ALEXANDRU GÎDĂR:''Autorităţile locale trebuie să se implice în atragarea tinerilor către mediul rural''

G.U.
Politică / 7 septembrie 2020

''Autorităţile locale trebuie să se implice în atragarea tinerilor către mediul rural''

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, Alexandru Gîdăr, a declarat astăzi, în cadrul unei întâlniri cu legumicultori din judeţ, că autorităţile judeţene şi locale trebuie să se implice în atragerea tinerilor către mediul rural, prin acordare de consultanţă pentru demararea unor proiecte sau înfiinţarea de ferme familiale, potrivit Agerpres.

"Doljul este unul din judeţele ţării cu cel mai mare risc de depopulare, în următoarea perioadă, în special în mediul rural. Strategia de dezvoltare a judeţului pentru următorii ani trebuie să fie orientată şi către sate, pentru că altfel satele noastre vor dispărea. Autorităţile locale, autorităţile judeţene trebuie să urmărească toate proiectele de sprijin pentru tinerii fermieri, pentru sprijinirea fermei de familie, să iniţieze chiar unele proiecte standard pe care să le pună la dispoziţia tinerilor, astfel încât să le faciliteze acestora parcursul către implementare. Suntem în al 12-lea ceas şi nu mai putem lăsa lucrurile la întâmplare", a spus Alexandru Gîdăr.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că Guvernul va avea ca prioritate, în perioada 2021-2027, sprijinirea fermei de familie din mediul rural, pentru că altminteri satul românesc va dispărea.

"Vrem să sprijinim ferma de familie. Noi avem cele mai mari ferme din Europa, probabil din lume, de zeci de mii de hectare în anumită parte a ţării. Dar avem şi cele mai multe ferme mici de subzistenţă, de fapt sunt gospodăriile părinţilor sau bunicilor noştri care se susţin şi din nişte pensii sau salarii, nu sunt ferme comerciale. În următorii 7 ani de zile vrem să sprijinim ferma de familie prin plată redistributivă: luăm între 15 şi 20% din anvelopa mare, care este de 20 miliarde euro, şi face plata redistributivă către fermele mici, pentru că cei mari sunt suficient de puternici. La cei mari o să stimulăm partea de procesare, pentru că nu mai vrem să exportăm subvenţia: producem cereale, cel mult animale vii şi ele sunt vândute pe bani foarte puţini pentru că se bazează pe subvenţii. Vrema ca subvenţiile să fie acordate celor care integrează producţia primară. (...) Dacă ferma de familie nu va exista, va dispărea satul românesc", a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că deja au apărut decalaje foarte mari între zone ale agriculturii, dar şi între zone ale ţării, tocmai pentru că au fost imperfecţiuni ale unor programare de finanţare care au creat avantaje unor zone sau unor domenii, iar aceste lucruri trebuie corectate în 2021-2027. Potrivit lui Oros, Programul "Tânărul fermier" nu a dat rezultatele pentru care a fost înfiinţat, deoarece nu a fost urmărit după terminarea finanţării.

Legumicultorii prezenţi la întâlnire au afirmat că este nevoie de atragerea tinerilor către această zonă în care media de vârstă a celor care muncesc este de peste 60-65 de ani.

"Majoritatea tinerilor din satele din România pleacă. Noi nu avem un program pe agricultură care să îi integreze în familie, să nu mai fie nevoiţi să plece în Anglia sau în Germania. Întotdeauna s-au făcut programe pentru tânărul fermier, dar gândiţi-vă că acel tânăr fermier este integrat într-o familie, cu suprafeţe limitate de teren. De ce nu se gândesc proiecte care să ajute familia, să stimuleze fermele de familie. Iar în ceea ce priveşte finanţarea, pe lângă fondurile europene, ne-ar trebui nişte cooperative de credit care să ne permită să ne împrumutăm cu dobânzi mici", a spus unul dintre fermierii prezenţi.

Oamenii au mai spus că ,dacă pe perioada pandemiei de coronavirus nu ar fi fost ţinute pieţele şi târgurile deschide, în acest moment ar fi fost în faliment.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat, luni dimineaţa, la o întâlnire cu legumicultori şi cetăţeni din comuna Işalniţa, judeţul Dolj, alături de Ştefan Stoica - preşedintele PNL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, Alexandru Gîdăr - candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Nicolae Giugea - candidatul PNL la Primăria Craiova, ministrul Tineretului şi Sportului - Ionuţ Stoe, candidatul PNL la Primăria Işalnita - Paul Alin Dragu. Oros va merge şi în localitatea Calopăr, unde va inspecta lucrările la sistemul de irigaţii din zonă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ba jegule ,tu vorbesti?

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb