AeRO face cu ochiul antreprenorilor autohtoni

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2015

AeRO face cu ochiul antreprenorilor autohtoni

Sobolewski: "AeRO ne-a demonstrat că România are antreprenori dinamici şi de calitate"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat ieri a doua conferinţă de promovare a pieţei AeRO, platforma de tranzacţionare pentru IMM-uri şi start-up-uri, care va fi lansată pe 25 februarie.

Dacă în urmă cu o săptămână am avut şase firme care s-au prezentat în faţa investitorilor (două societăţi locale şi alte patru din străinătate), evenimentul de ieri a fost acaparat în totalitate de antreprenorii de la noi şi afacerile lor.

În nota cu care ne-am obişnuit, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a ţinut un scurt discurs în faţa audienţei, înainte de începerea prezentărilor.

Domnia sa a declarat: "În urmă cu o săptămână, am avut primele şase prezentări ale unor companii care se gândesc serios să devină entităţi publice şi să se listeze la BVB. Astăzi (n.r ieri) antreprenorii şi investitorii vor putea să interacţioneze din nou. Sunt absolut convins că AeRO, un proiect în care ne-am pus mari speranţe, va aduce o calitate remarcabilă pieţei locale de capital din România. AeRO ne-a demonstrat că, în România, avem antreprenori dinamici şi de bună calitate, cu viziune şi care consideră Bursa drept una dintre soluţiile optime pentru dezvoltare.

AeRO ne-a mai arătat că avem o comunitate de oameni foarte interesaţi să investească în aceste poveşti frumoase ale antreprenorilor locali şi străini".

Discursul directorului general al BVB a fost urmat de prezentările societăţilor locale venite să se prezinte în faţa investitorilor. Prima dintre ele a fost compania de IT Zitec, reprezentată de directorul executiv Alexandru Lăpuşan. Domnia sa consideră că eventuala listare pe AeRO va aduce firmei un nivel de transparenţă mai mare şi vrea să demonstreze că o companie poate să crească şi fără să încheie contracte cu statul: "Sperăm ca AeRO să fie o metodă bună pentru finanţare, pentru că, până acum, nu am apelat la finanţare externă, ci am folosit resursele proprii şi am reinvestit profitul obţinut în fiecare an".

Firma Zitec, specializată în furnizarea de soluţii software personalizate, a fost fondată în 2003, iar în 2014 a avut o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro, încheind anul cu un număr de peste 110 angajaţi. Pentru 2015, Alexandru Lăpuşan speră la o creştere a cifrei de afaceri de peste 4 milioane euro şi la un profit de peste 10%.

Domnia sa a adăugat: "Aşteptăm să înţelegem mai bine ce înseamnă AeRO din punctul de vedere al finanţării şi, de aceea, nu ne vom lista în primul val. Evident că ne interesează o majorare de capital, dar vom continua discuţiile cu specialiştii BVB şi cu consultanţii autorizaţi în vederea listării pe AeRO".

Botescu, Pegas: "Am pregătit un pachet consistent de acţiuni pentru investitorii care vor să ne susţină"

"Atelierele Pegas", firma care a relansat brandul de biciclete Pegas, a fost primită cu entuziasm în sală, după ce reprezentanţii acesteia au adus în faţa audienţei o bicicletă, amintindu-le investitorilor de perioada copilăriei, după cum au recunoscut unii dintre ei.

Andrei Botescu, administratorul Pegas, a declarat: "Ne dorim foarte mult să construim un brand naţional de care românii să fie mândri şi care să reprezinte un simbol cultural. Colaborăm cu mulţi ingineri, sudori, tapiţeri, meşteşugari de la noi, pentru că vrem să avem produse cât mai autentice".

Pe de o parte, ţara noastră este pe locul trei în Uniunea Europeană la producţia de componente şi accesorii pentru biciclete, cu o cotă de piaţă de 15%. Pe de altă parte, suntem pe locul 10 în UE în ceea ce priveşte producţia de biciclete.

Andrei Botescu susţine că Pegas a dezvoltat 8 modele de biciclete până acum şi există încă 5 proiecte în derulare. "Sperăm să ajungem la o producţie anuală de 3000 de biciclete, iar după o eventuală listare la Bursă să creştem şi mai puternic", a declarat domnul Botescu, subliniind: "Suntem 4 asociaţi la Pegas, dar am pregătit un pachet consistent de acţiuni, pe care să îl cedăm unui investitor care doreşte să ne susţină".

Administratorul Pegas susţine că îşi doreşte foarte mult să listeze firma pe AeRO în acest an, dar încă poartă discuţii în acest sens cu consultanţii autorizaţi.

Altă companie autohtonă care s-a prezentat în faţa investitorilor a fost SmartBill, firmă ce oferă o soluţie de facturare şi contabilitate primară pentru IMM-uri.

Radu Hasan, cofondatorul şi directorul executiv al firmei, susţine că SmartBill a fost creată drept o unealtă de business, care să-i ajute pe antreprenori să-şi conducă afacerile mai eficient.

"Ne adresăm companiilor mici din servicii şi comerţ, cu cel mult 30 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro, adică undeva la 330.000 de IMM-uri", a spus Hasan, menţionând că SmartBill rezolvă marea "durere" a clienţilor, respectiv partea de "hârţogărie", prin emiterea documentelor în timp real, precum vânzările, cheltuielile, facturile - gestionate în sistem cloud.

Directorul SmartBill este de părere că softul tradiţional va fi înlocuit de cloud, în mare parte, în cel mult 6 ani: "Cloud-ul este încă la început în ţara noastră, dar va creşte puternic în următorii ani".

Radu Hasan a declarat că firma are nevoie de cel puţin 250.000 de euro pentru dezvoltare şi marketing şi că se află în discuţii cu consultanţii autorizaţi în vederea listării pe AeRO, însă nu a fost stabilit nimic concret.

Creatorii berii "Zăganu" se gândesc şi ei la AeRO

O altă afacere locală care a stârnit curiozitatea şi interesul investitorilor prezenţi, ieri, la BVB a fost "Fabrica de bere bună", ce deţine brandul "Zăganu". Firma a fost înfiinţată în 2013 cu scopul de revigorare a berilor româneşti, a declarat Alexandru Geamănu, unul dintre cei doi fondatori ai societăţii.

Domnia sa a precizat că listarea pe AeRO ar uşura dezvoltarea companiei, prin achiziţia de noi echipamente pentru producţia, îmbutelierea şi distribuţia berii "Zăganu". Antreprenorul îşi doreşte ca firma să vândă 60% din producţia de bere din acest an. În plus, domnia sa speră că vor apărea mai multe microberării la nivel naţional, pentru revitalizarea industriei autohtone.

Alte companii româneşti prezente, ieri, în faţa investitorilor au fost The Pole Society (aplicaţie mobilă pentru advertising prin crearea propriilor afişe), Tudor Personal Tailor (servicii de croitorie personalizată pentru bărbaţi) sau PBX Telecom (platforme mobile de TV şi web TV, servicii de streaming).

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) estimează că primele companii listate pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, în primul val, sunt firme din IT şi servicii, după cum ne-a declarat recent Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB. Domnia sa a precizat că BVB vrea să realizeze 10-20 de listări, în acest an, pe piaţa AeRO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb