Acţionarii Purcari Wineries Plc vor să vândă 49% din companie, prin ofertă publică

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2018

Acţionarii Purcari Wineries Plc vor să vândă 49% din companie, prin ofertă publică

Conducerea companiei intenţionează să recomande distribuirea a 50% din profitul anual, ca dividende

ASF trebuie să aprobe Prospectul, urmând delegarea primită de la Comisia de Valori Mobiliare din Cipru (CyCVM)

Acţionarii producătorului de vinuri Purcari Wineries Plc au anunţat, ieri, că intenţionează să scoată la vânzare un pachet de 49% din companie, printr-o ofertă publică, urmând ulterior să listeze societatea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Societatea nu îşi va majora capitalul social în cadrul ofertei publice şi nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din Ofertă, conform anunţului companiei.

Societatea este deţinută de Horizon Capital, în proporţie de 63,55%, International Finance Corporation, cu 6,41%, Victor Bostan (fondatorul şi director general al Purcari), cu 30,03%. Prin ofertă, Horizon Capital intenţionează să îşi reducă deţinerea la 22,69%, IFC, la 3,27%, iar Victor Bostan, la 25,03%.

Compania nu a anunţat încă preţul de vânzare, precizând că informaţii detaliate privind Oferta se vor publica în cadrul Prospectului, de îndată ce acesta este aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), urmând delegarea pentru aprobarea Prospectului primită de la Comisia de Valori Mobiliare din Cipru (CyCVM)

Oferta se va adresa (i) publicului de tip retail şi investitorilor calificaţi din Romania şi (ii) investitorilor calificaţi internaţionali, din afara Statelor Unite ale Americii potrivit Regulamentului S din Legea privind Valorile Mobiliare din Statele Unite ale Americii.

Oferta se aşteaptă să fie finalizată în trimestrul I din acest an.

Profit de 23,1 milioane de lei, în 2016

Compania operează peste 1.000 de hectare de podgorie şi patru platforme de producţie în România şi Moldova, fiind cel mai premiat producător de vin din Europa Centrală şi de Est la Decanter London în perioada 2015-2016.

Purcari deţine două dintre primele cinci branduri premium din România, având o cotă totală pe acest segment de 26%, potrivit Nielsen, se arată în anunţul companiei. Compania a înregistrat un profit net de 23.1 milioane lei, în 2016, faţă de 0,2 milioane de lei, în 2015, şi o pierdere de 7,9 milioane de lei, în 2014. În primele nouă luni din 2017, Purcari a raportat un profit net de 22.1 milioane de lei, în creştere cu 55% faţă de perioada similară din 2016.

De asemenea, societatea a transmis că a avut venituri de 106,8 milioane de lei, în 2016, în creştere cu 50% faţă de 2015 (71,2 milioane de lei). În primele nouă luni din 2017, Purcari a avut venituri de 94,6 milioane de lei, în urcare cu 35% faţă de perioada similară din 2016.

Compania a mai arătat: "Purcari a înregistrat o rată anuală medie de creştere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016, cu un indicator de 55% în România, 49% în Polonia, 44% în Asia (în principal China), 44% în Moldova, 15% în Cehia şi Slovacia, 9% în Ucraina. În primele 9 luni 2017, rata de creştere a companiei a rămas ridicată, la 35%, determinată în principal de România, unde creşterea s-a accelerat la 69% pe an.

EBITDA a crescut de mai mult de patru ori între 2014-2016 şi cu 29% în primele 9 luni 2017 faţă de perioada similară a anului 2016, menţinând o marjă de 33%; între timp, raportul datoriei / EBITDA a scăzut puternic, de la 6,4x în 2014, la 1,6x în 2016".

Purcari a mai anunţat, ieri, că intenţionează să adopte o politică de dividende progresivă, profitând de nivelul scăzut de îndatorare şi de fluxuri de numerar sănătoase: "Pentru anii următori, presupunând absenţa unor condiţii de piaţă excepţionale sau a unor nevoi semnificative de finanţare, Consiliul de Administraţie intenţionează să recomande Adunării Generale a Acţionarilor distribuţia de dividende reprezentând 50% din profitul distribuibil anual, în condiţiile legislaţiei aplicabile".

Lenna Koszarny, partener fondator şi director general al Horizon Capital, a declarat: "Suntem privilegiaţi să îl susţinem pe domnul Bostan şi echipa sa încă din 2010. IPO-ul este o oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din această investiţie, spre încântarea investitorilor fondului nostru, menţinând în acelaşi timp o participaţie importantă în companie, pentru a profita de creşterea viitoare. În ultimii şapte ani, Purcari a demonstrat o inventivitate şi o capacitate de execuţie extraordinare. În ciuda faptului că au pierdut o parte importantă a afacerilor lor din Rusia, CSI, ca urmare a devalorizărilor regionale şi a contracţiei economice din acea zonă, au atins o rată de creştere şi profitabilitate cu adevărat impresionantă, depăşind cu mult aşteptările în ECE. (...) Suntem dornici să ne continuăm munca alături de management şi încântaţi că noi acţionari ni se vor alătura după acest IPO".

Anul trecut, BVB a găzduit patru oferte publice (DIGI, Transilvania Broker, AAGES şi Sphera Franchise Group), însă, ca şi acum, niciuna dintre acestea nu a fost folosită pentru atragerea de bani de pe piaţa de capital.

Opinia Cititorului ( 18 )

 1. faptul ca actualii actionari se cam inghesuie sa scape de actiuni pare a fi doar o impresie. De fapt, sunt mai mult cu gandul la dividendele grase pe care urmeaza sa le incaseze.

  1. ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

   ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro