Asociaţia Burselor Europene de Energie avertizează că plafonarea preţului gazelor va efecte contrare

V.G.
Internaţional / 21 noiembrie 2022

Asociaţia Burselor Europene de Energie avertizează că plafonarea preţului gazelor va efecte contrare

Principalele burse de energie au avertizat că o programată plafonare a preţului gazelor naturale reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii aprovizionării şi stabilităţii financiare a regiunii şi de asemenea nu va ajuta foarte mult la atingerea obiectivului propus, privind reducerea costurilor cu energia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Planul Comisiei Europene, care urmează să propună săptămâna aceasta o limită asupra preţurilor de referinţă la gaze naturale, va avea efecte potenţial irevocabile negative asupra funcţionării pieţelor energetice din regiune, care vor persista cu mult dincolo de actuala criză, a apreciat Asociaţia Burselor Europene de Energie (EUROPEX), într-o scrisoare comună.

Bloomberg precizează însă că Executivul comunitar nu a dezvăluit încă detaliile concrete ale mecanismului său de plafonare a preţurilor la gaze.

Însă, formula de lucru avută în vedere pentru plafonarea preţurilor nu ţine cont de riscurile potrivit cărora ar putea să îi împingă pe participanţii de pe bursele de energie să se îndrepte spre tranzacţiile over-the-counter, unde există semnificativ mai puţină transparenţă şi un risc mai mare de default, susţine Europex. Mecanismul Comisiei este posibil să crească în mod semnificativ cerinţele de garanţii, adaugă EUROPEX, care menţionează faptul că o astfel de situaţie a redus dramatic lichiditatea în perioada de vârf a crizei energetice.

"Suntem îngrijoraţi că această propunere va avea efectul contrar şi va duce la o deteriorare a securităţii aprovizionării. Indiferent dacă este o formă dură sau una relaxată, un plafon restricţionează capacitatea participanţilor de pe piaţă de a intra într-o tranzacţie la un preţ pe care ambele părţi sunt dispuse să îl accepte", a spus Tobias Paulun, director de strategie la European Energy Exchange AG.

Traderii şi companiile de utilităţi ar putea să nu îşi acopere producţia şi consumul în cadrul contractelor TTF pentru luna următoare, şi în schimb să îşi echilibreze poziţiile prin tranzacţii pe piaţa spot, susţine EUROPEX. Aceasta ar pune presiuni considerabile asupra pieţelor spot şi nu există nicio certitudine că va lăsa neafectată securitatea aprovizionării.

Pe lângă ameninţarea că va reduce lichiditatea, bursele de energie urmează să piardă din venituri dacă traderii se mută pe pieţele over-the-counter. Tranzacţiile la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos şi la Intercontinental Exchange Inc au scăzut în ultimul an, pe măsură ce criza energetică s-a agravat.

Comisia Europeană a promis măsuri de siguranţă pentru a se asigura că instrumentul temporar poate fi rapid suspendat, dacă devine un risc la adresa securităţii aprovizionării. Cu toate acestea, o astfel de măsură nu ar fi niciodată suficient de rapidă pentru a preveni aceste riscuri, a spus Tobias Paulun.

EEX, membră a EUROPEX, a propus alte măsuri destinate diminuării preţurilor ridicate la gaze, precum programe de sprijin de lichiditate sau garanţii de stat pentru a obţine colateralul necesar, şi chiar sprijin direct pentru consumatori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dorel de la Bruxel!

    E de bine! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb