14.000 DE STAŢII ÎN ITALIA, PÂNĂ ÎN 2022Enel împrumută 115 milioane euro pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii /

Enel împrumută 115 milioane euro pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice

Enel X Mobility, subsidiara Enel, a obţinut un împrumut în valoare de 115 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), în vederea dezvoltării infrastructurii de staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe întreg teritoriul Italiei, în perioada 2018-2022. În urma acestui parteneriat, un număr de 14.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice vor fi instalate pe întreg teritoriul Italiei, în următorii cinci ani, conform unui comunicat de presă.

Acordul dintre cele două părţi a fost semnat vineri, la Roma, împrumutul fiind acordat pentru o perioadă de zece ani şi garantat de Enel SpA. Suma de 50 de milioane de euro a fost deja investită.

În ceea ce priveşte BEI, care va suporta aproximativ 50% din investiţia totală a Enel X Mobility, această tranzacţie face parte din principalele sale arii de activitate: finanţarea proiectelor care luptă împotriva schimbărilor climatice în domenii precum inovaţie şi mobilitate sustenabilă, arată sursa citată.

Aceasta menţionează că Enel şi-a luat angajamentul de a contribui în mod semnificativ la dezvoltarea mobilităţii electrice în Italia prin Programul Naţional propriu, ce are ca scop instalarea în toată ţara a 7.000 de staţii de încărcare până în 2020, ajungând la un total de 14.000 până la finalul anului 2022, cu o investiţie totală de aproximativ 300 de milioane de euro.

Directorul general Enel Francesco Starace menţionează: "Vom construi o infrastructură extinsă şi avansată din punct de vedere tehnologic, care va ajuta la creşterea numărului de maşini electrice pe şoselele Italiei şi va genera beneficii semnificative pentru mediu, sistemul economic, pentru companii şi cetăţeni, îmbunătăţindu-le vieţile de zi cu zi, precum şi obiceiurile de călătorie şi de consum".

La rândul său, vice-preşedintele BEI Dario Scannapieco a precizat: "După modernizarea centralelor electrice şi angajamentul nostru în valoare de 1 miliard de euro în vederea instalării a 41 milioane de contoare digitale noi, acum suntem extrem de încântaţi să susţinem acest proiect: maşinile electrice vor ajuta la îmbunătăţirea vieţii populaţiei, rezultând mai puţină poluare şi mai puţin zgomot".

Reţeaua extinsă de staţii de încărcare a Enel X va include staţii Quick (22 kW) instalate în zone urbane, precum şi staţii Fast (50 kW) şi Ultra Fast (pes­te 150 kW) pentru încărcarea rapidă în zone extra-urbane. Peste 60% din staţiile de încărcare vor fi instalate în zone metropolitane mari şi în alte oraşe, în timp ce restul vor asigura iniţial o acoperire naţională, pentru a sus­ţine călătoriile de durată lungă şi medie, în zonele suburbane şi pe distanţe lungi. Această infrastructură nouă include şi staţiile de încărcare ale proiectului EVA+ (Electric Vehicles Arteries), co-finanţat de Comisia Europeană, care are în vedere instalarea în trei ani, pe rutele extra-urbane, a 180 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice cu autonomie de 400 km. Acestea vor fi disponibile pe piaţă până la finalul lui 2018.

Pentru lansarea Programului Naţional, Enel X semnează acorduri cu administraţiile locale şi regionale, precum şi cu instituţii publice şi companii private, pentru a proiecta infrastructuri în zonele publice sau private cu acces deschis.

Comunicatul citat arată că peste 350 de municipalităţi au semnat acorduri cu Enel X pentru instalarea infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice.

Specialiştii: "Sectorul automobilelor electrice trebuie reglementat şi la noi"

În ţara noastră nu există o legislaţie clară privind sistemele de alimentare a automobilelor electrice. Ministrul Energiei Anton Anton a menţionat, în urmă cu circa o lună şi jumătate, că trebuie să ne ocupăm şi de o "conversie a maşinilor de la motorină şi benzină la hibrid sau electrice".

Răzvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte, a apreciat, recent, că domeniul alimentării automobilelor electrice trebuie reglementat, pentru că noi nu avem o alternativă clară la combustibilii clasici: "Noi nu ştim ce fel de staţii de încărcare ne trebuie, cum şi unde instalăm astfel de staţii, cum plătim alimentarea cu energie electrică a automobilelor etc. Este nevoie să reglementăm acest segment".

Şi producătorii de staţii de încărcare pentru noile automobile sunt de părere că acest segment este nereglementat.

Fenomenul automobilelor electrice va deveni un haos dacă nu va fi creat, cât de curând, un cadru legislativ care să legifereze modul de funcţionare a acestor autovehicule, ne-a spus, anul trecut, Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, precizând: "În alte state, fenomenul este unul de masă. În România, însă, nu avem nicio prevedere pentru acest segment. Dacă nu se trasează nişte direcţii încă de acum, când începe fenomenul, totul va deveni un haos. Trebuie stabilit de la început, de exemplu, cine are voie să opereze aceste staţii de încărcare ca furnizor de servicii. Se va cere o anumită calificare sau va fi nevoie de o licenţă? Cum se impozitează curentul pentru maşina electrică. Este capabil cineva să înlocuiască actualele contribuţii încasate la bugetul de stat din sectorul combustibililor şi lubrifianţilor? Vom acciza electricitatea? Cum? Unde vom pune staţiile de încărcare? Cine va avea voie să vândă astfel de produse şi cum?".

Electromagnetica investeşte în dezvoltarea staţiilor de încărcare pentru automobilele electrice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS