BRM lansează contractele derivate pe gaze naturale

A.P.
Comunicate de presă /

BRM lansează contractele derivate pe gaze naturale

Bursă Română de Mărfuri (BRM) anunţă un eveniment major pentru peisajul economic naţional: lansarea în premieră în România, la dată de 16 noiembrie 2020, a contractelor derivate care au ca activ suport gazele naturale, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Evenimentul reprezintă un efort al BRM , al producătorilor şi furnizorilor din România de a construi o piaţă de gaze naturale puternică, modernă şi eficientă, capabilă să ofere ţării poziţia şi statutul pe care îl merită în regiune.

Bursă Română de Mărfuri a pus la dispoziţia participanţilor mecanisme, instrumente şi produse pentru tranzacţionarea fizică, de natură să confere un grad înalt de eficientă şi de sincronizare cu modul de funcţionare al pieţelor similare din Uniunea Europeană.

În ciuda inabilităţilor legislative şi a tendinţelor monopoliste de stat ale autorităţilor, în perioada în care acestea nu au intervenit asupra pieţei prin impuneri nejustificate, volumele tranzacţionate s-au situat la cote ridicate, iar preţurile au urmat o dinamică favorabilă consumatorilor. Introducerea şi operaţionalizarea contractelor derivate reprezintă însă proba maturităţii şi a consacrării.

Contractele derivate sunt contracte standartizate la termen şi prezintă un grad sporit de complexitate. Caracteristicile lor principale se referă la fungibilitate, lichiditate, flexibilitatea intrării şi ieşirii din poziţii, gradul maxim de siguranţă cu privire la solvabilitate prin implicarea în post-tranzacţionare a unei contraparti central, detaliază comunicatul de presă.

Avantajele utilizării contractelor derivate pe piaţa gazelor natural sunt majore: standartizarea condiţiilor contractuale şi fungibilizarea poziţiilor, eliminarea riscului de contraparte, garantarea execuţiei, asigurarea preţului de vânzare/cumpărare pentru viitor, ieşirea flexibilă din poziţiile asumate dacă este cazul, administrarea riscului de variaţie a preţului (hedging), formarea şi identificarea preţului viitor al activului. Toate acestea în condiţii de transparenţă, de egalitate a şanselor, de respect al reglementărilor, de lichiditate sporită şi de costuri de operare reduse.

Bursă Română de Mărfuri, sub supravegherea pe piaţă angro a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a ACER (Agenţia pentru Cooperarea Autoritătilor de Reglementare din Domeniul Energiei) prin sistemul de raportare REMIT şi cu acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), va oferi din 16 noiembrie 2020, atât funcţiile de platforma electronică de tranzacţionare, cât şi de post-tranzacţionare, prin asumarea calităţii de contraparte financiară în toate tranzacţiile înregistrate.

BRM este de părere că lansarea contractelor derivate pe gaze naturale va constitui un moment de impulsionare a spiritului antreprenorial românesc în domeniul bursier, începutul unei etape prolifice de dezvoltare, marcate de speranţa unei colaborări şi înţelegeri dintre operatorii pieţei şi a participanţilor cu reglementatorii, cu autorităţile executive şi legislative din România, în favoarea mediului economic şi al integrării cu succes în pieţele europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie