ANEVAR:Studiile pentru stabilirea valorilor impozabile ale proprietăţilor vor genera situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate

S.B.
Miscellanea #Construcţii / 1 iulie

Studiile pentru stabilirea valorilor impozabile ale proprietăţilor vor genera situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România a emis un punct de vedere cu privire la discuţiile din spaţiul public cu privire la schimbarea sistemului de impozitare a proprietăţilor imobiliare prin care valoarea impozabilă va fi preluată din "Grila notarilor", afirmând că studiile pentru stabilirea valorii impozabile a proprietăţilor vor genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situaţie care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăţi statului în stabilirea şi colectarea impozitelor.

"Documentul invocat se numeşte "Studiu de piaţă" şi, conform Codului fiscal, trebuie să conţină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent.

Conform modificării Codului fiscal din decembrie 2021, prin Legea nr. 308/2021, elaborată fără consultarea ANEVAR, "Studiul de piaţă va fi întocmit de către experţi evaluatori autorizaţi". Astfel, precizăm că aceste studii de piaţă care se vor întocmi pentru anul 2023 sunt asimilate analizei pieţei imobiliare şi nu includ niciun proces de estimare a valorii proprietăţilor, ci doar o prezentare din informaţiile publice a datelor privind preţurile minime consemnate în anul anterior.

Trebuie evidenţiat faptul că în zonele unde nu există pieţe active (în care nu sunt înregistrate tranzacţii) sau pe segmentele de piaţă unde nu au fost tranzacţii, studiile nu vor prezenta valori.

Considerăm că utilizarea acestor studii pentru stabilirea valorilor impozabile a proprietăţilor va genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situaţie care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăţi statului în stabilirea şi colectarea impozitelor.

Opinăm că sistemul actual de estimare a valorilor impozabile poate fi adaptat astfel încât să se asigure obiectivele asumate prin PNRR de trecere a valorii impozabile spre valoarea de piaţă, dar nu prin utilizarea studiilor de piaţă menţionate în Codul fiscal şi ne exprimăm disponibilitatea acordării sprijinului în aceste demersuri" spun cei de la ANEVAR.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Cine garanteaza ca "grila notarilor" nu este plina de greseli, inexactitati, manarii si abuzuri.

  O sa ajunga romanii sa plateasca pentru o cocioaba cat pentru un palat, daca asa figureaza in "grila" la notari. 

  Prima data trebuie publicata grila notarilor, daca nu o fi secret de stat, ca sa stim care este valoarea din grila.  

  Apoi, daca sunt greseli, trebuie sa existe o cale legala de a rectifica "grila" .

  Ca daca nu, vai de noi.  

  1. De ce vai de noi?? Vai de ei PNL si PSD cu ideile lor crete emanate de Catiu min. finantelor de la PSD.. Pe ei si pe mama lor....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro