Boloş: "Pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe"

F.D.
Macroeconomie / 11 decembrie 2023

Boloş: "Pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe"

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, legat de proiectul bugetului de stat, că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe, menţionând că deficitul va fi "în jur de 5%", relatează Agerpres.

Boloş a prezentat în şedinţa conducerii PNL măsurile de combatere a evaziunii fiscale, precizând că acestea vor fi foarte dure pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA.

"Sunt măsurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anunţat, este un obiectiv pe care îl avem în vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget şi pentru a avea o fundamentare cât mai justă pentru această componentă de venituri. (...) Noi încercăm să introducem trei lucruri: primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracţiunile economico-financiare şi, sigur, o componentă importantă, aşa cum şi Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA. Deci sancţiunile pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană", a explicat ministrul.

El a adăugat că o altă măsură va fi legată de utilizarea sistemelor informatice.

"După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale. Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor", a indicat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a făcut studii în ceea ce priveşte evaziunea fiscală în România care au arătat că există un gap de TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare. "Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în Ordonanţa 'trenuleţ'. Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. (...) Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor", a spus Boloş.

Întrebat de majorarea accizelor la carburanţi, ministrul a explicat că nu va fi o majorare, ci o actualizare a lor, conform legii în vigoare.

"Nu discutăm de nicio majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele preţului de consum. Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în Ordonanţa 'trenuleţ' de introducere eşalonată, dar nu este vorba de nicio creştere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislaţie", a menţionat Marcel Boloş.

Legat de creşterea salariului minim, Boloş a spus că este decizia coaliţiei. "Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri", a completat ministrul.

El a mai spus că se estimează o creştere a PIB, menţionând că aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024.

"Avem 27% venituri fiscale din PIB şi avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap faţă de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%", a mai transmis ministrul Boloş.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. "raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat"

  Sper ca nu se refera la devansarea raportarilor pt contribuabilii micii, acestui nou termen ar bulversa micii întreprinzători, raportarea a fost dificil de implementat si pt contribuabilii mari! 

  1. Cine nu intelege complexitatea D406 sa caute pe net, sper ca am înțeles gresit si nu vor sa devanseze raportarile pt cei mici!!!

  Omul ăsta nu știe că mărturisea mincinoasă se pedepsește conform legilor în vigoare?

  Votam A.U.R. ! Ați mințit prea mult și prea des !

  E de preferat stapanirea cheltuielilor si a indatorarii publice prin legislatie acum decat sa ajunga Romania sa plateasca crescendo dobanzi camataresti care sa necesite masuri agresive de ajustare a cheltuielilor publice in viitorul apropiat . Pentru cei care inca mai cartesc si califica aceste politici ca austeritate ,cititi stirile despre inflatia din Argentina ,incapacitati de plata repetate chiar si cu FMI si nemultumiri sociale maxime ,situatia aproape imposibila mostenita de un nou presedinte (care nu a contribuit personal la aceste politici corupte si incompetente anterioare in Argentina ). Urmarim ce se poate face in Argentina in acest mandat ,ca sa ne vaitam mai putin in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb