Revista BURSA Construcţiilor

AVOCATUL ADRIAN CUCULIŞ:"Justiţia emite în premieră un cumul de decizii împotriva unei bănci"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 aprilie 2016

"Justiţia emite în premieră un cumul de decizii împotriva unei bănci"

Judecătoria Braşov obligă Banca Transilvania să elimine clauze abuzive din unele contracte de credit, să restituie bani debitorilor şi să oprească executarea silită

Banca nu a formulat un punct de vedere până la închiderea ediţiei

Cuculiş: "Clienţii nu vor mai datora nimic băncii, pentru că împrumutul s-a prescris"

Judecătoria Braşov a decis, luni, într-un proces deschis de unii clienţi împotriva Volksbank, preluată de Banca Transilvania, că instituţia de credit trebuie să elimine unele clauze abuzive din contractele de credit în cauză, urmând să restituie debitorilor sumele încasate abuziv şi să stopeze procesul de executare silită.

Avocatul Adrian Cuculiş susţine că, întrucât vorbim de un cumul de hotărâri judecătoreşti în aceleaşi dosare, avem de-a face cu o premieră în domeniu.

Potrivit deciziei publicate pe site-ul instanţei, Judecătoria Braşov a stabilit: "(...) Înlătură din Convenţia de Credit (...) clauzele (...) cu privire la care s-a constatat caracterul abuziv. (...)

Anulează formele de executare emise (...) în dosarele de executare (...). Dispune încetarea executării silite. Obligă pe intimate să restituie (...) suma de 2.489,34 CHF, reprezentând suma achitată cu titlu de comision de acordare nedatorat pentru perioada 25.06.2007- 16.08.2011. Obligă pe intimate să restituie (...) suma de 216,46 CHF, reprezentând suma achitată cu titlu de dobândă nedatorată (...), la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării sumei nedatorate şi până la data plăţii efective a acestui debit".

Avocatul Cuculiş consideră: "Decizia dată de către Judecătoria Braşov este nu doar extrem de corectă, dar şi spectaculoasă, având în vedere curajul de a interveni concret în două contracte de credit pline de clauze abuzive, ca, mai apoi, să oblige banca să restituie şi sumele de bani încasate, dar şi să anuleze executarea silită".

Domnia sa ne-a spus că va merge mai departe cu procesele, în calitate de apărător al clienţilor, solicitând să fie restituite şi sumele poprite de bancă după ce a început procesul de executare silită.

De asemenea, avocatul ne-a precizat că debitorii nu vor mai fi obligaţi să dea bani băncii, întrucât termenul pentru plata creditului s-a prescris: "Dacă şi soluţia finală va fi de anulare a executării, atunci debitorul nu va mai achita nimic băncii din creditul de zeci de mii de franci, pentru că au trecut deja trei ani de când acesta a făcut ultima plată către bancă, iar, conform art. 709 puncul (3) din Codul de Procedură Civilă, prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea".

Banca Transilvania, care, odată cu achizionarea Volksbank, a preluat inclusiv litigiile acesteia, nu ne-a transmis punctul său de vedere pe subiect, până la închiderea ediţiei.

Opinia Cititorului ( 23 )

 1. reclama pentru avocati - macar de ar fi platita

  1. E bine sau rau nu pot sa imi dau seama ?

  Nu merita aceasta banca FALIMENTUL ?Neclntrolat, doar faliment sa fie.

  BT inca nu a scos clauzele abuzive din contractele fantomei Volksbank ? 

  Sa plateasca pana la os !!! Eu spun ca nu  

  trebuia sa cumpere aceasta banca, dar  

  sediile, rusi au fugit de sediul din Romania 

  ca e praf. 

  Cred ca mai sunt cel putin 30 000 de  

  contracte chf, eu cred ca poate sa bage in 

  faliment si BT in timp. 

  Felicit din toata inima pe cel EXECUTAT ca  

  a avut curaj, bani , nervi de otel. 

  Felicit Avocatul Adrian Cuculis ! 

  Te rog frumos EXECUTATULE mergi pana in panzele albe ! De ce nu ati cerut daune morale si daune materiale ? Nu ati primit ? O viata avem cred ca aceasta banca Volksbank ti-a luat tineretea, cei mai frumosi ani din viata. 

  Parerea mea prin ce ai trecut cu creditul acesta chf trebuie sa te despagubeasca moral cineva, poate banca fantoma Volksbank, poate BT lacoma (pe creditele Volksbank), poate Bnr-ul, poate Statul Roman ca nu a facut legi sa previna asa ceva ( inteleg ca doar in Europa de Est e problema chf). 

  Daca s-a trecut peste decizia mea intr-o democratie si au ajutat neconditionat bancile, ajutor de stat, bail in, out, tiparire de moneda, neobligarea Statului Roman de a scoate Clauzele abuzive din contracte la recomandarea FMI. Eu cred ca si Fmi-ul poti sa ii dai in judecata pe aceasta chestie. 

  EXECUTATULE iti multumesc ca ai trimis Bursei cazul tau! 

  Nu am credit.

  + executarea pe diferenta pe viata !

  Alo domnu mancator de hartia' 

  E cred ca al treilea avocst care castiga contra bancilor. Acesta, unul din Alba, Piperea ( din cate stiu eu).

  Devin din ce in ce mai multi avocati care castiga in premiera cu bancile, ii felicit. 

  Se fac tabere intre avocati ? Uni tin cu clienti alti cu bancile ? 

  Turca &Zbarcea si asociati inteleg ca reprezinta bancile. A reprezentat vre-un client chf ? Rezultatul?

  1. ce premiera, bre? cu bancile poti castiga si tu, fara avocat, cand este vorba de clauze abuzive. Acestea sunt definite destul de clar in reglementarile europene.

   A mai castigat cineva asa ceva in tara?

   Trebuie sa traduc l romana ca pt cititori Can can ? 

  Deciziile luate in aceste cauze ar trebui sa se aplice si celorlate banci.

  1. Teoretic da practic nu ca suntem in Romania.

   Domnul Diosi - Otp a spus "daca instanta o sa ne oblige o sa facem". 

   Concluzia o tragi singur. 

  Hai, clauzele abuzive se discuta, se judeca, e clar, se corecteaza.

  Dar cum sa nu-ti platesti datoria ? 

  Unde ajungem ? 

  Avocatul cred ca isi face reclama ca la prosti, adica perioada procesului suspenda prescriptia. 

  Si oricum, s eprescrie poate numai partea legata de abuziv, nu creditul in sine, ca atunci sa plateasca aia care au tinut proscesul 3 ani.

  1. Serios? E o nebunie? Dar bancile si-au platit datoria?!

   da, si-au platit-o

   Daca consideram clauza abuziva furt cum se pedepseste ?

   Datoria se plateste. 

  trbuie sa se termine odata si odata cu camatari astia ca nu se mai poate bine ar fi fost sa iesim in strada si sa ne cerem dreptul in fata judecatoriilor ca sa judece corect aceste dosare in toata tara

  "termenul pentru plata creditului s-a prescris"

  Cum explica autorul asta?

  Articolul este scris de un avocat sau de Bursa? 

  1. După părerea mea este o decizie aberantă a unor judecători fanfaroni din Brașov. Executarea silită nu are nicio legătură cu clauzele abuzive din contract (drept dovadă că debitorul le-a plătit din moment ce banca le va returna) ci are legătură cu solvența debitorului. Executarea silită trebuie să rămână în picioare, banca să preia casa și gata. Restul creditului este prescris. Dacă nu se întâmplă asta, justiția din România este o mizerie.

   Daca are de restituit x clauze abuzive sa spunem 50 chf/ luna el a ajuns in imposibilitate de plata, executarea ar trebui anulata, despagubit moral, si banca sa ia casa, daune morale sa ii dea un x bani cat considera judecatorul.

   Eu recomand 100 000-1 000 000€/ contract.  

   Domnule, mai citeste, termenul de prescriptie se calculeaza de la momentul efectuarii ultimei plati. Deci instanta a dat solutie corecta.

   Nu cred că ai înțeles. Debitorul a rămas și cu casa și cu creditul prescris. Practic, a luat o casă aproape gratis.

   Si asta este corect?

   Eu am zis la 8.1 că nu mi se pare corect. Instanța ar fi putut anula contractul de credit și obliga debitorul la plata principalului (lăsându-i casa). De asta spun că tribunalul mi se pare că a făcut o mizerie îngrozitoare. Sper să nu ajung vreodată să depind de astfel de judecători.

   Nu cred ca se poate asa ceva - sa ramana cu imobilul si cu creditul anulat. Cred ca e o neintelegere sau o manipulare a avocatului in cauza. Nu cred ca in Romania de azi se poate da o astfel de decizie. Arata mai rau decat colectivizarea....

   vad ca sunteti multi postaci de ai bancilor,vad ca tineti cu LUPUL , EU CRED CA DECIZIA INSTANTEI ESTE UNA FOARTE CORECTA ! nu mai aruncati cu mizerie in justitie ,lasati-o sa-si faca treaba ,ca o face din ce in ce mai bine in ultimul an ! bravo justitia tineti-o tot asa ! in sfarsit se face putine dreptate ptr populatie ,iar voi cei platiti de banci cred ca va fuge ciolanul ! aveti grija cum comentati justitia sa nu cadeti in altele....ca tradatori de tara si de neam !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro