BVB / GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL INVEST:"Scăderea pieţei noastre, contrară tendinţei generale a pieţelor europene"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 septembrie 2015

Principalii indicii ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, pe fondul unei lichidităţi scăzute faţă de zilele anterioare, de 15,76 milioane de lei (3,56 milioane de euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest, ne-a declarat: "Înregistrăm astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă de corecţii pentru indicii locali, majoritatea companiilor înregistrând scăderi faţă de ziua precedentă.

Interesant este faptul că scăderea pieţei noastre a avut loc contrar tendinţei generale a pieţelor europene, acestea reuşind în a doua parte a şedinţei de astăzi (ieri, n.r.) trecerea în teritoriul pozitiv pe fondul datelor economice pozitive survenite din Statele Unite.

Explicaţia tendinţei de scădere în ansamblu a pieţei noastre de astăzi (ieri, n.r.) rezidă şi în volumele reduse de tranzacţionare, lichiditatea menţinându-se foarte redusă faţă de cea de la finalul lunii august. Practic, mare parte dintre investitori au adoptat o poziţie de aşteptare, urmărind conturarea unei direcţii mai clare a pieţelor externe. Un moment decisiv, poate fi chiar în această săptămâna, aşteptata decizie a băncii centrale americane de joi care priveşte dobânda de referinţă din această ţară putând contribui la stabilirea unei tendinţe mai bine definite pentru următoarea perioadă".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Romgaz" (SNG), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,07 milioane de lei. Cotaţia SNG a scăzut cu 1,14%, la 30,35 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) s-au apreciat cu 0,17%, la 12,12 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,38 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,31 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,312 lei/unitate, în coborâre cu 1,03%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 1,86 milioane de lei. Cotaţia FP s-a depreciat cu 0,31%, ultimul preţ fiind de 0,796 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, trei tranzacţii. Două dintre acestea au fost realizate cu acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) şi au totalizat 0,57 milioane lei, la un preţ de 10,95 lei/unitate, în scădere cu 0,45% faţă de referinţă. De asemenea, a mai fost înregistrat un tranfer cu titluri "SIF Moldova" (SIF2), în valoare de 0,41 milioane lei, coborând cu 0,37% la un preţ de 0,815 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 0,68%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,65%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,39%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,62%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,35%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro