117 salariaţi ai Uzinei R Feldioara vor fi disponibilizaţi

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 noiembrie 2016

CNU - Sucursala Feldioara

CNU - Sucursala Feldioara

117 de salariaţi ai Uzinei R de la Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului vor fi disponibilizaţi, după ce Giuvernul a alocat 101.426 lei pentru asigurarea plăţilor compensatorii pentru 332 de salariaţi disponibilizaţi de la CNU.

Potrivit informării Executivului, acest venit lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creştere cu 11,7% faţă de luna ianuarie 2015.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

Compania Naţională a Uraniului (CNU), aflată într-o situaţie financiară extrem de dificilă şi căreia i s-a cerut insolvenţa în instanţă, îşi concediază aproape o treime din salariaţi (332 de angajaţi dintr-un total de 1.106), estimând că va economisi în acest fel peste 1,7 milioane lei pe lună (circa 20,4 milioane lei pe an).

"Planul de disponibilizare de personal întocmit de CNU prevede concedierea colectivă a unui număr de 332 salariaţi dintr-un total de 1.106 salariaţi, după cum urmează: Sucursala Suceava - 203 salariaţi, Sucursala Feldioara - 117 salariaţi, sediul CNU - 12 salariaţi. Disponibilizarea personalului este prevăzută a se efectua într-o singură etapă, data estimată la care vor avea loc concedierile colective fiind 30.11.2016", se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Planul de disponibilizare a fost aprobat de acţionarul unic al CNU, Ministerul Energiei, pe 4 noiembrie, măsura fiind inclusă anterior şi în notificarea pe care autorităţile de la Bucureşti au trimis-o Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat constând într-un împrumut de salvare pe 6 luni în valoare de 62 milioane lei pe care Ministerul Energiei l-a acordat recent companiei. Comisia a aprobat ajutorul de stat pe 30 septembrie.

Anul acesta, ANRSPS nu a putut încheia un nou contract cu CNU din cauza faptului că în bugetul instituţiei pe 2016 nu au fost prinse sumele necesare în acest scop, fiind necesară suplimentarea bugetului Administraţiei pentru achiziţionarea de octoxid de uraniu de la CNU, fapt care nu s-a produs, deşi, în primăvară, conducerea CNU era optimistă în acest sens. În 2015, Guvernul a suplimentat bugetul MAI de-abia în septembrie pentru alocarea banilor necesari achiziţionării de octoxid de uraniu de către ANRSPS de la CNU. Suma alocată a fost de 62 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb