BURSELE DIN LUMEBursele europene, influenţate negativ de situaţia politică din Italia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 21 mai 2018

Bursele europene, influenţate negativ de situaţia politică din Italia

Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul incertitudinilor privind situaţia politică din Italia, respectiv al tensiunilor comerciale dintre China şi SUA. Vineri, Mişcarea 5 Stele din Italia (populistă, antisistem) a prezentat pe Internet un program comun de guvernare stabilit cu Liga (exterma dreaptă), program prin care cele două formaţiuni propun ca ţara să renunţe la austeritate, fără să facă referire concret la o ieşire din zona euro.

Titlurile producătorului Italian de autoturisme "Ferrari" NV au coborât cu 0,9%, la 112,65 euro, după ce acesta l-a numit pe Antonio Picca Piccon în funcţia de director financiar. Piccon îşi va prelua funcţia în 30 iulie, înlocuindu-l pe Alessandro Gili.

Acţiunile traderului internaţional de materii prime "Glencore" Plc s-au depreciat cu 4,4%, la 380,35 pence, după ce agenţia Bloomberg a informat că societatea s-ar putea confrunta cu o anchetă pentru presupusă mituire în Congo.

Titlurile producătorului de medicamente anglo-suedez "AstraZeneca" Plc au pierdut 2%, atingând 5.241 pence. Gigantul farmaceutic a raportat profituri sub aşteptările analiştilor.

Acţiunile "Deutsche Bank" AG, cel mai mare grup bancar german, au scăzut cu 1,8%, la 10,79 euro. Doi foşti traderi ai "Deutsche Bank" urmează să fie judecaţi luna viitoare, la New York, pentru implicare în manipularea dobânzii Libor.

Titlurile companiei italiene "Enel" SpA, din sectorul energetic, au consemnat un declin de 1,7%, la 4,90 euro. "Goldman Sachs Group" Inc. a eliminat, vineri, "Enel" din "lista sa de convingere" a acţiunilor favorite, considerând că planurile privind politica energetică ale partidului Liga şi Mişcarea 5 Stele ar putea reduce preţurile din domeniu.

Acţiunile companiei auto franceze "Renault" SA s-au depreciat cu 0,9%, la 90,94 euro. Producătorul auto japonez "Nissan Motor" Co. nu doreşte să-şi combine operaţiunile cu cele ale partenerului său de alianţă "Renault", dacă nu obţine mai multă influenţă în domenii importante, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,1%, la 7.778,79 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,1%, la 5.614,51, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,3%, la 13.077,72.

Declin la New York

Acţiunile de pe pieţele americane au scăzut vineri, din cauza negocierilor comerciale dintre SUA şi China.

Titlurile "Xerox" Corp., producător de fotocopiatoare, s-au depreciat cu 1%, la 27,19 dolari. "Fujifilm Holdings" Corp. din Japonia va acţiona în instanţă "Xerox", solicitând daune pentru că societatea americană s-a retras în mod unilateral dintr-un acord de fuziune.

Acţiunile grupului tehnologic "Apple" Inc. au coborât cu 0,4%, la 186,31 dolari. Compania a transferat o primă tranşă de 1,5 miliarde de euro într-un cont escrow înfiinţat de Guvernul Irlandei, în care producătorul telefoanelor iPhone ar urma să transfere sume de până la 13 miliarde de euro.

Titlurile "PayPal Holdings" Inc., furnizor de servicii digitale de plată, au urcat cu 2%, la 80,79 dolari. "PayPal" a achiziţionat cu 2,2 miliarde de dolari "iZettle", o companie suedeză de plăţi online.

Indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,3%, la 2.712,97 puncte, Nasdaq Composite - cu 0,4%, la 7.354,34, Dow Jones Industrial Average - cu 1,11 puncte, la 24.715,09.

Asia, în urcare

În Asia, acţiunile au crescut uşor vineri, investitorii fiind atenţi la progresul negocierilor comerciale dintre SUA şi China.

Titlurile "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. au urcat cu 0,6%, la 28,17 dolari australieni, după ce banca a anunţat că va înstrăina deţinerea majoritară pe care o are la "ANZ Royal Bank" din Cambodgia către societatea financiară japoneză "J Trust" Co. Acţiunile "J Trust" au înregistrat un avans 11,2%, la 903 yeni.

Titlurile producătorului australian de ţiţei "Woodside Petroleum" Ltd. s-au apreciat cu 0,1%, la 34,31 dolari australieni, deşi cotaţiile ţiţeiului au stagnat. Tot în sectorul petrolier, acţiunile "PetroChina" Co. au crescut cu 6,4% pe piaţa din Hong Kong, la 6,51 dolari HK.

Titlurile "Godfreys Group" Ltd., dis­tribuitor australian de electrocasnice, au înregistrat un plus de 6,5%, la 0,33 dolari australieni. John Johnston, cofondator al societăţii, şi-a majorat oferta în numerar pentru preluarea companiei: 13,7 milioane de dolari australieni, de la 13,1 milioane.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a scăzut cu 0,1%, la 6.087,36 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong a urcat cu 0,3%, la 31.047,91, Nikkei 225 al celei din Tokyo a urcat cu 0,4%, la 22.930,36.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro