ANALISTUL ECONOMIC AURELIAN DOCHIA ANTICIPEAZĂ:"Majorarea taxelor şi impozitelor, inevitabilă în viitorul apropiat"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iulie 2018

"Majorarea taxelor şi impozitelor, inevitabilă în viitorul apropiat"

Conform Eurostat, avem cel mai mare deficit guvernamental din UE

Majorarea unor taxe şi impozite, într-un orizont de timp apropiat, este inevitabilă, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, în primele trei luni ale anului, deficitul guvernamental a marcat o creştere faţă de ultimul trimestru din 2017, după cum arată datele Oficiului European de Sta­tistică (Eurostat).

Analistul economic ne-a declarat, vineri: "Ca să depăşim această situaţie există câteva soluţii. Pe de o parte, putem încerca să controlăm cheltuielile bugetare, însă nu putem să umblăm la niciuna dintre aceste cheltuieli, mai ales că 2019 este an electoral, iar cealaltă soluţie vizează majorarea unor impozite şi taxe (nici această măsură nu este populară într-un an electoral, dar cred că undeva se va face, indiferent că va fi spre sfârşitul lui 2019, sau că va fi în 2020, după alegeri. Este greu de crezut că există altă soluţie".

Domnul Dochia este de părere că deficitul bugetar s-a majorat în raport cu anul trecut, în primul rând, pentru că au crescut atât cheltuielile bugetare - s-au majorat salariile, pensiile şi ajutoarele sociale - cât şi investiţiile, în prima parte a cestui an, spre comparaţie cu 2017, când au fost la un nivel extrem de scăzut.

"Asta face ca anul acesta situaţia să fie, poate, mai îngrijorătoare decât anul trecut, pentru că la sfârşitul lui 2017 s-a putut regla deficitul final, prin tăierea investiţiilor. Acum nu se mai poate apela la asta şi există un risc mare, de care a vorbit, de altfel, toată lumea, şi oficial şi neoficial, acela de a depăşi pragul de 3% din PIB. Sigur, investiţiile sunt de dorit, dar trebuie să ai surse ca să le realizezi, iar ale noastre sunt inexistente. În plus, faptul că avem un deficit înseamnă că ne împrumutăm şi de aici avem bani pentru salarii şi pensii mărite, investiţii", a adăugat sursa citată, subliniind că inclusiv Comisia Europeană consideră că deficitul nostru bugetar va depăşi pragul de 3% din PIB.

Începând cu cel de-al treilea trimes­tru al anului, direcţia spre care se îndreaptă ţara noastră, în ceea ce priveşte deficitul, va fi clară, însă guvernanţii nu vor mai avea alternativa să sis­teze investiţiile la final de an, ca să facă ajustări şi să nu depăşească limita, aşa cum au făcut anul trecut, motiv pentru care nici anul 2019 nu arată încurajator, spune domnul Dochia, explicând: "Problema nu este doar pentru 2018. Ceea ce se întâmplă acum înseamnă că pornim cu un deficit des­tul de mare din anul anterior, iar toate cheltuielile pe care le face bugetul sunt obligatorii pentru că, dacă e vorba de salarii şi pensii, nu poţi să vii «mâine» şi să spui că le reduci. Anul viitor va fi, aşadar, şi mai dificil".

În timp ce în Uniunea Europeană şi în zona euro deficitul guvernamental a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, în România deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre, cu 1,9 puncte procentuale, de la un deficit de 2,3% din PIB în trimestrul patru 2017, până la un deficit de 4,2% din PIB în primele trei luni ale acestui an, transmite Eurostat, citat de Agerpres.

În zona euro, deficitul guvernamental s-a situat la 0,1% din PIB în primul trimestru din 2018, în scădere faţă de 0,6% în precedentele trei luni, în timp ce în Uniunea Europeană deficitul guvernamental s-a situat la 0,5% din PIB, în scădere faţă de 0,6%.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat în România (4,2% din PIB), Franţa (2,5%) şi Marea Britanie (1,9%), iar cel mai ridicat excedent guvernamental a fost în Malta şi Olanda (ambele cu 2,5%) şi Bulgaria (2,4%).

În primul trimestru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, zona euro a înregistrat un excedent de 0,5% din PIB, de la un deficit de 0,1% din PIB în ultimele trei luni din 2017, în timp ce în Uniunea Europeană a avut un excedent de 0,1% din PIB, similar cu precedentele trei luni.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2017, s-a înregistrat în Danemarca (3,2% din PIB), Luxemburg (2,9% din PIB) şi România (1,9% din PIB), iar cel mai ridicat excedent guvernamental a fost în Ungaria (3,4%), Letonia (2,9%) şi Bulgaria (2%).

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. musiu Dochia, fost mare si atre la feseneu, mataluzza, vorba lui Moromete, pe ce te bazezi ? si cu ce te ocupi ? cine te plateste sa analizezi ?

  1. Sunt unii psihologi care susțin că persoanele care se piaptănă de la urechea stângă sprea urechea dreaptă pentru a-și pune în valoare calitățile capilare sunt extrem de sincere și de încredere.

   Am avut și un președinte cu exact aceleași calități. Acceptarea și nedenaturarea realității sunt pilonii de bază ai acestor persoane de totală încredere. Generozitatea morală și bogăția perciunilor sprijinități de bolta craniană, mă rog, aș putea continua așa la infinit, asemeni semnalelor de alarmă trase continuu de Dochia din aprilie 2011. Martie 2011 a fost ultima lună de creștere sustenabilă constatată de sincerul Dochia. 

  ...

  Tovarase Dochia, zici ca deficitul a crescut din cauza ca s-au majorat salariile, pensiile.

  De armament nu zici chiar nimic?

  Deci 10 miliarde in plus care se duc catre salarii si pensii sunt nasoale, dar aceleasi 10 miliarde care se duc catre armement sunt OK si pot fi trecute cu vederea??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro