BVBAcţiunile FP încheie în creştere prima zi în care s-au tranzacţionat fără dividendul alocat din banii Hidro

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 septembrie

Acţiunile FP încheie în creştere prima zi în care s-au tranzacţionat fără dividendul alocat din banii Hidro

Marcel Murgoci, Estinvest: "Cred că există şi o componentă psihologică; înainte de corecţia tehnică, acţiunile FP se tranzacţionau la aproape 2 lei, iar acum vorbim de o valoare subunitară, în bani" Evaluare de 2,37 miliarde lei pentru Fondul Proprietatea, cu 81% sub cea din şedinţa anterioară, ce includea dividendul distribuit din banii încasaţi pe Hidroelectrica.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat în creştere prima zi în care s-au tranzacţionat fără dividendul acordat din banii pe care FP i-a încasat din pachetul deţinut în Hidroelectrica (H2O), pe fondul unor schimburi de 38,5 milioane de lei.

Bursa de Valori Bucureşti a stabilit pentru ieri, data ex-dividend a titlurilor FP, o referinţă de 0,2615 lei, rezultată din preţul anterior de închidere al acţiunilor, de 1,984 lei, minus dividendul brut de 1,7225 lei. Cum ieri acţiunile Fondului au închieat ziua la 0,381 lei, cu tot cu dividendul brut se ajunge la un preţ teoretic (fără corecţie) de 2,1035 lei, cu 6% peste preţul de închidere din sesiunea anterioară. Faţă de preţul de referinţă stabilit de BVB, cotaţia este cu 45,7% mai mare, în condiţiile în care bursa a eliminat variaţia maximă de preţ pentru acţiunile Fondul Proprietatea.

Marcel Mugoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "BVB a ajustat preţul de referinţă pentru acţiunile FP cu dividendul brut. Or, acel 8% reprezentând impozit pe dividend se putea câştiga, ceea ce dădea un anumit spaţiu de creştere al acţiunii. Dar a existat încă de la început o creştere mult mai importantă a preţului (...) cred că există şi o componentă psihologică la mijloc. Înainte de corecţia tehnică, acţiunile FP se tranzacţionau la aproape 2 lei iar acum vorbim de o valoare subunitară, în bani; preţul pare mic şi probabil există un impact psihologic în acest sens".

Indicii au avut creşteri, într-o zi cu deprecieri uşoare în pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la bursa noastră, au urcat cu 1,37%, la 13.661 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 0,46%, până la 1.015 puncte.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare pe plus. Evoluţiile au fost cuprinse între 0,08% pentru BET-TRN şi 2,41% în cazul indicelui BET-BK. Valoarea tranzacţiilor a fost de 17,84 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă (...). Din indicele BET, Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat un avans de 45,7% comparativ cu noul preţ de referinţă calculat pentru ziua ex-dividend. Printre evoluţiile pozitive de astăzi (n.r. ieri), notăm şi avansul emitenţilor: Transgaz (TGN), 3,42% şi Aquila (AQ), 2,07%. La polul opus, Alro (ALR) s-a corectat cu 1,31%".

În piaţa "regular", după acţiunile FP, în topul tranzacţiilor au urmat titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat schimburi de 10,5 milioane lei, titlurile H2O încheind ziua în creştere cu 0,26%, la preţul unitar de 114 lei.

Pe treapta a treia a podiumului s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,37%, până la 21,52 lei, pe fondul unui rulaj de 6,7 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,09%, la 0,555 lei, schimburile cu acţiunile producătorului de petrol şi gaze ridicându-se la 3,5 milioane de lei.

În piaţa "deals" nu a fos înregistrat niciun schimb.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 2,18%, la 50.995 de puncte, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni de la bursa noastră, a avut un avans de 1,29%, la 1.176 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un avans de 0,21%, până la 888 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Fondul Proprietatea" (FP): +47,57%

2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +14,29%

3. "Chimcomplex" (CRC): +5,22%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +4,29%

5. "Transgaz" (TGN): +3,42%

---------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electrocontact" (ETC): -6,76%

2. "UAMT" (UAM): -5,00%

3. "Armătura" (ARM): -3,25%

4. "Patria Bank" (PBK): -2,99%

5. "Socep" (SOCP): -2,86%

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. mare zarva,multe asteptari,promisiuni si perspectie luminoase.Prin profitul ISTORIC FP nu a facut altceva decat sa transfere detinerile din actiuni in liciditati.Castig?Aproape de ceva barat.Ba la unii s-a lasat sau se va lasa cu pierderi.ATENTIE VA ASTEAPTA DIVIDENDE ISTORICE!Bagati banii la greu.

  1. desi cred ca acum actiunile FP vor corecta serios, in trecut nu cred ca a pierdut cineva bani pe FP

   Cu mici exceptii, toate societatile ramase sunt nelistate iar in acest caz valoarea reala este mult mai mare. Deci VUAN-ul afisat este mult subestimat. Ex. aproape 50% din Salrom valoreaza mult mai mult decat ceea ce rezulta din activul net din contabilitatate. Eu m-am uitat atent la portofoliul ramas al FP, si parerea mea este ca ceea ce a ramas sugereaza o cotatie mult mai mare decat valoarea la care se tranzactioneaza in acest moment.

   E mult mai mare valoarea reala ..contabil pe asseturi e intre 2,5 si 3 RON per actiune

   Chiar 10 lei sau, de ce nu, 100de lei. Da eu zic cumpara, nu scrie.

   Ce a mai mare golănie cu dividendul special de la FP.

   Practic, nu am câștigat mai nimic...bagi 20000 pe 6 sept, la finalul zilei 7 sept - 4000 și restul ii recuperez pe 29 sept din încasare div net. Care este randamentul? 

   Pentru speculanți nu e nici o afacere, este pentru investitori care au cumpărat acum un an sau acum câțiva ani

  Vad ca nimeni nu vb de dividentele ce le va incasa FP in urma detinerii propiilor actiuni…????

  1. Asta pentru că acțiunile deținute de FP nu sunt purtătoare de dividend.

   Actiunile proprii nu sint purtatoare de dividend.

   Nu raspundeti pe langa subiect, va rog:

   omul vb de divident, iar voi ii raspundeti cu purtatoare de dividend... 

   Mult in succes va doresc. Dupa cum evolueaza actiunea chiar aveti nevoie. Nu stiu cine va cumpara aeroporturi si alte traznai neprofitabile. Posta romana, snlo,.. e bine ca visati

   Fondul Proprietatea nu incaseaza dividendele pentru propriile actiuni pe care le detine, adica le-a rascumparat din piata.

   Intelegi limba romana, sau ai nevoie de un traducator din romana in romana? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb