Abonament gratuit

Băncile din Franţa trebuie să-şi majoreze rezervele de capital

Ziarul BURSA #Internaţional /

Băncile din Franţa trebuie să-şi majoreze rezervele de capital

Consiliul pentru stabilitate financiară din Franţa le-a cerut băncilor să deţină capital suplimentar pentru cazul în care firmele nu-şi vor mai putea achita datoriile făcute în această perioa­dă de boom a creditării, transmite Reuters.

Consiliul, care îi include pe guvernatorul Băncii Centrale şi pe ministrul de Finanţe, le-a acordat un an băncilor care operează pe piaţa franceză să-şi construiască un aşa-numit amortizor anticiclic al rezervei financiare (buffer) de 0,5% din activele riscante din Franţa.

În urma acestei noi cerinţe, băncile franceze nu vor accesa pieţele pentru a-şi majora capitalul, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, conform Agerpres.

Deja, în iunie, Consiliul pentru stabilitate financiară a impus un aşa-numit amortizor anticiclic de capital de 0,25% din activele ris­cante ale băncilor din Franţa. În ultimii ani, datoriile corporaţiilor franceze au atins un nivel record, deoarece accesul la finanţare a fost facil. În mod repetat, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a avertizat că, dacă ritmul acordării împrumuturilor nu va încetini, Consiliul va lua în calcul restricţionarea creditării.

Dar cererea pentru credite nu arată niciun semn de încetinire în rândul companiilor franceze, creşterea împrumuturilor bancare acordate firmelor non-financiare depăşind 6% în ianuarie, conform datelor Băncii Centrale a Franţei.

Este una dintre cele mai rapide creşteri ale creditării din zona euro şi chiar mai rapidă decât avansul economiei, care ar urma să se situeze la 1,4% anul acesta, potrivit prognozei Băncii Centrale a Franţei.

Ca rezultat, pe segmentul corporate, datoriile au urcat la 74% din PIB, în timp ce la nivelul gospodăriilor, pe fondul majorării creditelor ipotecare acordate de bănci, datoriile au crescut la 59% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie