puternice, de 7,7, respectiv 7,6 grade pe scara Richter, care au zguduit ieri, în decurs de câteva ore, sudul Turciei.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 7 Februarie 2023

MACRO NEWSLETTER 7 Februarie 2023

Macroeconomie / 7 februarie

Comenzile industriale noi din Germania au crescut peste aşteptări în decembrie 2022, cu o rată lunară de 3,2%, după un declin de 4,4% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a temperat până la 10,1%, de la 10,2% în luna anterioară.

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

PE SCURT

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo