Bundesbank avertizează că economia germană se va contracta şi în primul trimestru al acestui an

G.D.
Macroeconomie / 20 martie

Bundesbank avertizează că economia germană se va contracta şi în primul trimestru al acestui an

Economia Germaniei este pe cale să înregistreze o nouă contracţie în primul trimestru al acestui an, iar inflaţia de bază ar putea să se menţină la un nivel ridicat, chiar dacă, pe ansamblu, ritmul de creştere a preţurilor va încetini semnificativ în curând, a apreciat astăzi Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Agerpres.

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru din 2022, iar importantul său sector industrial abia începe să-şi revină, în timp ce inflaţia ridicată afectează consumul. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

"Cel mai probabil, activitatea economică germană va scădea, din nou, în trimestrul actual. Cu toate acestea, este posibil ca declinul să fie mai mic decât în ultimul trimestru din 2022", se arată în buletinul lunar de conjunctură publicat astăzi de Bundesbank.

Chiar dacă recesiunea rămâne cel mai probabil scenariu, piaţa forţei de muncă se dovedeşte a fi rezistentă, iar banca centrală a Germaniei se aşteaptă la continuarea evoluţiilor pozitive în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă.

Începând din luna iulie a anului trecut şi până în prezent, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 350 de puncte de bază, cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare decisă vreodată, pentru a domoli inflaţia galopantă, dar cu toate acestea creşterea preţurilor ar putea să se menţină peste ţinta de 2% până în 2025.

Bundesbank este de părere că deşi inflaţia generală în Germania este posibil să încetinească în luna martie, pe măsură ce dispare efectul de bază pentru preţurile la energie, creşterea preţurilor va rămâne neplăcut de ridicată. "Acestea fiind spuse, inflaţia de bază se dovedeşte a fi excepţional de persistentă. Este posibil chiar să crească uşor spre mijlocul anului", susţine banca centrală a Germaniei.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna februarie, pentru a patra lună consecutivă, până la 8,5%, de la 8,6% în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, însă inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9580
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6276
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1206
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7110
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro