Alegerile la SIF-uri se joacă până în ultima clipă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2017

Element surpriză: deşi în piaţă se vorbeşte că BT e în alianţă cu Pogonaru, nu este exclus să îl susţină şi pe Tudor Ciurezu, la SIF Oltenia.

Element surpriză: deşi în piaţă se vorbeşte că BT e în alianţă cu Pogonaru, nu este exclus să îl susţină şi pe Tudor Ciurezu, la SIF Oltenia.

În piaţă se vorbeşte că Grupul Banca Transilvania, dar şi Swiss Capital ar fi printre cei mai importanţi actori, în alegeri

ASF are la îndemână instrumentul "concertării" şi poate să încline balanţa între tabere

Alegerile pentru noi conduceri la SIF-uri agită spiritele pe piaţa de capital, miza fiind activele de 1,69 miliarde euro ale celor cinci companii.

Cu o limită legală de deţinere de maxim 5% la fiecare SIF, acţionarii şi-au formulat deja propunerile pentru administratorii SIF1 Banat Crişana, SIF2 Moldova, SIF3 Transilvania şi SIF5 Oltenia şi sunt la faza în care negociază listele. Acţionarii trebuie să se coalizeze, căci nu se votează cumulativ, iar calculele trebuie făcute astfel încât candidaţii să obţină minim 51% din voturile prezente la Adunările Generale, pentru a spera la un loc în viitoarele conduceri.

Trădările de ultim moment şi zvonurile aruncate "la derută" nu sunt neobişnuite, iar un element de luat în calcul sunt deciziile de concertare pe care ar putea să le dea Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În trecut, predecesoarea ASF, CNVM, a evidenţiat concertări şi a limitat dreptul de vot pentru unele grupuri de acţionari, chiar în noaptea dintre cele două date de convocare ale AGA.

Alegerile de la SIF Oltenia au stârnit cel mai mare interes, până acum, dacă judecăm după numărul de 17 candidaţi înscrişi în luptă, "atracţia" principală fiind pachetul de 6% din BCR din portofoliul acestui SIF.

În piaţă, se vorbeşte de faptul că printre cei mai importanţi jucători la alegerile de la SIF-uri de anul acesta se numără Grupul Banca Transilvania, dar şi grupul din jurul Swiss Capital.

Unele zvonuri acreditează ideea că BT şi-ar dori o influenţă mai mare în toate conducerile SIF-urilor, după ce, în urmă cu patru ani, preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi Radu Hanga, director executiv Strategie Coordonare Grup Banca Transilvania, au intrat în boardul SIF Moldova.

Oficial, însă, Banca Transilvania a înscris candidaţi numai la SIF Moldova şi SIF Oltenia.

Alte voci susţin că Swiss Capital vrea o putere mai mare la SIF-uri, având în vedere că are câte doi candidaţi, întâmplător sau nu, tot la la SIF2 şi SIF5, şi, în plus, ar fi apropiată de SIF1 Banat Crişana şi, implicit, SIF4 Muntenia.

Interesul BT pentru SIF5 este demonstrat de faptul că Grupul îl dislocă pe Radu Hanga de la SIF2 pentru SIF Oltenia, care, tradiţional, a fost câmpul de bătaie între omul de afaceri Florin Pogonaru şi actualul preşedinte Tudor Ciurezu.

Deşi în piaţă se vorbeşte că BT a făcut o alianţă cu Pogonaru, unele surse spun că este foarte posibil ca grupul să îl susţină şi pe Tudor Ciurezu, pe lângă Ana Bobircă, propusă de fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund (BOF), controlat de Florin Pogonaru şi Erste Bank.

Conform unor surse din piaţă, BT şi Pogonaru i-ar agrea şi pe Cristian Micu, administrator BVB, şi pe Ştefan Filip, de la BERD, pentru conducerea SIF5. Ştefan Filip, care ar fi preferat şi de preşedintele SIF2 Costel Ceocea, a fost propus de Grigore Filip, care este preşedintele Aerostar, unde este acţionar SIF Moldova, cu 14,9%.

Unele voci vorbesc despre faptul că în "tabăra" Ciurezu s-ar afla şi Swiss Capital, care însă îi are pe lista de candidaţi pe Sorin Apostol şi pe Ioana-Valeria Avram, propuşi de doi acţionari.

Alături de Ciurezu, la alegeri, s-au mai înscris cinci membri din actualul Consiliu, respectiv vicepreşedintele Anina Radu, Cristian Buşu (actual preşedinte Electrica), Victor Căpitanu (de la One United Properties), Nicolae Stoian şi Carmen Popa.

Şi Bogdan Iliescu, membru în CA-urile Electrica şi Transgaz, vrea un loc în CA-ul SIF5, ca şi Gabriel Creţu, de la Adwisers Financial IFN, şi Liviu Giugiumică, de la Trident Capital Investments, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţa de capital. În piaţă, se vorbeşte că acesta ar avea în spate fonduri de la Londra, implicate pe piaţa noastră de capital, dar şi un mare investitor imobiliar din România. Acţionarii SIF Oltenia i-au nominalizat şi pe Dorel Berceanu şi pe Mircea Oancea.

Fiind aşa de mare bătălia, surse din piaţă spun că toţi candidaţii merg "în pelerinaj" la fondurile NN şi Allianz, pentru susţinere.

Situaţia este încă în mişcare, la SIF Oltenia, iar alegerile din 4 aprilie vor arăta mai clar alianţele din piaţă, contând, ulterior, şi pentru SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania.

Vineri, au fost efectuate trei tranzacţii "deal" cu titluri SIF5 care cumulează 3,75% din capitalul emitentului, valoarea totală a schimburilor fiind de 41,38 milioane de lei, la preţul de 1,9 lei/unitate, în urcare cu aproape 16% faţă de începutul săptămânii trecute. Acţiunile SIF5 au avut salturi de 4,15% şi 3,63% în cele două zile premergătoare dealurilor, care s-au realizat la o cotaţie în urcare cu 7,34% faţă de referinţă.

La SIF Moldova, actualul Consiliu a propus cinci candidaţi, intenţia fiind ca acţionarii să aprobe şi reducerea numărului de membri CA, de la şapte la cinci: Horia Ciorcilă, Octavian Radu, Iancu Cătălin Jianu, vicepreşedintele Claudiu Doroş şi preşedintele Costel Ceocea.

Totodată, Swiss Capital are două propuneri pentru conducerea SIF2 Moldova, respectiv Robert Cosmin Pană şi Olimpiu Blăjuţ.

La SIF Transilvania, alegerile se ţin pe 28 aprilie, iar acolo, surse din piaţă se aşteaptă la o nouă confruntare între tabăra de acţionari care îl susţine pe actualul preşedinte executiv Mihai Fercală şi cea a lui Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3.

Alegerile de la SIF Banat Crişana se vor ţine pe 20 aprilie. Preşedintele SIF1 Bogdan Drăgoi şi vicepreşedintele Octavian Avrămoiu îşi doresc câte un nou mandat, la fel ca ceilalţi administratori Ion Stancu, Dan Weiler şi Ionel-Marian Ciucioi. Pe lângă cei din actuala conducere, şi-au înscris candidaturile încă trei persoane: Marcel Heinz Pfister, vice director Bank Alpinum AG, avocatul Radu Răzvan Străuţ, care a colaborat între 2010 şi 2015 cu Reff şi Asociaţii, şi Sorin Marica, fost consilier în Ministerul Turismului, fost preşedinte al casei de brokeraj Active International şi preşedinte Dracula Park.

Surse din piaţă vorbesc despre neînţelegeri în conducerea SIF1, iar de rezolvarea acestora depinde şi votul pe care acest SIF1 îl va da la alegerile de la celelalte SIF-uri, având în vedere deţinerile încrucişate dintre SIF-uri.

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Sunteti anal isti foarte buni😃

  1. V-as numi cancan.ro dar chiar as insulta cancanul...

   Nu.

  Oare ce (sau cine) ii mana in lupta pe baietii de la Swiss?

  E ofensiva generala :-) 

  1. Tupeul , informatia si speclarea slabiciunii adversarului. Care e mare

   Doar aparent

   Uneori democratia poate parea slabiciune. Cu toate astea a supravietuit 2000 de ani.

  Nu va mai bateti capul. Totul a fost transat cand, cu mandrie patriotica, ASF(CNVM) a permis sif-urilor detinerile incrucisate si investitiile in fonduri.

  Mai, mai, se vede clar cine ii dirijeaza pe domnii de la Swiss. Cine-i curios, sa arunce o privire pe rapoartele lor, SIF1 are in Active Plus de la Swiss 54 milioane si SIF4 vreo 31 milioane de lei. In plus, Sif4 mai are vreo 19 mil in Active Dinamic. Pare interesant, nu? :)

  Pe scurt, domnii veseli de la SIF1 si 4 vor sa intre incet peste tot. Intre timp zvonistica ii face pe multi sa se uite in alta parte.  

  1. Si este prea multi bani ptr tine, saracule!

   Dirijare, cred ca ai apasat undeva unde doare :-)

  Actionar rezidual.

  Zoe: Cine e ăsta? 

  Tipătescu: Ce pofteşti d-ta? 

  Cetăţeanul: Eu?... (sughite.) Eu sunt alegător... 

  Tipătescu: (nervos) Cum te cheamă? 

  Cetăţeanul: Cum mă cheamă? Ce trebuie să spui cum mă cheamă... vorba e, sunt alegător? (şovăie.) 

  Zoe: E turmentat? 

  Tipătescu: Dracul să-l ia! Nu e nimeni afară: lasă să-mi intre aici toţi nebunii, toţi beţivii... 'Aide, ieşi! 

  Cetăţeanul: Nu sunt turmentat... (zâmbind) coană Joiţico... Las' că ne cunoaştem... Mă cunoaşte conul Zaharia de la 11 fevruarie... Nu e vorba, ţinem de d. Nae Caţavencu... e din Soţietate... dar vorba e, eu alegător... eu... (sughite) apropritar, eu pentru cine votez? (sughite) D-aia am venit. (şovăie.) 

  Pristanda: (ridicând pe Cetăţeanul turmentat) 'Aide, cetăţene! (îl împinge spre dreapta.) 

  Cetăţeanul: Nu mă-mpinge (sughite) că ameţesc. 

  Pristanda: (acelaşi joc) 'Aide! 

  Cetăţeanul: Vorba e... eu pentru cine votez?...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro