Austria a sesizat Curtea de Justiţie a UE împotriva creării de către CE a etichetei "verzi" pentru energia nucleară

F.D.
Internaţional / 7 octombrie

Austria a sesizat Curtea de Justiţie a UE împotriva creării de către CE a etichetei "verzi" pentru energia nucleară

Guvernul austriac a sesizat astăzi Curtea de Justiţie a UE împotriva creării de către Comisia Europeană a etichetei "verzi" pentru energia nucleară, relatează AFP, conform Agerpres.

Ţara alpină, care are o poziţie fermă împotriva energiei nucleare, critică de la început acest proiect şi şi-a anunţat de mai mult timp intenţia de a declanşa o acţiune în instanţă.

Cotidianul Kurier a anunţat depunerea acestei plângeri fără a menţiona sursa, subliniind că are puţin şanse de reuşită.

În pledoaria sa, guvernul invocă vicii de procedură şi faptul că executivul UE nu este abilitat să ia decizii politice de o asemenea amploare, precizează jurnalul.

Ministerul Mediului a refuzat să confirme informaţia, reamintind totuşi că "poziţia sa nu s-a schimbat". O conferinţă de presă urmează să aibă loc luni pe această temă, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru France Presse.

Contactată în acest sens, CJUE nu a răspuns până în prezent.

Ministrul Leonore Gewessler a denunţat la începutul anului, când Bruxellesul a prezentat textul, "pagubele importante asupra mediului" provocate de energia nucleară. Din punctul ei de vedere, energia nucleară este "una a trecutului".

Recunoaşterea rolului energiei nucleare şi a gazului în lupta împotriva încălzirii climatice a suscitat, de asemenea, indignarea organizaţiilor ecologiste, care denunţă o operaţiune de "greenwashing".

Textul, aprobat în iulie de Parlamentul European, ar urma să permită mobilizarea de fonduri private către activităţi care reduc emisiile de gaz cu efect de seră. El se numără printre măsurile luate pentru atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon în UE până în 2050.

Bazat pe rapoartele experţilor, textul clasifică drept "durabile" anumite investiţii pentru producţia de electricitate în centrale nucleare sau în centrale de gaz, cu condiţia ca ele să mobilizeze tehnologiile cele mai avansate.

Dintre statele membre UE, numai opt ţări, între care Germania, Austria şi Luxemburg, şi-au exprimat opoziţia faţă de "taxonomie", departe de "supermajoritatea" de 20 de ţări necesară pentru a bloca proiectul.

Acesta este însă apărat de Franţa şi de numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est care susţin că energiile regenerabile au o producţie intermitentă şi nu vor permite, ele singure, să se răspundă la nevoile de electricitate.

Austria are particularitatea de a fi interzis în 1978 exploatarea energiei nucleare, o măsură ridicată la rang de principiu constituţional în 1999.

Statul cu o populaţie de 9 milioane de locuitori obţine în prezent peste 75% din electricitatea sa din resurse regenerabile, în principal datorită unui bogat potenţial hidroelectric.

Acesta continuă totuşi să importe electricitate produsă de centrale nucleare pentru a-şi acoperi nevoile energetice.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro