ANALIŞTII BCR:"Guvernul a acoperit până acum 75% din necesarul brut de finanţare pe 2020"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 01 septembrie 2020

"Guvernul a acoperit până acum 75% din necesarul brut de finanţare pe 2020"

Ministerul de Finanţe a acoperit până în prezent 75% din necesarul brut de finanţare din acest an, arată analiştii BCR într-un raport de analiză. Aceştia prognozează că Guvernul va accelera cel mai probabil împrumuturile în ultimele patru luni din an pentru a acoperi şi restul necesarului de finanţare din 2020, estimat la 36 de miliarde de lei.

Analiştii BCR notează: "Până în prezent a fost acoperit aproximativ 75% din necesarul brut de finanţare din acest an, calculat cu un deficit de 91 de miliarde lei conform rectificării bugetare din august. Nevoia de finanţare din ultimele patru luni ale anului este consistentă, estimată la 36 miliarde lei, ceea ce sugerează o posibilă creştere a volumelor împrumutate din piaţă în lunile următoare de la minimul atras în luna august. Alternativa este reducerea rezervei de lichiditate (bufferul în valută - n.r.) a Ministerului Finanţelor Publice".

La un necesar de finanţare rămas de 36 de miliarde de lei Guvernul ar trebui să împrumute lunar 9 miliarde de lei.

Situaţia bugetară este una complicată în condiţiile în care, şi pe fondul contracţiei economice, după primele şapte luni cheltuielile cu salariile din sectorul public şi cu pensiile au ajuns la peste 96% din încasările la buget (fără donaţii de la UE - care s- au ridicat la 10 miliarde de lei la finele lui iulie). Unii economişti prognozează deja că guvernul va majora TVA în 2021.

Joi, Ministerul de Finanţe a împrumutat 430 de milioane de lei de pe piaţa internă pe o cerere ridicată din partea finanţatorilor. Analiştii mai notează că guvernul s-a împrumutat în august, în lei, mai puţin decât era programat. Aceştia evidenţiază însă şi licitaţia în euro organizată săptămâna trecută de MFP.

"Licitaţia (de joi a) Ministerului Finanţelor Publice pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2023 s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor. Cererea totală a fost de 1,113 miliarde lei, la un volum planificat a fi împrumutat de minister în prospectul de emisiune de 400 milioane lei. La final, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 430 milioane lei, la un randament mediu de 3,25%. Luna august s-a încheiat cu un volum al împrumuturilor atrase din piaţă de 2,52 miliarde lei (73% din suma anunţată la începutul lunii în prospectul de emisiune) şi 495 milioane euro tot de pe piaţa internă", mai punctează analiştii BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

05 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9254
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1035
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7030
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro