Abonament gratuit

Banca Centrală a Elveţiei ia în calcul utilizarea monedelor digitale pentru tranzacţii bursiere

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Banca Centrală a Elveţiei ia în calcul utilizarea monedelor digitale pentru tranzacţii bursiere

Banca Centrală a Elveţiei a început o colaborare cu operatorul bursier elveţian SIX Group pentru a examina eventuala utilizare a monedelor digitale în tranzacţiile bursiere, potrivit CNBC.

SIX Group a anunţat, marţi, începerea parteneriatului cu Banca Naţională Elveţiană (BNS) pentru a "explora modul în care banii digitali ai băncii centrale ar putea fi folosiţi în decontarea activelor tokenizate între par­ticipanţii la piaţă".

Un astfel de cadru ar putea implica conectarea mecanismului elveţian pentru compensarea plăţilor cu schimbul digital propus de SIX sau emiterea unei versiuni electronice a francului elveţian de la BNS.

Cercetarea va fi realizată la un hub înfiinţat de BNS în parteneriat cu Banca pentru Decontări Internaţionale, un grup umbrelă care cuprinde cele mai mari bănci centrale din lume.

SIX a lucrat la o transformare digitală care să folosească blockchain, tehnologia de bază din spatele criptomonedelor precum bitcoin, pentru a emite şi deconta tranzacţiile cu active digitale.

Un obiectiv major al grupului este "tokenizarea" activelor tradiţionale precum acţiunile şi obligaţiunile - creând în esenţă versiuni digitale ale unor astfel de valori mobiliare - o mutare despre care SIX susţine că ar reduce timpul necesar finalizării unei tranzacţii, de la câteva zile până la mai puţin de o secundă.

Thomas Zeeb, şeful de valori mobiliare şi burse la SIX, a declarat recent pentru CNBC că vede un interes crescut pentru tokenizarea investiţiilor de nişă precum colecţiile de galerii de artă.

"Unele pieţe asiatice sunt foarte dornice să tokenizeze lucruri care sunt legate pasiune", a spus el într-un interviu, luna trecută, adăugând: "Observăm că investiţiile în lucrurile care îi pasionează pe oameni sunt tot mai căutate".

Informaţiile vin în contextul în care platforma Facebook introduce în piaţă propria monedă virtuală, Libra. Principalele bănci centrale globale au luat în calcul crearea propriilor monede digitale, iar banca centrală a Chinei a anunţat recent că este aproape să-şi lanseze propria monedă virtuală.

Totodată, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a propus o alternativă digitală la dolarul american pentru a deveni moneda de rezervă a lumii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie