Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

ALUKÖNIGSTAHL GMBH:"Mari provocări în industria aluminiului"

E.O.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Construcţii /

"Mari provocări în industria aluminiului"

Industria aluminiului se confruntă cu mari provocări, atrage atenţia Alukönigstahl GmbH, care activează în domeniul profilelor şi sistemelor din aluminiu, oţel şi PVC. Sursa citată arată: "Situaţia pe piaţa de materii prime îşi continuă mişcarea volatilă. La aceasta se adaugă şi un curs de schimb USD/Euro fluctuant. Conform raportului Fast Markets, stocurile firmelor listate la bursa LME (n.r. London Metal Exchange) au ajuns la 2,7 milioane tone de la nivelul de 7,6 milioane de tone în 2014. Situaţia stocurilor este şi mai dramatică pe pieţele Asiei. Rezultatul este un preţ de achiziţie greu de estimat pentru aluminiu. Cert este că previziunile IMF prevăd o tendinţă de creştere continuă până la primul trimes­tru al anului 2022".

Discuţiile privind evoluţia preţului profilelor de aluminiu se află pe ordinea de zi, conform Alukönigstahl GmbH, care subliniază: "Şi în urmă cu zece ani au existat fluctuaţii ale preţurilor, însă în alte condiţii. Până în prezent, o fluctuaţie a preţului materiilor prime cu aproximativ zece procente apărea adesea sub forma unei evoluţii lente şi într-o perioadă de timp de mai multe luni. În ultima perioadă însă, am observat fluctuaţii de zece procente în ritm zilnic - în trecutul apropiat, chiar şi în decurs de cateva ore".

Reprezentanţii companiei citate consideră că ajustările de preţuri din prezent trebuie să se facă din perspectiva unei tendinţe previzibile, nu dintr-un aspect concentrat pe o zi calendaristică: "Ultima noastră ajustare de preţuri în domeniul construcţiilor metalice a avut loc în Ianuarie 2018. Conform faptului cunoscut, respectiv măsurile SUA, s-au schimbat multe din punct de vedere geopolitic dar, din păcate, şi din punct de vedere economic, în special prin sancţiunile impuse de Donald Trump împotriva Rusal şi, mai nou, şi impotriva UE. (...) Este adevarat că, după anunţul lui Oleg Deripaska - acţionarul principal Rusal, de a-şi reduce semnificativ acţiunile deţinute, situaţia s-a ameliorat puţin, însă preţurile nu au coborât nici pe departe la nivelul lor anterior. În prezent nu este clar sub ce formă şi în cât timp se va găsi o soluţie pentru Rusal. Termenul limită al SUA în această privinţă este sfârşitul lunii Octombrie 2018. Există două posibile scenarii.

Conform primului scenariu, nu se gaseşte o soluţie pentru Rusal, iar Europa va avea, cel puţin temporar, o problemă masivă privind aprovizionarea cu aluminiu. Evoluţia preţului va avea o traiectorie ascendentă şi imprevizibilă şi va fi cu siguranţă o creştere puternică.

Deşi sperăm că eforturile politice şi diplomatice, la cel mai înalt nivel european, vor reuşi să prevină acest scenariu, până la data decisivă de la sfârşitul lunii octombrie 2018 ne putem aştepta în continuare la fluctuaţii foarte mari pe bursă. Este de aşteptat ca în această perioadă zvonurile şi speculaţiile să influenţeze bursele.

În scenariul al doilea, dacă se găseşte o soluţie pentru Rusal şi Europa nu are probleme de aprovizionare, se presupune o stabilizare a LME. Însă, chiar şi în acest scenariu, din perspectiva actuală, rămâne valabilă incertitudinea.

Pe scurt, motivele nesiguranţei şi aşteptării de creştere a preţului sunt:

- Creşterea explozivă pe London Metal Exchange (LME) în decurs de trei zile, în aprilie 2018, deşi între timp a scăzut, nu a revenit la nivelul de plecare;

- Creşterea explozivă a preţului de transformare a lingoului (aluminiu pur) în bilete (aliaj) în aprilie 2018;

- Fluctuaţia relativ mare a cursului de schimb Euro/Dolar;

- Scăderea stocurilor la LME şi nesiguranţa aprovizionării în Europa ca urmare a pierderii cantităţilor Rusal".

În urma multor analize, calcule şi discuţii cu specialiştii, rezultă o posibilă marjă de creştere între 8 şi 17 procente, care, în viitorul apropiat, se va reflecta în preţul tuturor furnizorilor de sisteme de aluminiu, atrage atenţia Alukönigstahl GmbH.

Înfiinţată în 1864, compania acoperă 17 ţări Sud-Est europene, având o cifră de afaceri de peste 300 milioane de euro (în 2014).

Din 1995, a fost înfiinţată filiala din România, cu sediul şi depozitul central în Bucureşti şi un birou tehnico-comercial în Cluj. Alukönigstahl asigură partenerilor săi locali sisteme de profile Schuco din aluminiu pentru ferestre şi uşi, pereţi cortină şi luminatoare; sisteme din PVC profile Schuco pentru ferestre şi uşi, sisteme de profile din oţel Jansen pentru ferestre şi uşi, pereţi cortină şi luminatoare; documentaţie tehnică completă pentru producerea tâmplăriei; consultanţă pentru alegerea soluţiei optime din punct de vedere tehnic şi financiar pentru un proiect.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Excellent, perspective bune or alro.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Se pare ca Alro poate fi privit ca o investitie pe termen lung !

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS