BOMBA TICAIE LA ASF / SENATORUL PSD ŞTEFAN MIHU: "Nu cred că până în toamnă vom avea un nou preşedinte la ASF"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2020

ŞTEFAN MIHU

ŞTEFAN MIHU

Surse: Teodorovici - din nou în cărţi pentru şefia ASF

Scandalul scrisorii deschise semnată de mai multe asociaţii patronale, care acuză conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară că nu îşi îndeplineşte atribuţiile corespunzător normelor legale în vigoare, a ajuns şi în atenţia Comisiei de buget, finanţe-bănci şi pentru piaţa de capital din Senat. Vicepreşedintele acestei comisii, senatorul Ştefan Mihu a declarat pentru Ziarul BURSA: "Până acum nu am avut discuţii cu cei de la ASF, dar am primit destule petiţii în legătură cu activitatea Autorităţii. Unele plângeri erau întemeiate, altele nu. Majoritatea plângerilor respective au fost primite înainte de pandemia Covid-19 şi după instaurarea stării de urgenţă nu am mai putut să dispunem anumite măsuri, cu privire la plângerile întemeiate în legătură cu cei de la ASF".

Domnia sa a menţionat că săptămâna aceasta, comisia economică şi cea de buget, finanţe-bănci şi pentru piaţa de capital, în şedinţă comună au respins propunerea legislativă pentru modificarea OUG 92/2012, referitoare la organizarea ASF, act normativ care a trecut tacit de plenul Camerei Deputaţilor, dar pentru care Senatul este for decizional.

Vicepreşedintele Ştefan Mihu ne-a spus: "Din 17 membri, 15 au votat împotrivă şi doar doi s-au abţinut. Considerăm că ASF este o autoritate naţională cu competenţă unică de reprezentare a României la nivel european privind piaţa de capital, iar propunerea legislativă prevedea ca instituţia să treacă în subordinea totală a Parlamentului. Acest lucru ar fi însemnat că respingerea raportului de activitate al ASF de către Parlament ar fi dus automat la demiterea conducerii, dispoziţie care intră în contradicţie cu normele europene în materie. Într-adevăr, conducerea ASF este numită de Parlament, dar în perioada mandatului membrii se bucură de protecţia normelor europene. Aceasta nu înseamnă că, dacă Parlamentul constată abateri grave, nu poate schimba conducerea ASF. În cazul unor abateri grave, ale unor încălcări grave ale legii, mandatele pot fi revocate de Parlament, chiar dacă întreaga conducere a ASF se află în perioada de exercitare a funcţiilor pentru care a fost numită".

Referitor la funcţia vacantă de preşedinte al ASF, pentru care senatorul Daniel Zamfir şi-a anunţat candidatura şi pentru care se pare că în cărţi ar fi reintrat şi fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici - despre care Ziarul BURSA a scris la începutul anului că ar fi unul dintre politicienii agreaţi pentru funcţia respectivă -, Ştefan Mihu ne-a spus că nu crede că Autoritatea va avea în curând un preşedinte cu funcţii depline.

"Nu cred că până în toamnă vom avea un nou preşedinte la ASF. Eu cred că în sesiunea aceasta nu va fi numit un preşedinte acolo, deoarece sunt alte probleme pe ordinea de zi a Parlamentului, mult mai importante, în această perioadă. Este posibil însă ca Birourile Permanente reunite ale celor două camere să ia o decizie cu privire la desemnarea unui şef la ASF, să pună pe agendă această chestiune şi atunci procedura va fi demarată în acest sens", ne-a spus Ştefan Mihu.

Oricum parlamentarii vor avea la dispoziţie, în afară de sesiunea ordinară, care se va încheia la sfârşitul lunii iunie, şi sesiunea extraordinară despre care a vorbit preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi pe care social-democraţii o vor convoca în această vară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

25 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA3.9845
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4025
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6427
Gram de aur (XAU)Gram de aur229.6421

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro