Business Insider: Procesul părăsirii Rusiei a adus pierderi de 107 miliarde dolari pentru companiile ce au plecat din ţară

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie

Business Insider: Procesul părăsirii Rusiei a adus pierderi de 107 miliarde dolari pentru companiile ce au plecat din ţară

English Version

Procesul ieşirii din Rusia a adus pierderi de 107 miliarde de dolari pentru companiile străine ce au părăsit ţara după invazia Ucrainei, conform unei analize Reuters, scrie Business Insider.

Penultima analiză Reuters publicată în august anul trecut arăta o pierdere de peste 80 miliarde de dolari la acel moment, dată de operaţiunile prin care companiile plecau din Rusia. Noile date arată o creştere cu 30% ale acestor pierderi, potrivit sursei menţionate.

Pierderile apar în urma deprecierii valorii activelor şi tăierii veniturilor, în condiţiile în care regimul preşedintelui rus Vladimir Putin a implementat măsuri din ce în ce mai punitive pentru firmele care părăsesc ţara. Acestea includ obligarea companiilor să-şi vândă activele la preţuri cu 50% mai mici şi să plătească cel puţin 10% din veniturile obţinute din vânzări către bugetul federal. Washingtonul a numit aceste plăţi "taxe de ieşire", scrie Business Insider.

Conform publicaţiei menţionate, companiile care doresc să părăsească Rusia trebuie să aibă aprobare de la Moscova, iar cele care operează în sectoare precum energia şi sectorul bancar au nevoie de aprobarea personală a lui Putin.

După începerea războiului din Ucraina, mii de companii străine s-au angajat să părăsească Rusia, dar doar 372 dintre acestea au ieşit complet. Alte 502 companii sunt în proces de retragere din Rusia, în timp ce alte 702 companii şi-au suspendat operaţiunile în ţară, conform Şcolii de Economie din Kiev.

Printre companiile care încearcă să-şi vândă activele din Rusia în acest an se numără gigantul energetic Shell, grupul financiar HSBC, compania minieră Polymetal International şi compania de tehnologie Yandex. Vânzările lor de active însumează aproape zece miliarde de dolari, fiind vândute cu reduceri de până la 90%, conform calculelor Reuters, scrie Business Insider.

"Nu există active occidentale în Rusia care să poată fi considerate sigure sau protejate atâta timp cât Kremlinul continuă războiul", a declarat Ian Massey, şeful departamentului de informaţii corporative la firma de consultanţă globală S-RM, potrivit Reuters.

În afară de reduceri ale valorii activelor şi pierderi de venituri, companiile străine care părăsec Rusia au plătit şi comisioane guvernului de la Kremlin.

McDonald's, Starbucks şi Ikea sunt printre numele care au părăsit deja Rusia, în vreme ce între marile companii străine care încă operează acolo se numără Nestle, Unilever şi Mondelez, potrivit Business Insider.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. am vazut….

    germanii cu lanturile de hipermarket din Rusia au zis ca “pleaca”… am mai deschis 2 … 

    foarte “multi au plecat” din Rusua.. cocacola, oreo… rolex… “toti” au plecat gramada… care cum au putut sa se mai extinda in Rusia. 

    s c c r e t 

    Sume enorme! Și cu toate astea firmele pleacă!

    Bravo lor!

    Rusia se îndreaptă spre modelul nord corean 

    1. nu mai crede tot ce zboara!

      vezi date economice ….  

      nu stau bine la ideologie politica si sociala… dar stau inca bine la altele! 

      s c c r e t 

    Nu are nevoie nimeni de materialism si produse toxice 100% ikea cola macdonald

    1. Vrem doar propaganda si “operatiuni militare speciale”:-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb