Acasă la ie!

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 iunie

Ţărancă din Muscel, de Nicolae Grigorescu

Ţărancă din Muscel, de Nicolae Grigorescu

English Version

Dan Nicolaie

Sărbătorim şi în acest an ia, onorăm tradiţia şi rădăcinile culturale. Încercăm să oferim o moştenire urmaşilor şi semnele sunt foarte bune, tradiţia este îmbrăţişată în mod natural. Sunt şi oameni care văd în tradiţionala cămaşă ţărănească un simplu obiect vestimentar, dar lucrurile sunt mult mai nuanţate, iar ia spune întotdeauna o poveste, chiar dacă purtătorul ei nu bănuieşte acest lucru. Recent, am văzut pe străzile Capitalei un tânăr muncitor asiatic îmbrăcat cu o ie. Se deplasa la muncă şi fără să vrea spunea o poveste, despre globalizare, frumos, schimb cultural, rezistenţă, supravieţuire. În tulburele secol 20 şi în neliniştitul secol 21, mulţi români plecaţi către zori mai albastre puneau în geamantan şi o ie, un cârlig care să îi împiedice să uite drumul înapoi spre casă. Acum, alţi călători pe drumul minimei prosperităţi găsesc ia la ea acasă şi încearcă să se integreze în peisaj cu ajutorul ei. Încă nu pătrund subtilităţile simbolistice, poate nu o vor face niciodată, dar important este alt aspect, au înţeles repede că acest obiect vestimentar contează foarte mult pentru români şi vor să transmită un mesaj de prietenie. Tot un mesaj, despre identitate, transmit şi românii din Londra, Madrid, Roma, Paris, care poartă cu mândrie ia pe străzile acestor mari metropole europene. Oriunde în lume ne poartă paşii nu trebuie să uităm că acasă ne aşteaptă o ie, care a aparţinut bunicii, mamei şi care va fi purtată de soră, soţie sau fiică.

Ia este (şi) gândul bun de acasă!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. În fiecare an în această zi îmi aduc aminte de spusele sinistrului personaj demn de un tribunal stalinist, Alexandru Florian, ca șef al Institutului Wiesel și plătit din bugetul statului român.

    Acesta și-a permis să declare prin 2015  

    urmatoarele: 

    "Orice român care se îmbracă în port popular, fără să fie țăran, este fascist, legionar." 

    Mda, mă întreb acum in glumă dacă muncitorul ăla asiatic, mândru purtător de ie, o fi și el legionar, chiar dacă nu e român.

    Idem și regina Maria. 

    Doamne ajuta , sa nu va paraseasca aceste ganduri frumoase ! Bursa o oaza in presa care incepe sa fie napadita de lucruri ciudate , sa nu zic altfel si sa stric frumusetea celor scrise .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb