Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Australia face apel la băncile mici să distrugă oligopolul "Big Four"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Australia face apel la băncile mici să distrugă oligopolul "Big Four"

Guvernul australian a făcut apel, la finele săptămânii trecute, la mai multe bănci din ţară să încerce să elimine oligopolul din industria de profil, după ce ministrul Finanţelor, Scott Morrison, a declarat că dominaţia "Big Four" pe piaţa creditelor a fost în detrimentul clienţilor.

Afirmaţiile lui Morrison demonstrează că guvernul conservator australian are un ton din ce în ce mai ridicat faţă de o industrie pe care a susţinut-o iniţial, însă la adresa căreia au apărut acuzaţii de fraudă, înşelăciune şi evaziune fiscală.

"Este nevoie de mai mulţi jucători pe piaţă", a spus Morrison într-un discurs adresat reprezentanţilor industriei construcţiilor, adăugând: "Ce înseamnă acest lucru pentru client este simplu: împrumuturi mai ieftine, produse mai ieftine".

Cei mai mari patru creditori din Australia sunt Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corp., Australia & New Zealand Banking Group Ltd. şi National Australia Bank Ltd. Împreună, aceste bănci controlează aproximativ 80% din depozitele şi împrumuturile din ţară, devenind astfel unele dintre cele mai profitabile bănci din lume.

Purtătorii de cuvânt ai Commonwealth Bank of Australia, Australia & New Zealand Banking Group şi National Australia Bank nu au fost disponibili pentru comentarii, potrivit Reuters. În schimb, oficialii Westpac Banking au declarat că banca a sprijinit măsurile guvernamentale de îmbunătăţire a concurenţei.

Recentele dezvăluiri ale anchetei în derulare a Comisiei Regale asupra sectorului financiar australian au făcut ca cele patru mari bănci să piardă, împreună, 17 miliarde de dolari aus­tralieni (12,53 miliarde de dolari SUA) din valoarea de piaţă, de la începutul lunii februarie, când a fost lansată investigaţia.

Morrison s-a opus iniţial cererilor de anchetă, spunând că reglementările existente sunt suficiente, însă ulterior au apărut scandaluri privind băncile în cauză, care l-au determinat să-şi schimbe poziţie către sfârşitul anului 2017.

"Băncile au făcut această mizerie", a spus Morrison, menţionând: "Ele ar trebui să joace un rol cheie în procesul de curăţenie".

Vineri, guvernul australian a publicat un raport asupra sectorului bancar elaborat de Comisia de Productivitate, care a arătat că băncile care nu au dezvăluit bonusurile acordate brokerilor ipotecari sau planificatorilor financiari pentru comercializarea produselor lor au avut rezultate slabe în privinţa clienţilor.

Raportul arată că Autoritatea de Reglementare Prudenţială Australiană (APRA) nu a stimulat suficient concurenţa, astfel că recomandă măsuri de diminuare a puterii celor patru mari bănci pe piaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Noi am avut Electrica, Cfr ... si li s-au părut prea mari unora, acum au trecut pe nesimțite în mână altora.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS