Revista BURSA Construcţiilor

ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANAStrategia lui Bogdan Drăgoi: "Plusvaloare pentru acţionari şi dezvoltarea pieţei de capital"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 02 martie 2015

Strategia lui Bogdan Drăgoi: "Plusvaloare pentru acţionari şi dezvoltarea pieţei de capital"

Fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi doreşte să convingă acţionarii SIF1 Banat-Crişana cu o strategie pe două planuri - crearea de valoare adăugată la SIF şi dezvoltarea pieţei de capital.

"Intenţia mea este să câştig un loc în CA şi, odată ajuns acolo, să îi conving pe acţionari, reprezentaţi de ceilalţi administratori, că pot fi un preşedinte/director general care să aducă plusvaloare", ne-a spus domnia sa. Bogdan Drăgoi a ţinut să sublinieze că nu face parte din niciun grup şi nu reprezintă pe nimeni: "Eu candidez împreună cu Octavian Avrămoiu, al cărui profesionalism îmi este bine cunoscut după colaborarea din Ministerul Finanţelor (n.r. fostul său şef de cabinet), pentru două poziţii în Consiliul de Administraţie.

Consider că experienţa sa juridică este foarte necesară echipei administrative a SIF Banat-Crişana şi completează perfect expertiza mea în domeniul economico-financiar. Astfel, ţinând cont de resursele şi cunoştinţele tuturor membrilor CA, sunt convins că se va coagula o echipă de profesionişti care va performa".

Domnul Drăgoi consideră că toţi participanţii ar trebui să se implice activ şi în dezvoltarea pieţei de capital, nu numai a propriilor companii, şi, în opinia sa, istoricul său de până acum îl recomandă pentru îndeplinirea acestor performanţe.

Bogdan Drăgoi ne-a declarat: "Ca şef al Trezoreriei statului, am reuşit să creez curba de dobânzi pe care se finanţează România astăzi, ca urmare a unui proiect legislativ, pe care l-am promovat în 2006. Când lucram în Ministerul Finanţelor, toată lumea mă întreba despre piaţa primară, însă eu insistam să discutăm despre piaţa secundară.

Una din marile satisfacţii ale mandatului meu de şef al Trezoreriei este că am reuşit realizarea unei pieţe secundare funcţionale. Astfel, am oferit investitorilor români sau străini posibilitatea de a vinde sau de a cumpăra titluri de stat în secunda respectivă, la preţul listat.

Dacă mi se va acorda şansa să preiau conducerea SIF Banat-Crişana, voi avea aceeaşi viziune de ansamblu şi asupra pieţei de capital.

Prin CV-ul şi prin conexiunile pe care le am, la nivel local şi internaţional, pot să fiu o punte de legătură între actorii pieţei - reglementator, pe care îl cunosc ca instituţie şi îi ştiu modul de funcţionare, Guvern - pentru că cele mai mari IPO-uri care ar putea să dinamizeze piaţa de capital vin din această zonă, insituţiile financiare internaţionale - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială -, care chiar în lipsa unui acord cu statul, au un rol foarte important pe pieţele externe, fondurile străine, fondurile de pensii, care dispun de foarte multă lichiditate".

Cu toţi aceşti actori tebuie să creăm o legătură şi, astfel, să dezvoltăm piaţa de capital. Din acest efort conjugat, la care sunt convins că vor adera şi alţii, vor avea de câştigat toţi actorii pieţei de capital.

Fostul ministru spune că opţiunile pentru investiţii sunt limitate în acest moment, din cauza dimensiunii reduse a pieţei, adăugând că o echilibrare a portofoliului se va putea face în timp.

Un alt obiectiv al lui Bogdan Drăgoi vizează impunerea unui management profesionist la SIF Banat-Crişana.

"Dacă voi obţine această poziţie, atunci voi demara un proces de selecţie pentru două posturi cheie din cadrul instituţiei, pe care le văd ocupate de profesionişti incontestabili", ne-a mai spus candidatul, adăugând: "Am nevoie de o echipă cu care să pot colabora. Cred că ar fi nevoie de un proces de selecţie pentru aceste posturi, cu un «head hunter». Vreau să implic institutul CFA (for al analiştilor financiari) în acest proces, pentru că am nevoie de oameni profesionişti recunoscuţi de piaţă".

O altă direcţie de lucru pentru domnul Drăgoi este transparentizarea societăţii.

"Prin transparentizare, înţeleg discuţii constante atât cu investitorii locali şi străini, care sunt deja acţionari sau care sunt potenţiali acţionari, cât şi cu ceilalţi participanţi ai pieţei. Comunicarea este o componentă esenţială pentru creşterea încrederii şi pentru implicarea tuturor celor interesaţi de activitatea companiei ", ne-a precizat domnia sa.

Bogdan Drăgoi se declară adeptul unui echilibru între dezvoltarea structurală a companiei, prin investiţii inteligente şi profitabile, şi distribuirea de dividende: "Nu cred că lichidarea SIF-urilor este o soluţie eficientă dar, în acelaşi timp, înţeleg cât de important este return-ul pentru investitori. În final, decizia de distribuire a dividendelor aparţine Adunării Generale a Acţionarilor, organul suprem de conducere a unei companii, ale cărui decizii nu pot fi contestate de nimeni.

Îmi doresc ca, înainte de Adunările Generale, să avem discuţii cu investitorii, pentru a le prezenta imaginea completă. O abordare echilibrată nu poate da greş".

Fostul ministru este de părere că stimularea pieţei şi transparentizarea companiei, prin discuţii continue cu investitorii, pot genera o creştere a preţului. Domnia sa a explicat: "În opinia mea, cele mai mari aşteptări ale unui investitor de la un manager sunt un dividend mai bun şi o creştere a valorii de piaţă a companiei. Însă, investitorii trebuie să conştientizeze şi importanţa lichidităţii unui titlu, care le permite să vândă sau să cumpere acţiuni, la cotaţia din piaţă".

Bogdan Drăgoi spune că nu are deţineri la SIF Banat-Crişana şi nici la alte companii din piaţă.

Întrebat cine l-a propus pentru postul pentru care candidează, domnia sa ne-a spus: "M-a propus colegul meu de echipă Octavian Avrămoiu, care este acţionar SIF 1. Am pornit împreună în acest proiect, având în spate doar experienţa noastră şi ideile bune, pe care le-am rezumat în strategia cu care încercăm să câştigăm acţionarii".

Domnia sa nu a dorit să comenteze acţiunile fostei conduceri şi nici ce intenţii are cu privire la investiţiile controversate ale acesteia - în compania Azuga Turism şi obligaţiunile Romenergo.

"În urma unei analize documentate temeinic, sunt convins că se vor lua cele mai bune decizii manageriale privind activele SIF Banat-Crişana", a precizat candidatul citat.

Bogdan Drăgoi a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, în perioada mai 2012 - decembrie 2014, după mandatul scurt de ministru de finanţe, în perioada februarie-mai 2012. Anterior, domnul Drăgoi fusese secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. De raportarea la Sifuri Care nu respecta ordinul 1606 PE 2002. De CE credeti ca scade domnul Konieczny la FP capitalul social. Sa vedem daca sunteti SI dumnesvoastra un alt imbecil dau un alt intelept😊

  ce face foamea de bani din oameni... am vazut o gramada de candidate pentru CA-urile sif-urilor si a altor companii, indivizi care nu aveau nici o legatura cu domeniul de activitate respectiv

  1. nu ma refer doar la dragoi, ci la toata gasca de candidati din articolele urmatoare

   Refera-te la Dragoi doar dupa ce-i citesti declaratia de avere si interese. Nu este cazul lui.

   SI o sa-l votes Sa pot Sa investesc SI EU coform IFRS. CE da fac faca sunt imbecil SI nu cunosc RAS. Sa iau plasa ca domnii Mobius SI Singer😊

  Domnule Dragoi, ar fi mai bine sa nu mai laudati profesionalismul domnului Octavian Avramoiu si sa consultati problemele legale pe la DNA al acestui domn. Fie le stiti si le ignorati..fie ne credteti pe toti prea prosti. Combinatiile dvs cu dl Avramoiu vor iesi in curand la suprafata!

  1. Gins e traducerea fonetica a pantalonilor tai rupti in [...], sau te-ai imbatat la plural ca sa ai curaj?

  Dragoi este Balteanu de la PDL. Cat de curand o sa il urmeze la racoare, cu acelasi Taxi (DNA) pentru potlogariile de la FP pentru mita de la emisiunea de bonduri a Romaniei, pentru Sidex, este munitie. Tot baiat si el ca si Balteanu tot la umbra unui tata general, aceasi categorie. Isi fac treaba cu ei si apoi ascund vreo cativa ani, timp in care traies cu cu speranta unei reesapari.

  Daca are asa avere ce ii mai trebuie un post amarat la SIF-ul din Arad. Aaaaaaa este ordin!!!!!! Acum iteleg. 

  1. Vasile, analfabetule, daca esti asa informat si plin de munitie, de ce nu o tragi? Sau e oarba si tu un simplu petardist obosit al candidat ului (ei) car ui (eia) i-ai dat la aceeasi ora o mare limba in [...]?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

17 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9256
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0527
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7135
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro