Am putea exporta în Turcia ovine vii din 19 judeţe

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 septembrie 2013

Am putea exporta în Turcia ovine vii din 19 judeţe

România ar putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenite din 19 judeţe, după ce Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica lista acestor judeţe libere de scrapie, cel mai probabil la finele lunii septembrie, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. "'Sunt mari şanse ca Oficiul Internaţional pentru sănătatea animalelor să publice la sfârşitul lunii septembrie în buletinul oficial cele 19 judeţe din România în care boala nu a fost depistată şi de unde s-ar putea efectua exporturi. Sunt îndeplinite toate condiţiile, astfel încât Turcia să nu mai aibă motiv să spună că nu putem să exportăm ovine vii, carne de ovine sau de taurine sau să realizăm tranzit prin Turcia, care este foarte important pentru export în ţările arabe", a spus Mănăstireanu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că în întâlnirile tehnice avute cu partenerii turci s-a decis ca, în prima şedinţă a Comisiei mixte româno-turce, care va avea loc fie în România, fie în Turcia, să se trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii şi de carne în Turcia. "Din partea României s-au parcurs toţi paşii care au fost ceruţi de Turcia, şi anume am anunţat la Oficiul Internaţional pentru sănătatea animalelor, respectiv OIE, judeţele care sunt libere de scrapie ca să putem să exportăm ovine vii în Turcia. La discuţiile pe care le-am avut recent la Ministerul Agriculturii s-a convenit ca şedinţa primei Comisii mixte româno-turce care va avea loc fie la Ankara, fie la Bucureşti, să trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii şi de carne în Turcia, dar şi tranzitul. Încă nu s-a stabilit data, dar probabil se va stabili în cadrul vizitei oficiale, la nivel de prim-ministru, care va avea loc în Turcia", a explicat şeful ANSVSA.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă - EST) au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, fiind produsă de un agent infecţios, dar care nu este periculoasă pentru om. Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În perioada 2002-2013, boala a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete. În anul 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb