BANCA MONDIALĂ:Ţara noastră revine în categoria de ţări cu "venituri ridicate"

G.D.
Macroeconomie / 2 iulie

Ţara noastră revine în categoria de ţări cu "venituri ridicate"

Banca Mondială clasifică economiile ţărilor în patru categorii: venituri mici, venituri medii inferioare, venituri medii superioare, venituri mari, potrivit blogs.worldbank.org. Locul ţărilor în clasament este actualizat în fiecare an în data de 1 iulie şi se bazează pe valoarea "GNI per capita" din anul precedent, în acest caz 2021. Măsurătorile sunt exprimate în dolari americani şi sunt determinate utilizând metodologia Atlas, informează DCNews.

Economiile care au trecut într-o grupă superioară sunt Belize, Panama şi România. În timp ce Belize trece de la venituri medii inferioare la venituri medii superioare, Panama şi România au pătruns în categoria ţărilor cu venituri mari. România coborâse în categoria economiilor cu venituri medii superioare anul trecut, din cauza efectelor pandemiei Covid-19, mai precizează sursa citată. Printre ţările europene care rămân în categoria veniturilor medii superioare sunt: Belarus, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru. Ucraina făcea parte în 2021 din grupul ţărilor cu venituri medii inferioare.

Din punct de vedere economic, România are nevoie de puţin peste 100 de ani ca să ajungă Germania din urmă.

Cu un PIB de 218 miliarde de euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia.

România este în acest moment, ca PIB per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german.

Asta înseamnă că, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani.

PIB nominal pe cap de locuitor în România a fost, la finalul lui 2020, de aproape 13.000 de dolari, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale. În aceeaşi vreme, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor. Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei. Evoluţia este, de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei: PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, adică circa un sfert din economia Uniunii Europene.

Decalajele economice, recuperate cel mai bine de România

De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

Cu un PIB de 218 miliarde de euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 miliarde de euro. Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor este mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De unde vine cresterea PIB-ului ?? 80 % din consum. De unde consum ?? De la miliardele de EURO trimisi de cei din Diaspora. La un moment dat s-a facut o analiza in care cei peste 4 milioane de cetateni plecati in afara tari trimiteau miliardele de Euro ..... mai mult decat toate investitiile intrate anual in Romania.Inca exista aceste ''ajutoare'' ,dar ele de la an la an se diminueaza in functie de cum'' populatia ajutorata'' dispare si cetateni plecati isi creaza un viitor afara impreuna cu copii lor.Asa ca fara o strategie de dezvoltare a economiei prin investitii si iar investitii in toate domeniile de dezvoltare care sunt propice Romaniei nu vom putea discuta de o crestere reala a PIB-ului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro