APCE: "Prosumatorii au creditat gratis si fără dobânda, doar in 2023, furnizorii de energie cu peste 50 milioane de Euro"

T.B.
Macroeconomie / 15 aprilie

APCE: "Prosumatorii au creditat gratis si fără dobânda, doar in 2023, furnizorii de energie cu peste 50 milioane de Euro"

Cum au ajuns prosumatorii sa crediteze furnizorii?

În 2021, conform OUG 143: "prosumatorii au la dispoziţie energia injectată pe o perioadă de maxim 24 de luni", se arată într-un comunicat al APCE, remis redacţiei.

În urma unei interpretări discutabile a legislaţiei în vigoare, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a impus prosumatorilor o perioadă obligatorie de 24 de luni pentru a beneficia de contravaloarea energiei injectate în reţea, conform sursei.

Aceasta decizie a generat o " linie de credit" gratuita in favoare furnizorilor de peste 50 milioane de Euro, informează sursa.

Diferenţa între preţul energiei active la preţul de contract al furnizorilor şi energia ce ar urma să fie plătită după 24 - 48 de luni este uriaşă, indică sursa.

Potrivit datelor obţinute de către Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România de la ANRE, cantitatea totală de energie electrică injectată în reţea de către prosumatori în anii 2022 şi 2023 se ridică la aproximativ 660 GWh, menţionează sursa.

O parte din aceasta energie a fost vândută de furnizori la preţuri ridicate, de până la de doua sau trei ori mai mari decât preţul de achiziţie de la prosumatori, generând un venit substanţial pentru furnizori, precizează sursa.

Practic, toţi furnizorii cu care au avut contract prosumatorii, au vândut mai departe, instantaneu această energie activă, încasând banii lunar de la clienţii lor si compensare de la Stat, se mai arată în comunicat.

În ultimul an, furnizorii de energie au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de euro pentru întârzierea sau neemiterea facturilor către prosumatori. Cu toate acestea, cifrele dezvăluie că în practică, furnizorii au continuat intarzierea emiterii facturilor prelungind astfel "linia de credit" gratuită.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (A.P.C.E.) atrage atenţia asupra faptului că această practică de "creditare gratuită" trebuie să înceteze, iar legislaţia în domeniu trebuie revizuită în consecinţă. În prezent, energia injectată în surplus de către prosumatori şi comercializată de către furnizori nu este plătită în luna următoare, aşa cum ar trebui, dar este încasată de furnizori de la clienţii lor, potrivit sursei.

Aberaţia legislativă care favorizează furnizorii de energie prin creditare gratuită cu sume enorme trebuie eliminată prin legislaţie primară, transmite Dan Pîrşan, Preşedinte Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o mare potlogarie . Statul prin potentati foloseste 2 ani banii opmului ptr a da salarii nesimtitye la electrica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb